Tényleg megölte a nejét Michael Peterson, akiről Az utolsó lépcsőfok című sorozat szól?

2022. július 12.
Nehéz lenne egy olyan true crime sorozatot választani, amiről azt mondhatnánk, hogy mindenkinek látni kellene, Az utolsó lépcsőfok azonban biztos, hogy a befutók között lenne! Tudtad, hogy igaz történet alapján készült? Vigyázz! Cikkünk spoilert tartalmaz!

Az HBO Maxon futó, Az utolsó lépcsőfok című sorozat forgatókönyve nem csak a képzelet szüleménye, ugyanis Michael Peterson amerikai író igaz történetét dolgozza fel. A férfi 2001 decemberében indított segélyhívást az otthonából, mert a felesége (állítása szerint) leesett a lépcsőről…

Colin Firth Az utolsó lépcsőfok főszereplője

A férfi vallomását gyanúsnak találták a rendőrök, és később gyilkosság vádjával bíróság elé kellett állnia. A sorozatban Colin Firth pályafutása egyik legjobb alakítását nyújtotta a produkcióban Michael Petersonként. A hétrészes minisorozat mellékszereplői között olyan nagy nevekkel találkozhatunk, mint Toni Collette, Patrick Schwarzenegger, Sophie Turner vagy Juliette Binoche.

De mi történt pontosan?

A vád szerint Peterson 2001 decemberében agyonverte felségét, miután az asszony rájött, hogy férje rendszeresen félrelép. Az író azzal védekezett, hogy Kathleen Peterson leesett a lépcsőn, az igazság azonban vélhetően szövevényesebb ennél.

Nemcsak az asszony halála és a családfő megvádolása, de az egymásnak ellentmondó szakértői vélemények is még inkább kettészakították a Peterson családot – és az amerikai közvéleményt is. Az ügy iránti érdeklődés még tovább fokozódott, miután felmerült, hogy az író vélhetően biszexuális, és egy korábbi párja hasonló balesetben hunyt el, mint Kathleen Peterson.

Az író végül első fokon életfogytiglant kapott gyilkosság miatt 2003 októberében, Észak-Karolina történelmének egyik leghosszabb tárgyalássorozata után. Majdnem egy évtizedet töltött börtönben, ám 2011-ben új időpontot tűztek ki ügye újratárgyalására, az egyik szakértőről ugyanis kiderült, hogy valótlanságokat állított a kihallgatás során, ezért még ebben az évben kiengedték a börtönből és házi őrizetbe került. 2017 februárjában Michael Peterson kérvényezte, hogy csökkentsék az emberölésért kiszabott büntetését. A már letöltött büntetését jogerősnek találták, a folytatással kapcsolatban azonban úgy döntöttek, hogy nem kell többé bíróság elé állnia és a rácsok mögé sem kell visszatérnie.

A korábban gondosnak vélt szakértői vizsgálatok egy részéről kiderült, hogy valótlanságra alapoztak, és felmerült az a megdöbbentő lehetőség is, hogy Kathleen haláláért egy, a kertből berepült madár a felelős. Ezt a felvetést arra alapozták, hogy a nő sérüléseihez hasonlóakkal találkoztak már a környéken korábban történt balesetek áldozatainak testén is. Akárhogyan is volt, a hivatalos ítélet szerint: emberölés történt…

Története a média érdeklődését is komolyan felkeltette, dokumentumfilmet is készült róla, melynek egyik szerkesztőjével szerelemi viszonyba keveredett Peterson.

Így él ma Michael Peterson

Michael Peterson ma Észak-Kaliforniában él, Durham városában. Több interjút is adott, amiben saját ártatlanságát igyekezett alátámasztani, 2019-ben pedig könyvet is írt a házasságáról, amiben elmesélte annak az éjszakának az eseményeit is, amikor feleségét végzetes baleset érte. Beszámolt azokról a lelki nehézségekről is, amiket a nyomozás és a bírósági tárgyalások közben élt át, majd a börtönben töltött időszakról mesélt. Azt sem rejtette véka alá, milyen rosszul élte meg fogadtatását szabadulását követően, a legtöbben ugyanis elfordultak tőle. Könyve összes bevételét jótékonysági célokra ajánlotta fel, így ma nem rendelkezik busás vagyonnal.

Az igazi Michael Peterson

Az igazi Michael Peterson

A kérdésre, hogy miért fogadott ügyvédet felesége halálát követően, ha annyira biztos volt az ártatlanságában, azt válaszolta, hogy a fia ragaszkodott ehhez.

Az igazságot pedig csak két ember tudja: Ő és az elhunyt felesége…

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?