Imádkozz, engedelmeskedj, és 14 évesen menj férjhez

2022. június 28.
Vajon miként válhatott egy eredetileg istenfélő gyülekezet egy nőket tárgyként kezelő, pedofil szektává?

2008 áprilisában az FBI egy nagyszabású rajtaütést hajtott végre a Texas államban található Eldorado nevű kisváros egyik farmján. A közel 700 hektáros Yearning for Zion (Vágyakozás Sion után) elnevezésű tanya központjában a több kisebb-nagyobb lakóépület mellett egy meglehetősen különös látványt nyújtó, hófehér templom állt. A farmon ekkor körülbelül 500 ember élt, többségében kisgyerekek és tizenévesek.

texas-mormonok-poligamia

Az ingatlan az Utolsó Napok Szentjeinek Fundamentalista Jézus Krisztus Egyháza (FLDS) nevet viselő szakadár mormon felekezet tulajdonában volt, aminek a működését az amerikai hatóságok ekkora már hónapok óta figyelték. A nyíltan poligámiát hirdető felekezetet azzal gyanúsították, hogy a tagjai gyereklányokat erőszakolnak meg, és kényszerítenek házasságra idősebb férfiakkal. Az FBI által vezérelt akció keretében április 3-án több mint 400 kiskorút mentettek ki a farmról, ezzel pedig kezdetét is vette az USA történetétek legnagyobb szabású gyermekelhelyezési ügye.

Ennek a bizonyos szektának, valamint a szekta önjelölt prófétáinak a történetét dolgozta fel a Netflixen néhány hete debütált Keep sweet: pray and obey (A szófogadó gyerekek nem feleselnek) című négyrészes dokusorozat. Mi pedig a következőkben annak próbálunk utánajárni, hogy miként válhatott egy eredetileg istenfélő gyülekezet egy nőket tárgyként kezelő, pedofil szektává.

Mi is az az FLDS?

Az FLDS az eredeti mornom vallásból, az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházából származik. A mormonok 1890-ben eltörölték a poligámiat, ami azt jelentette, hogy onnantól kezdve megtiltották a hívőknek az addig általánosnak számító többnejűséget. Az új irány nem nyerte el mindenki tetszését. A hívők egy része továbbra is ki akart tartani a poligámia mellett, ezért 1930-ban inkább kiváltak a mormon egyházból, és egy fundamentalista szektát alapítva Short Creekben, más néven Colorado Cityben, Arizonában telepedtek le.

Ők lettek az Utolsó Napok Szentjeinek Fundamentalista Jézus Krisztus Egyháza, akiknek a hite alapját a mai napig a poligámia adja. A szekta tanításai szerint ahhoz, hogy egy férfi a kiválasztottak közé kerüljön és a mennybe menjen, legalább három feleséget kell tartania. Minél több nőt vesz el egy férfi, a hitük szerint annál közelebb kerülhet Istenhez. Mivel a törvények tiltják a poligámiát, ezek a többszörös házasságok természetesen nem legálisak, sokkal inkább spirituálisak – a nőknek azonban így is, úgy is teljesíteni kell a házassággal járó „kötelességeiket”.

Rulon-Timpson-Jeffs

Rulon Timpson Jeffs, a szekta korábbi prófétája a feleségei társaságában

A nőket kislánykoruktól kezdve a feleséglétre és anyaságra trenírozzák, miközben az életüket és mozgásterület szigorú szabályokkal korlátozzák. Az egyik legfontosabb szabály, hogy minden nőnek ugyanúgy kell öltözködnie: hosszú, teljes testet eltakaró ruhákban járnak, míg a hajukat mindig makulátlan kontyba fogják. Ahogy a Netflix-sorozat címe is sugallja, a nők számára a legfőbb parancs az „imádkozz és engedelmeskedj”. A szekta női tagjainak minden órában imádkozniuk kell, és mindegy egyes tettüket, szavukat, még a gondolataikat is úgy kell alakítaniuk, hogy azzal a férjüket szolgálják.

