Hogyan lett Justin Bieber és Ryan Gosling szülővárosa a sorozatgyilkosok Mekkája?

2022. július 23.
Justin Bieber, Ryan Gosling és Rachel McAdams szülővárosa, ugyanakkor lakosságarányosan közel harminc évig itt élt a világon a legtöbb sorozatgyilkos egyszerre. Hogyan lett a kanadai London a gyilkosok fellegvára?

A kanadai Ontario államban található London, Torontótól kér órányi autóútra. A kisvárost Forest Cityként is ismerik, és soha a Földön nem élt egyszerre annyi sorozatgyilkos, mint 1959 és 1984 között itt, Justin Bieber, Ryan Gosling és Rachel McAdams szülővárosában. A 29 gyilkossági esetből 16-ot máig nem sikerült megoldani, egy korábbi nyomozó naplójának nyilvánosságra kerülése azonban új elméleteket szült. 

A nagyjából 25 év alatt a kisvárost 29 szörnyűséges gyilkosság rázta meg. Ezek közül tizenhárom három gyilkoshoz köthető, akiket sikerült elkapni és elítélni: Gerald Thomas Archer, akit a londoni szobalányok gyilkosa, Christian McGee, az őrült hasfelmetsző és Russel Jonhson, akit a balkon gyilkosként emlegettek. A gyilkosságok közül 16 azonban még ma is megoldatlan. Egy könyv, amely nyugalmazott rendőrök által készített feljegyzésekből készült, új elméleteknek nyitotta meg a kaput a városka történetének legvéresebb fejezetivel kapcsolatban, felfedve két lehetséges sorozatgyilkost, akiknek az ügye azóta is folyamatban van.

sorozatgyilkos-varos-kanada

Dennis Alsop az Ontario Megyei Rendőrségen dolgozott nyomozótisztként 1950 és 1979 között. Megtartotta minden feljegyzését és felfedezését a gyilkosságokkal kapcsolatban egészen 2012-ben bekövetkezett haláláig. Alsop a dokumentumokat, fotókat, táviratokat a fiára hagyta, aki azonnal Mike Arntfieldhez, egy helyi nyomozóhoz fordult, aki amellett, hogy a londoni rendőrkapitányságon dolgozott, a Nyugat-Ontario Állami Egyetem professzora is volt. Miután a professzor-nyomozó összesítette az adatokat, két újabb sorozatgyilkos kilétére derülhet fény, akikről úgy vélik, négy gyermeket gyilkoltak meg Torontóban, miután eltűntek a londoni rendőrség látóteréből. „Alsop naplójából kiderült, hogy ő tudta, ki követte el a gyilkosságokat, ám nem engedték, hogy letartóztassa a gyilkosokat, mert úgy gondolták, nincs elég bizonyítéka. Biztosra akartak menni – mondta Arntfield. – Figyelte ezeket az embereket, míg el nem költöztek Londonból. És legalább az egyik esetben úgy tűnik, vannak más áldozatok is Torontóban, akik ugyanahhoz a gyilkoshoz köthetők.”

Több gyilkos dolgozott ugyanúgy

A bűnesetek helyszínei közötti hasonlóságok alapján és a ma már elérhető technológiáknak köszönhetően Arntfield arra a következtetésre jutott, hogy akár négy sorozatgyilkos is tevékenykedhetett Londonban abban az időben, akik hasonló módszerrel öltek és a megoldatlan esetekért felelősek. Ám ha csak egy gyilkos követte el a 13 maradék esetet, akkor is kijelenthető, hogy az egyetlen városban működő sorozatgyilkosok koncentrációja soha azelőtt és azóta sem volt olyan magas lakosságarányosan, mint a kanadai kisvárosban, sehol a világon

sorozatgyilkos-varos-kanada

„New Yorknak és Los Angelesnek volt már négy-öt sorozatgyilkosa egy adott időben, de Londonnak csak 170 ezer lakosa van  mondta Arntfield. – Ez olyan, mintha New Yorknak vagy Los Angelesnek 80-90 gyilkosa lett volna egy időben.”

Miért pont a kanadai London?

Hogy miért alakult úgy, hogy London a gyilkosságok melegágya lett azokban az években, pontosan nem megállapítható, ám Arntfield professzornak több elmélete is van rá. A kisvárost több nagy márka is tesztpiacként használja, mielőtt bevezetné egész Kanadában termékeit. A gyárak, fizetések és demográfiai összetétel alapján ugyanis London megtestesíti a tökéletes kanadai átlagot. Az amerikai tesztpiacok – mint a Virginia államban található Richmond, az indianai Muncie és a New York állambeli Rochester – feltűnően hasonló történelemmel rendelkeznek, ezekben a városokban is magasabb az erőszakos bűncselekmények száma az országos átlagnál. 

„Ez nem azt jelenti, hogy ha először kóstolhatják meg az új McRib menüt vagy az, hogy a cégek tesztpiacként használnak egy várost, egyenes út a sorozatgyilkosok megjelenéséhez. A mélyen húzódó társadalmi tényezők, melyek miatt alkalmas a vállalatok számára a piac tesztelésére egy adott hely, ugyanakkor a szexuálisan deviáns és erőszakos támadók számára is ideális tereppé tehetik” – magyarázta Arntfield professzor. 

A másik tényező az autópálya, ami Ontario állam déli határvonalán fut végig, és kapcsolódik az amerikai államközi autópályához. „Az FBI megfigyelései szerint az autópálya közelsége jelentősen megváltoztatja a bűnügyi térképet” – mutatott rá a professzor. 

sorozatgyilkos-varos-kanada

Forest City elzártabb és izoláltabb, mint egy nagyváros, ugyanakkor elég nagy ahhoz, hogy a támadók potenciális áldozatokat találjanak. „A Londonhoz hasonló méretű és elzárt városokban hiányozhat az informális társadalmi kontroll is – magyarázta Arntfield. – Nincs megfelelő média, kommunikációs hálózat, mint a nagyobb városokban.”

Abban az időben még a helyi rendőrörsökön felvett és tárolt adatok sem futottak össze egy központi adatbázisba. Nagyon lassú volt az információáramlás a helyi, szövetségi állami és országos adatbázisok között, ami lépéselőnyt adott a gyilkosoknak.

Forrás: The Guardian Fotó: Getty Images, Western University Archives

Olvass tovább!