Rost Andrea legnagyobb szerepeire tekint vissza születésnapi gálakoncertjén

2022. október 09.
Leghíresebb operaszerepeit is felidézi, valamint a Dalok a lányszobámból című önálló estjének könnyűzenei feldolgozásai is szerepelnek a Rost Andrea születésnapi gálakoncertje két tételben elnevezésű esten, amit a nemzetközi hírű szoprán 2022. október 15-én, 19 órai kezdettel mutat be az Erkel Színházban. A gálán közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara – vezényel Héja Domonkos –, valamint a Hot Jazz Band.

A koncert első felében Rost Andrea több mint három évtizedes pályafutásának legnagyobb szerepeiből válogat, részletek hangzanak el többek közt az Adriana Lecouvreur, a Bajazzók, a Don Giovanni, a Rómeó és Júlia és a Tosca című operákból. A koncerten partnere Brickner Szabolcs operaénekes, és meglepetésként fellép a művésznő PályaStart Mesterkurzusának fődíjasa is, akikkel az elmúlt hetekben Rost Andrea Béres Attila rendezővel a Figaro házasságán dolgozott.

rost-andrea-szerep-szuletesnap-galakoncert

A gála második részében a világhírű szoprán könnyűzenei vizekre evez a Hot Jazz Banddel, akikkel a járványidőszak alatt alkották meg a Dalok a lányszobámból című összeállítást, mely az énekesnő ifjúságának kedvenc magyar és külföldi előadóitól tartalmaz főként könnyűzenei feldolgozásokat, ezzel műfaji tekintetben színesítve az ünnepi alkalom műsorát. A műsorban helyet kapnak többek közt Marlene Dietrich, Judy Garland, Honthy Hanna, Marilyn Monroe, Szécsi Pál és Zalatnay Sarolta slágerei is.

Rost Andreát kislány korától vonzotta a színpad. A Kossuth- és Prima Primissima díjas szoprán a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola növendékeként lett a Magyar Állami Operaház ösztöndíjasa 1988-ban, első főszerepének, Gounod Rómeó és Júliájának női címszerepét azonban 1991-ben már a Bécsi Állami Operaház magánénekeseként is megformálhatta. Bécsből 1994-ben Ricardo Muti karmester, a Scala zeneigazgatója hívta meg Milánóba, ami nemzetközileg ismertté és elismertté tette. Pályafutása során Verdi Rigolettójában Gildát, Traviatájában Violettát vagy Donizetti Lammermoori Luciájának címszerepét is énekelte nagy sikerrel, de számos emlékezetes alakítása fűződik Mozart Figaro házasságának Susannájához és A varázsfuvola Paminájához is. Emlékezetes alakításokat nyújtott a Salzburgi Ünnepi Játékokon, a New York-i Metropolitan Operában, a párizsi Opéra Bastille-ban, illetve Japánban a New National Operában és Kirishimában, ahol mesterkurzusokat tart.

Olvass tovább!