A tagoknak tilos bármilyen módon is kapcsolatba lépni a külvilággal. Ha valaki megszegi a szabályokat, azt kivetetik magukból. A hatalomnak ellenszegülő férfiakat például egész egyszerűen kidobják a családjukból, és a komplett közösségből, hogy aztán pénz, támogatás és bármiféle tudás nélkül próbáljanak boldogulni a való életben.

mormonok-poligamia

Az amerikai hatóságok évtizedek óta tudnak a csoport illegális tevékenységéről, azaz a poligám életmódjukról, és 1953 júliusában volt az első alkalom, hogy lecsaptak rájuk: egy nagyszabású razzia során 36 férfit, 86 nőt és 263 gyereket vettek őrizetbe. Noha a Short Creek-i razzia néven emlegetett rajtaütésnek nagy sajtóvisszhangja volt, a szekta működésére végül semmilyen negatív hatása nem lett. Miután a tagok megígérték, hogy felhagynak a poligámia gyakorlásával, illetve a férfiakat próbaidőre helyezték, a nők és a gyerekek is visszatérhettek az arizonai farmra, és ugyanúgy folytathatták az életüket. A hatóságok akciójának inkább kontraproduktív eredménye lett: csak még jobban megerősítette a poligámisták elszántságát, hogy ellenálljanak a törvényeknek, amely szerintük sérti a vallásszabadsághoz való jogukat.

Az FLDS az évtizedek során több vezetői vitát és széthúzást is átvészelt, mígnem a 21. század fordulójára a taglétszámuk 10 ezer főre duzzadt. 1986-tól egészen a 2002-es haláláig Rulon Timpson Jeffs (akit a tagok csak Rulon bácsiként emlegettek) volt a szekta vezére, vagyis prófétája. Jeffs egyik feleségének, az egykori szektatagnak, Rebecca Wallnak az elmondása szerint a férfinak 92 éves korára összesen 65 felesége, 65 gyereke és több száz unokája lett. Rebeca Wall mindössze 19 éves volt, amikor hozzá kellett mennie az akkor már nyolcvanas éveit taposó Jeffshez. A Rebeccának és a feleségtársainak minden este sorba kellett állniuk Jeffs hálószobája előtt, hogy egymás után adjanak jó éjt csókot a férfinak – ha pedig a férj egy csóknál többet akart, abba is szó nélkül bele kellett egyezniük.

Rulon-Timpson-Jeffs

Rulon Timpson Jeffs ravatalozása a feleségei társaságában

Warren Jeffs felemelkedése

Rulon Timpson Jeffs halála után az egyik fia, Warren Jeffs vette át a gyülekezetben a próféta szerepét. A fiatalabb Jeffs nem teketóriázott sokat, a hatalomra kerülése után az addigi vaskalapos szabályokon tovább szigorított: betiltotta az úszást, a tévénézést, megtiltotta a nők számára, hogy mintás ruhákat hordjanak, miközben kizárólagos irányítást szerzett a spirituális házasságok elrendezése felett. Ez azt jelentette, hogy onnantól kezdve minden egyes elrendezett házasságról Jeffs döntött. A fiatal lányokat árucikként kezdte adni-venni, kvázi fizetőeszköz gyanánt utalta ki őket azoknak az idősebb férfiaknak, akinek a szolgálataira valamilyen módon szüksége volt. Ő döntött arról, hogy melyik lánynak hány évesen, kihez kell hozzá mennie, de a férfiaknak kiutalt feleségeket később akár vissza is vehette, ha az adott férfi a próféta számára nem tetsző dolgot művelt. Hogy enyhítse a feleségekért folyó versenyt, Jeffs rendszeresen kiátkozta a szekta fiatalabb férfi tagjait, hogy azok ne jelentsenek veszélyt az idősebbek feleségfelhalmozására.

