Ez lesz Vilmos herceg családjának az új neve, ha az apjából király lesz

2022. július 15.
Ha eljön az idő, II. Erzsébetet a fia, Károly herceg követi majd a trónon, ami sok változást hoz az angol királyi család életében: néhány leszármazottnak még a vezetékneve is megújul!

Amikor Károly herceg trónra kerül és király lesz, Vilmos Wales hercege lesz, emiatt pedig gyermekei, György herceg, Sarolta hercegnő és Lajos herceg vezetékneve is megváltozik majd. Kíváncsi vagy, hogy fogják hívni őket?

Károly herceg II. Erzsébet királynővel

Egyre többen találgatnak

Bár gyakran találgatnak azt illetően, hogy II. Erzsébet lemond a legidősebb fia javára, ezt még valószínűleg akkor sem fogja megtenni, ha legyengült egészsége azt kívánná. Ő ugyanis sok-sok évtizeddel ezelőtt megfogadta egy rádióbeszédében, hogy életét, legyen akármilyen hosszú vagy rövid, a nép szolgálatába helyezi, s emellett a fogadalma mellett hűen kitart.

A The Sun mégis úgy tudja, hogy a 96 éves uralkodó mellé Károlyt egy éven belül hivatalosan is beiktatják valamilyen régensi minőségben. „Az egy dolog, hogy az uralkodó már nem tud elmenni egy glasgow-i klímacsúcsra, de ha képtelen lesz ellátni a szokásos, alapvető államfői feladatokat, akkor szerintem le kell mondani… A visszaszámlálás megkezdődött” – vélekedett egy királyi tudósító a bulvárlapnak.

Ilyen most, ilyen lesz

Ebből még mindig nem egyértelmű azonban, hogy kinek milyen titulusa és neve lesz, amikor Károlyból király válik. Nézzük csak pontosan és hitelesen!

  • Amikor Károlyból király lesz, Vilmos válik az első számú trónörökössé. Ehhez a ranghoz pedig a Wales hercege rang jár, amit majd a korona, vagyis Károly ítélhet oda a legidősebb fiának. Ha ez megtörténik, akkor Katalinból azonnal walesi hercegné válik.
  • Vilmos három gyermekének nincs családneve. Az ő megszólításuk jelenleg: Sarolta cambridge-i hercegnő, György és Lajos cambridge-i herceg. Belőlük sem válik azonnal walesi herceg és hercegnő, ezt szintén csak akkor vehetik fel, ha azt a korona odaajándékozza. Az is előfordulhat, hogy esetükben továbbra is a cambridge-i megszólítás marad addig, amíg Károly a király.
  • Ami azonban biztos, hogy amikor Vilmosból király lesz, a Wales hercege rang ismét „megüresedik”, és az Györgyre fog szállni. Saroltából pedig királyi hercegnő lehet, de erről majd az apja fog dönteni.

Házassága előtt Vilmos egyébként apja után a walesi herceg rangot viselte, diplomájára is ez a név került.

Röviden tehát: a Wales hercege a mindenkori trónörökös megszólítása, a walesi herceg/hercegnő/hercegné pedig annak gyermekeinek feleségének járhat.

Vilmos herceg, Katalin hercegné és a gyerekeik

A sorrend is változik

Amikor II. Erzsébet királynő helyét Károly herceg veszi át, Vilmos herceg gyermekei a trónöröklési rendben is feljebb lépnek majd. A jelenleg harmadik helyen álló György herceg egy csapásra a második helyre kerül, közvetlenül Vilmos után, akiről Katalin hercegné társaságában az első hivatalos festményt is elkészítették. 

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?