Ők a Warren házaspár, akikről a Démonok közt című filmek szólnak

2022. augusztus 15.
Ed és Lorraine Warren vitathatatlanul a világ legismertebb paranormális jelenségekkel foglalkozó házaspárja, akiknek életéről a Démonok közt filmek szólnak.

Mielőtt Ed és Lorraine rátaláltak volna a szokványosnak semmiképp sem nevezhető hivatásukra, azaz a halott lelkek felkutatására, a férfi rendőrként dolgozott. Lorraine már fiatalabb korában felfigyelt arra, hogy látnoki képességekkel rendelkezik, ezért médiumként próbálta segíteni a hozzá fordulókat. Közös munkájukat, ami a Démonok közt című filmeket is inspirálta, 1952-ben kezdték meg.

Ed és Lorraine Warren (a verendán állva) munka közben

Ed és Lorraine Warren (a verendán állva) munka közben

A több mint öt évtizeden át tartó tevékenységük során tízezernél is több esetet derítettek fel, és számtalan cikket, könyvet írtak a paranormális jelenségekről. Természetesen bőven akadtak olyanok, akik szemfényvesztőnek tartották a különös házaspárt, nekik azonban mindennél nagyobb elismerést jelentett, hogy a filmes szakmában dolgozók felnéztek rájuk, és gyakran merítettek ötletet megtörtént eseteikből.

Rettegés Amityville-ben

Hátborzongató megbízásaik közül a legfélelmetesebbnek maguk is az Amityville-ben történteket tartották. 1974. november 13-án, a hajnali órákban Robert DeFeo vadászpuskát ragadott, és meggyilkolta a családját. A szörnyű tettet végrehajtó férfi maga jelentkezett a rendőrségen, hogy vallomást tegyen, melynek során arról számolt be, hogy nem ő akart embert ölni, hanem sejtelmes démoni hangok biztatták fel erre.

A borzalmas eset után egy évvel a Lutz család költözött DeFeoék korábbi otthonába. Mindössze 28 napig bírták a házban, azután elmenekültek onnan: mindannyian azt mesélték, hogy természetfeletti erők uralják az épületet. A szobákat rendszeresen halott legyek lepték el (hogy honnan érkeztek, azt nem sikerült kideríteniük), furcsa szagok terjengtek a falak között és az sem volt ritka, hogy félelmetes hangok rémítették halálra a családot. Elmondásuk szerint rendszeresen láttak egy fej nélküli árnyat suhanni a házban, amitől szintén rémesen érezték magukat új otthonukban.

A horrorház Amityville-ben, ahol a Lutz család csak 28 napot bírt

A horrorház Amityville-ben, ahol a Lutz család csak 28 napot bírt

Az édesanya, Kathy Lutz a kezdetektől fogva panaszkodott férjének arról, hogy a költözés óta rémálmok gyötrik, sőt arra is felfigyelt, hogy ismeretlen eredetű sérülésnyomok borítják a testét. Az édesapa, George Lutz minden éjjel felriadt, pontban 3:15-kor, pont akkor, amikor Robert DeFeo végzett a családjával. Kislányuk, Missy egy képzeletbeli barátról kezdett mesélni a szüleinek: az általa látott kisfiút elmondása szerint Jodie-nak hívták, a szemei vérben forogtak és a testalkata teljesen eltorzult. Mindannyiuknak feltűnt az is, hogy a kertjükben furcsa patanyomok bukkantak fel, holott nem tartottak semmilyen állatot.

Ed és Lorraine Warren voltak az egyetlenek, akik az egyre meggyötörtebb család segítségére siettek: a helyzet feltérképezésére egy tévéstáb és egy újságíró is velük tartott, legnagyobb megdöbbenésükre pedig sikerült lencsevégre kapniuk egy fiúgyermek furcsa árnyát, ami a feltétezések szerint Robert DeFeo meggyilkolt fiának itt ragadt szelleme. A Warren házaspár tüzetesen átvizsgálta a házat, és arra a megállapításra jutott, hogy gonosz és feldühödött szellem lakja az ingatlant. A kísértetházban töltött időről, amit a démon kiűzésére fordítottak, a The Amityville Horror című könyvben számoltak be részletesen, de több filmes alkotást is inspirált a meghökkentő eset.

Ed Warren 2006-ban, felesége, Lorraine pedig 2019 tavaszán hunyt el, az asszony 92 éves volt.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?