Jeffs tökélyre fejlesztette a tagok agymosását. Végleg elzárta őket a külvilágtól, Isten nevében elvette tőlük a vagyonukat, majd a tagoktól elszipolyozott pénzből megvásárolta a 700 hektáros texasi farmját. A farmon aztán egy konkrét feleségnevelő tábort alakított ki: ide kezdte összegyűjteni a gyülekezetben született gyerekeket, elszakítva őket a szüleiktől. És hogy miért mentek még ebbe is szó nélkül bele a szekta tagjai? Miért voltak hajlandóak lemondani a saját gyerekeiről, miért engedték, hogy öreg férfiak használják fel őket a beteges vágyaikra? Ahogy az egyik túlélő a dokumentumfilmben mondta: „Mi komolyan hittünk benne, hogy sem a rendőrségnek, sőt az Egyesült Államok elnökének sincs hatalma felettünk. Warren Jeffs volt a mi elnökünk. Ő volt a próféta. Hogyan lehetne bárki is hatalmasabb, mint ő?” A szekta törvényei szerint tehát a próféta szava szent és sérthetetlen volt. Amit ő mondott, annak úgy kellett lennie. Minden egyes nő és férfi kizárólag a Jeffs és korábban az apja által hozott szabályokat követte. A szektán belüli élet volt az egyetlen, amit valaha is ismertek, ezt az életmódot tanulták el a szüleiktől, a családjuktól. Számukra az abnormalitás volt a norma.

Warren-Jeffs

Warren Jeffs arcképe és a feleségei

Jeffs 78 nőt vett feleségül, akik közül 24-en ekkor még a 18-at sem töltötték be. A legfiatalabb felesége mindössze 14 éves volt. Briell Dreckert 18 évesen kényszerítették házasságra Warren Jeffsszel. A The Guardian egy korábbi cikkében így mesélt az esküvőjéről: „Meg voltam rémülve. Megtörtént a szertartás, és megkért, hogy üljek az ölébe. Én erre teljesen összezavarodtam, és nem tudtam, mit csináljak.” A nő azt is elmesélte, hogy Jeffs rendszeresen tartott „tréningeket” fiatal lányoknak, amelyek során gyakran szexuális aktusra is sor került, tehát gyakorlatilag megerőszakolta őket. A férfi csak „mennyei tréningként” hivatkozott ezekre az alkalmakra.

2006-ban Jeffs ellen kétrendbeli nemi erőszakban való bűnrészesség miatt emeltek vádat, ami után a férfi bujkálni kezdett, és felkerült az FBI legkeresettebb bűnözőinek listájára. Végül egy rutinszerű közúti ellenőrzés során bukkantak a nyomára, és rögtön le is tartóztatták. 2007-ben megpróbálta felakasztani magát a cellájában, miközben a tárgyalásra várt, majd egy évvel később a utahi bíróság két egymást követő, öt évtől életfogytig tartó büntetésre ítélte (ami azt jelenti, hogy legalább 10 évet kellett letöltenie), amiért egy 14 éves lányt összeházasított a 19 éves unokatestvérével.

Warren-Jeffs

Jeffs ügye azonban itt még nem zárult le, 2008-ban ugyanis a hatóságok egy újabb nagyszabású rajtaütést hajtottak végre a férfi texasi farmján, ahonnan több mint 400 gyereket elszállítottak. A korábbihoz hasonlóan végül ez az akció is visszafelé sült el: a szekta tagjai egy intenzív médiakampányba kezdtek, áldozatnak állították be magukat, és azt hangoztatták, hogy az állam a vallásuk miatt üldözi őket. A bíróság végül megállapította, hogy az állam valóban túlkapást követett el, és a gondozásba vett gyerekeket visszavitték a farmra. De mivel a farm átvizsgálása során az FBI több bizonyítékot is talált arra, hogy Jeffs rendszeresen követett el szexuális visszaéléseket kiskorú lányokkal szemben, a férfit kiadták Texasnak, ismét vád alá helyezték, és 2011-ben bűnösnek találták két gyermek elleni szexuális zaklatásban. A prófétát életfogytiglani, plusz 20 év börtönbüntetésre ítélték.

A szekta továbbra is működik

Hiába kapott Jeffs életfogytiglant, az FLDS a mai napig működik, ráadásul továbbra is a próféta irányításával, aki a börtönben engedélyezett rendszeres telefonhívásaival tartja a kapcsolatot a híveivel. Információk szerint az FLDS tagjainak száma jelenleg 6 és 10 ezer fő között lehet.

Fotó: Getty Images, Neflix

Olvass tovább!