Így él ma Elizabeth Kendall, a sorozatgyilkos Ted Bundy egykori menyasszonya

2022. április 16.
Ted Bundy kegyetlen sorozatgyilkos volt, aki nemcsak a hatóságokat vezette meg, de szerelmét, Liz Kendallt is átverte. A nő ma már 77 éves, de ma is pont úgy érez, ahogyan akkor, amikor kiderült számára, hogy kivel élt egy házban...

Nem túloz, aki azt állítja, hogy Ted Bundy minden idők egyik legelvetemültebb sorozatgyilkosa: 1974 és 1978 között több mint 30, ártatlan fiatal lány életét oltatta ki, rémtetteit azonban elképesztő rafinériával titkolta. Egykori menyasszonya, Elizabeth Kendall könyvet is írt az együtt töltött éveikről, de több dokusorozat és egy mozifilm is készült róla és a sorozatgyilkosról a közelmúltban.

A sorozatgyilkos Ted Bundy

A nagy találkozás

Ted és Liz – akit akkor még Elizabeth Kloepfernek hívtak, a mai nevét ugyanis akkor vette fel, amikor megjelentette első könyvét – 1969 szeptemberében találkozott először egy pubban. A férfi pontosan tudta, hogy vegye le a lábáról a csinos Lizt, akinek egy előző kapcsolatából volt már egy kislánya, Molly.

Ted az átbeszélgetett este után hazakísérte a lányt, majd nála töltötte az éjszakát. Reggel korán felkelt, és bőséges reggelit szolgált fel neki és a kislányának. Elizabeth a visszaemlékezések során még most is elképedve lapozgatta az akkoriban készült fotókat: nehezen fér a fejébe, hogy a tökéletesnek tűnő triójuk egyik tagja éveken át rettegésben tartotta Amerikát.

Bár kezdetben tényleg úgy tűnt, akár róluk is mintázhatták volna az ideális családot, idővel Ted kimutatta a foga fehérjét: egyre birtoklóbban viselkedett Lizzel, mindennapossá váltak a féltékenységi jelenetek, és az egyre durvuló veszekedések során húsbavágó mondatok hagyták el a száját. Még arra is volt példa, hogy halálosan megfenyegette a menyasszonyát és a kislányát, Liz azonban (akkor még) nem gondolta, hogy Ted képes lenne bárkinek is kioltani az életét.

Hiába tett feljelentést, nem hittek neki

Ted Bundy egyre többször mutatta meg az igazi arcát, így okkal merül fel a kérdés sokakban: vajon Liz tényleg nem sejtett semmit abból, hogy kivel él egy fedél alatt? Erre maga Elizabeth adta meg a választ: azt mesélte, hogy egy idő után felnyílt a szeme, és bár nem volt 100 százalékig biztos abban, hogy Bundy fiatal lányokra vadászik, úgy gondolta, jobb, ha kételyeit megosztja a rendőrséggel, és ők járnak az ügy végére. 

Épp ezért többször is feljelentést tett a férfi ellen, sőt az egyik bizalmas barátnőjének is beszélt a félelmeiről, Ted azonban túl megnyerő volt ahhoz, hogy bárki is elhiggye Liznek, képes lenne kioltani mások életét. Először akkor fordult a hatóságokhoz, amikor rádöbbent, hogy a nagy erőkkel keresett sorozatgyilkos személyleírása illik a vőlegényére, ráadásul a gyilkos által használt autó márkája is stimmelt. 

Elizabeth rosszul viselte, hogy szavai süket fülekre találtak, és amikor (jóval később) megerősítést nyert, hogy a gyanúja nem volt alaptalan, mély depresszióba zuhant, bűntudat és szégyen kerítette hatalmába, aminek következtében alkoholba fojtotta a bánatát. Nehezítette a helyzetét, hogy szerelme, akinek kezéhez nagyon sok vér tapadt, a börtönből is kereste vele a kapcsolatot, és amikor óvadék ellenében szabadlábra került, ismét találkozgatni kezdtek.

Így él ma Liz

„Amikor találkoztunk, egyedülálló, elvált anyaként éltem. Titkárnőként dolgoztam a Washington Egyetem Orvostudományi Karán, és másra sem vágytam jobban, mint hogy találjak valakit, akinek a gondjaira bízhatom magam. Ted kezébe adtam az életem, és egyre inkább a bűvkörébe kerültem. Amikor azt éreztem, hogy szeret, a fellegekben jártam, amikor pedig úgy tűnt, hogy már nem szeret, egyszerűen megsemmisültem” – így emlékezett vissza a Ted Bundyval töltött időkre Elizabeth, aki ma már 77 éves és Washingtonban él.

Bár nagy erőfeszítések árán sikerült újra magára találnia, és teljesen felhagyni az ivással, az 1989-ben halálbüntetésre ítélt és kivégzett Ted után senkivel sem kötött komolyabb érzelmi kapcsolatot. A nyilvánosság elől is visszavonult, csendes, békés életre vágyott – és ezt sikerült is megteremtenie, amiben fontos szerepet játszott a hite.

Az Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány című filmben, Lily Collins alakította Lizt. Hogy a lehető leghitelesebben játszhassa el a szerepét, találkozott is Ted Bundy feleségével, aki sok fontos részletet megosztott vele, sosem látott fényképeket és videófelvételeket mutatott neki, aminek köszönhetően saját bevallása szerint is hitelesebben ment a karakter megformálása. 

Nagy lelkierőről tesz tanúbizonyságot, hogy Liz Kendall a forgatásokra is ellátogatott, azt azonban nem tudni, hogy érzett-e magában elég erőt ahhoz, hogy megnézze a róla és Tedről szóló filmet.

És hogy meg tudott-e bocsátani a férfinak? Erre igazán egyszerű, de nagyszerű választ adott: „Mindvégig imádkoztam érte, de undorodtam tőle!”

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?