6 lebilincselő sorozat, ha szeretted A mentalistát

2022. július 18.
Izgalmas rejtélyek, véres bűnügyek és fáradhatatlan nyomozás – mutatunk 5 olyan lebilincselő sorozatot, ami még A mentalistát is kenterbe verheti.

Kétség sem fér hozzá, hogy A mentalista a korának egyik legnépszerűbb sorozata volt. A rajongók 7 évadon keresztül (2008 és 2015 között) követhették nyomon Patrick Jane (Simon Baker) mindennapjait, aki független tanácsadóként, azaz „médiumként” segítette a rendőrség munkáját a gyilkosságok megoldásában. Patrick Jane persze valójában nem volt látnok, a megfigyelőképessége viszont olyan nagyon éles volt, hogy ennek köszönhetően tudott tűpontos profilokat felállítani a gyanúsítottakról, valamint a tanúkról. Mint idővel kiderült, Jane valójában azért kezdett el a hatóságoknak dolgozni, hogy bosszút állhasson a Red John néven ismert sorozatgyilkoson, aki megölte a feleségét és a lányát.

a-mentalista

Igaz ugyan, hogy a sorozat 2015-ben 7 izgalmas évad után véget ért, de a a streamingszolgáltatóknak köszönhetően a hiányát könnyen lehet pótolni. Ha te is A mentalista-rajongó voltál, a következő sorozatokat garantáltan imádni fogod.

Gyilkos elmék

Ha szereted a végtelen történeteket, ess neki ennek a 2005-től egészen 2020-ig, 15 évadon át futó  rendőrségi drámának. A sorozat az FBI profilozóinak elit csapata körül forog, és a sztorikat külön érdekessé teszi, hogy a készítők számos valós bűncselekményből merítettek ihletet a forgatókönyv írása közben. A Gyilkos elmék abban különbözik sok hasonló bűnügyi sorozattól, hogy nem a bűnügyre, hanem a bűnözőre fókuszál. A csapat feladata, hogy analizálják az ország bűnözőállományát, illetve a bűnözésre hajlamos személyeket, és megpróbálják megakadályozni, hogy lecsapjanak.

Hol nézheted? Disney+

 

Hazudj, ha tudsz!

Hasonlóan A mentalistához, ez a sorozat is egy zseniről, bizonyos dr. Cal Lightmanról (Tim Roth) szól, aki zavarba ejtően jól olvas az emberek arcából, gesztusaiból és reakcióiból, és képes megállapítani, hogy valaki hazudik vagy az igazat mondja. A tehetségét természetesen Lightman is a rendőrségnél, a bűnügyek felderítésében kamatoztatja. Rossz hír, hogy ez a produkció sajnos rövid életű volt, és mindössze 3 évad után elkaszálták. Bár nem feltétlenül kapta meg azt az elismerést, amit érdemelt volna, ha darálós sorozatot keresel a hétvégére, ezt mindenféleképpen vedd fel a listádra.

Hol nézheted? Disney+

Luther

Ez a remek brit bűnügyi dráma a folyamatosan két világ között őrlődő John Luther körül forog: a rendkívül okos és munkájának elkötelezett főfelügyelőnek van egy sötét oldala is, és gyakran megesik, hogy meggondolatlansága és robbanékonysága bajba keveri. A sorozat főszereplőjét a 2018 legszexibb férfiának választott Idris Elba alakítja, aki tökéletesen hozza John Luther egyszerre elragadó és arrogáns karakterét.

Hol nézheted? HBO Max

A törvény nevében

A törvény nevében című sorozat első évada igazi szenzáció volt, köszönhetően többek között Matthew MConaughey és Woody Harrelson elképesztő alakításának. Mivel azonban antológiasorozatról van szó, minden évad önálló elbeszélésként épült fel, különböző karakterekkel és helyszínekkel, tehát a szereplőgárda is folyamatosan változott: a későbbiekben szerepelt még benne például Mahershala Ali és Rachel McAdams is. A főszereplők mind a három évadban egy-egy lebilincselő, sötét és komor bűnügyi történetet göngyölítettek fel.

Hol nézheted? HBO Max

Sherlock

Sir Arthur Conan Doyle Sherlock Holmes című regénye évtizedek óta inspirálja a krimiírókat és a filmkészítőket. És hogy miben más ez a sorozat, mint a többi? A készítők csavartak egyet a sztorin, és Holmest a 21. századi Londonban élesztették újjá, hogy kiderüljön, vajon hogyan nyomozna a mai Nagy-Britanniában a legendás detektív. Sherlock Homles szerepében Benedict Cumberbatch, míg dr. Watsont bőrében Martin Freeman brillírozik.

Hol nézheted? Amazon Prime

Mindhunter – Mit rejt a gyilkos agya?

David Fincher sorozata valós eseményeket feldolgozva mutatja be az FBI profilozási technikájának kialakulását, miközben a nézőket a sorozatgyilkosok elméjének legbelsőbb bugyraiba invitálja. A sorozat főszereplői Holden Ford (Jonathan Groff) és Bill Tench (Holt McCallany) FBI-ügynökök, illetve Wendy Carr (Anna Torv) pszichiáter, ők indították el azt a projektet, amelynek lényege, hogy bebörtönzött sorozatgyilkosokkal készítenek interjúkat annak érdekében, hogy megértsék a pszichológiájukat. Nagy kár, hogy ennek a sorozatnak eddig csak két évada készült el, és sajnos az sem biztos, hogy lesz folytatás.

Hol nézheted? Netflix

 

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!