Mi lett vele? 56 éves lett Patrick Dempsey, vagyis Derek a Grace klinikából

2022. június 06.
Bár A Grace klinika című kórházsorozat sztárt csinált belőle és minden kaput megnyitott előtte Hollywoodban, dr. Derek „McCsábító” Shepherd megformálója sosem érezte magát igazán otthonosan a szórakoztatóiparban.

Vannak színészek, akik igazán sosem moshatják le magukról a leghíresebb szerepüket, így Daniel Radcliffe örökre Harry Potter marad a szemünkben, Kit Haringtonról mindig Havas Jon karaktere jut majd először az eszünkbe, és aligha akad olyan, akinek Patrick Dempsey nem orvosi köpenyben jelenik meg a lelki szemei előtt. A színész ugyanis dr. Derek „McCsábító” Shepherdként került fel Hollywood térképére, holott már évtizedekkel korábban elkezdődött a karrierje a szórakoztatóiparban – csupán akkor még kevesebben figyeltek fel a tehetségére – na meg a tökéletes hajára, amit A Grace klinikában sokan „irigyeltek” tőle.

Patrick Dempsey A Grace klinikában

Patrick Dempsey A Grace klinikában

Pedig a kezdetekkor egyáltalán nem volt biztos, hogy valaha is befuthat színészként, mivel már gyermekkorában kiderült róla, hogy diszlexiával küzd, ezáltal komoly gondot okozott számára a szövegeinek memorizálása. Éppen ezért úgy tartja, az oktatást abból a szempontból kell megközelíteni, hogy mindenki külön egyéniség. „Azt hiszem, emiatt lettem az, aki ma vagyok… Mindig folytatnunk kell a munkát, én soha nem adtam fel” – mondta. A kitartása példaértékű, hiszen immár jól tudjuk, tényleg nem állt meg addig, amíg el nem ért a csúcsra.

Eleinte főként tinédzsereknek szóló romantikus vígjátékokban kapott szerepet, úgyhogy már tizenévesen is szívtipró volt – csak egy másik korosztály köreiben. És ha egy pillantást is vetsz az akkori fotóira, akkor azonnal megértheted, miért rajongtak érte.

Patrick Dempsey 1986-ban

Patrick Dempsey 1986-ban

De, amikor 21 évesen feleségül vette a nála több mint két évtizeddel idősebb menedzserét, Rochelle „Rocky” Parker, egy időre csak kisebb szerepekben bukkant fel a vásznakon. Az amúgy zűrös válásukat 1994-ben véglegesítették, és nem sokkal később Patrick élete újra szomorú fordulatot vett, mert kiderült, hogy az édesanyjánál petefészekrákot diagnosztizáltak és azonnali műtétre szorult, a család éveken át küzdött a betegséggel. (Ez a tapasztalás inspirálta a sztárt később arra, hogy létrehozza a rákbetegeket és családjaikat támogató Dempsey Centert.)

Patrick Dempsey és első felesége, Rocky Parker (

Patrick Dempsey és első felesége, Rocky Parker

Mindeközben a színész esélyt kapott az újrakezdésre Hollywoodban: beválogatták őt a Mindenütt nő című romantikus vígjátékba, ahol Reese Witherspoon vőlegényét alakíthatta. Ugyan a film szerint végül cserbenhagyták az oltárnál, mégis ez a romkom adott lendületet a megfeneklett karrierjének.
A többi pedig történelem, hiszen 2005-ben már dr. Derek Shepherdként debütált az ABC legfrissebb drámasorozatában, A Grace klinikában – és az orvosi köpenyét egészen 11 évadon át nem tette félre.

Patrick Dempsey és Ellen Pompeo A Grace klinikában

Patrick Dempsey és Ellen Pompeo A Grace klinikában

De a show mellett a filmes felkérésekre sem mondott nemet, például ő lett Amy Adams partnere a Bűbáj című romantikus mesében, továbbá olyan romkomokban játszott, mint A boldogító talán, a Valentin nap vagy a Bridget Jones babát vár.

Patrick Dempsey, Renee Zellweger és Colin Firth a Bridget Jones babát vár párizsi premierjén

Patrick Dempsey, Renee Zellweger és Colin Firth a Bridget Jones babát vár párizsi premierjén

2015-ben viszont az egész világot sokkolta, mikor kiderült, hogy távozik A Grace klinikából, mivel az alkotók „megölték” dr. Derek Shepherd karakterét. Patrick ezután egy kicsit hátat fordított a színészetnek, és régi szenvedélyét, az autóversenyzést helyezte a fókuszba – majd a Dempsey Racing csapatot. „Az életem akkor kezdődött el igazán, amikor belevágtam a versenyzésbe” – nyilatkozta, majd hozzátette, színészként sosem érezte magát annyira komfortosan, mint a volán mögött.

Patrick Demsey

Ennek ellenére azért nem tud ellenállni annak, hogy igent mondjon néhány forgatókönyvre, így végül még A Grace klinika 17. évadában is visszatért Derek „szellemeként”, akivel Meredith Grey (Ellen Pompeo) álmodott, amíg kómában feküdt a koronavírus miatt. „Őrület, hogy mennyi idő telt el, mégis annyira megnyugtató és inspiráló volt visszatérni” – mesélte.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Patrick Dempsey (@patrickdempsey) által megosztott bejegyzés

Illetve ő lett a Ördögi játszmák (Devils) című thrillersorozat egyik főszereplője is…

Sőt! Elvállalta a Bűbáj második részét (Disenchanted) is, ami várhatóan 2022 őszén jelenik meg a Disney+ műsorán. Mi pedig nem is lehetnénk izgatottabbak miatta…

Amy Adams és Patrick Dempsey a Bűbáj 2 forgatásán

Amy Adams és Patrick Dempsey a Bűbáj 2 forgatásán

Patrick egyébként 1999 óta Jillian Fink férje, akivel 2015-ben ugyan a válást fontolgatták, de végül sikerült túllendülniük a hullámvölgyön, és azóta is boldog kapcsolatban élnek három gyermekükkel.

Patrick Dempsey, Jillian Fink és gyermekeik, Talula, Darby és Sullivan

Patrick Dempsey, Jillian Fink és gyermekeik, Talula, Darby és Sullivan

Forrás: The List Fotó: Getty Images

Tudod, kit szeretnek A Grace klinika sztárjai?