Az orvos, aki hitt benne, hogy a lélek tényleg 21 grammot nyom

2022. július 04.
Tényleg 21 grammot nyom az emberi lélek? De ki és hogyan mérte le ezt? Most megmutatjuk!

Egy amerikai orvos, Duncan MacDougall fejéből pattant ki az ötlet, hogy lemérje, mennyit is nyomhat az emberi lélek. Akár hiszed, akár nem, izgalmas kísérletére 1901-ben kerített sort, ez inspirálta a nagy sikerű 2003-as filmet, aminek már a címéből is kiderül: a lélek súlya 21 gramm. Legalábbis ezt állította a doki…

A lélek súlya tényleg 21 gramm

MacDougall azt vallotta és azt próbálta meg bebizonyítani, hogy az ember testsúlya a halál pillanatát követően valamennyivel csökken, ő pedig szerette volna megtudakolni, hogy pontosan mennyivel. Hat beteget vont be a kísérletbe, akinek súlyát a kórházba kerülés pillanatától kezdve monitorozta, egy speciális mérlegnek köszönhetően a kórházi ágyukkal együtt tudta lemérni őket, vagyis a haldoklóknak semmilyen kellemetlenséget nem okozott az adatgyűjtéssel.

Mérőszerkezete meglehetősen pontos volt, úgy saccolták, hogy maximum 5 grammot tévedhet. Az alanyok közül négyen TBC-vel kerültek kórházba (ez akkoriban nagyon sok ember életét kioltotta), egyikük súlyos és előrehaladott cukorbetegséggel küzdött, a hatodik betegségét nem sikerült beazonosítani.

Az orvos semmit nem bízott a véletlenre: feljegyezte a halál beálltának másodpercre pontos időpontját, a betegek ágyban töltött óráinak számát, folyamatosan dokumentálta súlyuk változását és azt is, hogy mennyit izzadnak, mennyi vizeletet termelnek, sőt a testből távozó gázokat is mérte.

Az egyik páciens a halál pillanatában azonnal veszített a súlyából, majd röviddel ezután visszanyerte az elveszített grammokat, a többiek esetében viszont további súlyvesztést figyelt meg a halál beálltát követően. Az elhunytak átlagosan 21,3 grammot veszítettek a testsúlyukból, két esetben azonban érvénytelennek nyilvánította a mérést. 

Ahhoz, hogy alátámassza az elméletét, a vizsgálatot 15 haldokló kutyával is megismételte, az ő esetükben azonban arra a meglepő eredményre jutott, hogy nem változik a súlyuk azután sem, hogy örökre lehunyják a szemüket.

A lélek súlya tényleg 21 gramm

A tudományos világ 1907-ben kezdett felfigyelni MacDougall kutatásaira, miután egyre több helyen kapott lehetőséget publikálásra. „Mikor az élet véget ér, a mérleg nyelve azonnal kileng, mintha valami távozna a testből” – írta egyik cikkében, ami nem aratott osztatlan sikert kortársai körében. Egy Augustus P. Clarke nevű orvos szerint teljesen természetes folyamat eredménye a súlycsökkenés, a halál pillanatában ugyanis mindenki verejtékezik.

MacDougallnak nem szegték kedvét az őt ért kritikák, válaszul beszámolt egy olyan esetről, melyben egy nagyobb testtömegű beteget vizsgált: nála csak a halál után 1 perccel érzékelt változást a mérleg, és a többiekhez hasonlóan ő is 21 grammal nyomott kevesebbet. Bizonyítékait nem vette figyelembe az orvostársadalom, mégis nagyon sok követőre tett szert. Kutatásait azóta sem próbálta senki megismételni, a világhírű 21 gramm című film azonban méltó emléket állít neki. A kérdés persze az, hogy ki hisz neki, és ki mosolyog a felvetésén…

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?