Élete drámaibb volt bármelyik filmszerepénél: ma lenne 99 éves Judy Garland

2021. június 10.
A többszörös Grammy-díjas amerikai színésznő és énekes élete nem csak játék és mese. Legismertebb szerepe Dorothy az Óz, a csodák csodájából, ám Judynak a való életben is jól jött volna, ha valaki varázsütésre segített volna neki megtalálni az útját.

A Judy Garlandként világhírre szert tett színésznő 99 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot Minnesotában, s akkor a Frances Ethel Gumm nevet kapta a szüleitől. A művészetekkel foglalkozó,  családja még Judy kicsi korában Kaliforniába költözött. Két idősebb nővérével zenei triót alkotott, és már egészen fiatalon jelentős sikereket értek el. Nevüket 1934-ben változtatták Garland Sistersre. Az MGM Filmstúdió egy évvel később, Judy 13 éves korában egy sorozatban ajánlott neki szerepet, melyben Mickey Rooney oldalán került a képernyőre. Sajnálatos módon már ebben az évben közeli kapcsolatba került a drogokkal, amik aztán egész életét végigkísérték és jelentősen be is árnyékolták. Fordulatokban igencsak bővelkedő életéről film is készült, mely a Judy címet viseli.

Judy Garland 14 évesen

Judy Garland 14 évesen

A nagyobb siker nem váratott sokáig magára: 1938-ban kérték fel, hogy formálja meg Dorothy karakterét az Óz, a csodák csodája című filmben, ám a szerepet eredetileg nem neki szánták. Csak azután jutott az ő neve a producerek eszébe, hogy Shirley Temple és Deanna Durbin is visszautasította a lehetőséget. Bár a film két Oscar-díjat is nyert és a kritikusok elismerő szavakkal illették, az eredeti célközönséget, vagyis a gyerekeket egyáltalán nem nyűgözte le az alkotás. Az a népszerűség, amit eredetileg reméltek a készítők, csak évekkel később érkezett el.

Judy Garland Dorothy szerepében

Judy Garland Dorothy szerepében

Ezt követően nem alakított többé gyerekszerepet, tehetségével kivívta magának az MGM egyik legfoglalkoztatottabb színésznőjének címét. Az első meghatározó alakítására 1942-ben került sor, a Nekem és kedvesemnek (For Me and My Gal) című filmben. Ekkor már feleségként vett részt a forgatásokon, 19 évesen ugyanis házasságot kötött David Rose zenésszel, akivel boldogságuk nem bizonyult túlzottan tartósnak: mindössze 1,5 év után elváltak. 

Az 1944-es Találkozunk St. Louis-ban (Meet Me in St. Louis) című film forgatása alatt egymásba szerettek a rendezővel, Vincente Minnellivel, majd 1945-ben oltár elé is álltak. A következő év tavaszán megszületett Judy Garland első gyermeke, a szintén világhírű Liza Minelli. Második férjével igazán ígéretes párost alkottak szakmai téren is: közös munkájuk gyümölcse, az 1945-ös Az óra (The Clock) szép sikereket könyvelhetett el. Az 1948-as A kalóz (The Pirate) egyáltalán nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a baljós árnyak pedig már a forgatáson is megjelentek: Judy Garland súlyos idegösszeomlást kapott, és kórházi kezelésre szorult.  

Judy Garland 1948-ban, A kalóz című film forgatásán

Judy Garland 1948-ban, A kalóz című film forgatásán

A színészkedéshez visszatért ugyan a gyógykezelés után, de igazán már soha nem talált magára: hosszú és fájdalmas időszak vette kezdetét, melynek kínjait a fiatal színésznő droghasználattal és alkoholfogyasztással próbálta elviselhetőbbé tenni. Többször visszakerült a pszichiátriára, étkezési zavarokkal küzdött, és kétszer is öngyilkosságot kísérelt meg. Mindez rendkívül rosszul hatott a munkájára – többször is más színésznőknek kellett a helyére beugrani a forgatások alatt –, ezért az MGM szerződést is bontott vele. 1951-ben a házassága is véget ért, ám a következő évben ismét szerelembe esett, és örök hűséget fogadott, most Sid Luftnak, akinek két gyermeket is szült, ők a Lorna Luft és Joey Luft nevet kapták.

Judy Garland harmadik férjével és három gyermekével

Judy Garland harmadik férjével és három gyermekével

A közönség mindezek ellenére sem felejtette el a nevét, tévés szerepléseinek és koncertjeinek köszönhetően továbbra is a köztudatban maradt. 1954-ben újabb főszerepet kapott, George Cukor nagy sikerű filmjében, az 1954-es Csillag születikben (A Star Is Born). Bár mindenki biztosra vette, hogy alakításáért Oscar-szobrot nyer, a díjat végül Grace Kellynek ítélték. Ezután felbukkant még néhány filmben, amivel újabb Oscar-jelölést kapott, a rangos elismerés azonban sosem lett az övé. Utolsó jelentősebb filmszerepét az 1963-as Örökké énekelnék (I Could Go On Singing) című produkcióban játszotta.

Judy Garland és Mark Herron

Judy Garland és Mark Herron

Énekesnőként is csodás sikereket ért el, 4 Grammy-díjat is nyert Judy at Carnegie Hall című duplaalbumával. A hatvanas években tévés műsorvezetőként is tündökölt, 1964-ben saját műsort is kapott, ám az rövidesen megbukott. 1967-ben részt vett egy újabb filmforgatáson, ám a készítők felfüggesztették a közös munkát. Ezután egy rendkívül emlékezetes, 27 állomásos koncertturnén vett részt, melynek végén egészsége már kezdte cserbenhagyni. Időközben harmadik házassága is zátonyra futott, és a koncertturnét népszerűsítő Mark Herron oldalán szerette volna megtalálni a boldogságot. A vele kötött házasság sem tartott tovább 6 hónapnál, a válás után egy újabb házasságba ugrott fejest, egy éjszakai mulató tulajdonosához, Mickey Deanshez ment feleségül. Ő talált rá a tragikus sorsú Judy Garland holttestére 1969 júliusában, halálát drogtúladagolás okozta. Temetésén, melyre néhány nappal később került sor, több mint 20 ezer rajongója kísérte utolsó útjára.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?