A bíró megtiltotta a Weinstein-per esküdtjeinek, hogy megnézzék az ügyről készült filmet

2022. november 13.
A szakemberek attól tartanak, hogy az alkotás befolyásolhatja őket döntésükben.

Javában tart Harvey Weinstein pere Los Angelesben, amelyben Hollywood egykor nagy hatalmú producerét számos szexuális bűncselekménnyel vádolják. A perrel párhuzamosan bemutatták a bukott filmmágnás borzalmas tetteit lebuktató két újságíró nyomozásáról készült filmet is, aminek megtekintését megtiltották az esküdteknek.

biro-weinstein-per-eskudt-film

A bíró a jelenlegi perben hivatalból mindig azzal bocsátotta el az esküdtszéket az ülések végén, hogy ne fogyasszanak az üggyel kapcsolatos médiatartalmakat, mert az befolyásolhatja őket döntésükben. Az ítélőmester nemrég azonban azzal egészítette ki figyelmeztetését, hogy az esküdteknek nem ajánlott megtekinteniük a Weinstein-ügyről szóló Azt mondta című film előzetesét. A produkció ugyanis arról szól, hogyan nyomozta ki két újságíró, mit művelt Weinstein, és az erről szóló riport megjelenése hogyan vezetett a producer bukásához. A most 70 éves Weinstein három évtizeden keresztül (főként kezdő) színésznőket molesztált és erőszakolt meg. Színészek és kollégái is tudtak az általa elkövetett borzalmakról, az exproducer cége azonban mindvégig igyekezett eltussolni tetteit.

biro-weinstein-per-eskudt-film

Weinstein és ügyvédcsapata hetekkel korábban kérvényezte, hogy halasszák el az Azt mondta bemutatóját, mert állításuk szerint a film kedvezőtlen hangulatot teremthet a vádlott szempontjából – a kérvényt a bíróság elutasította. Weinstein az első perben már kapott 23 év börtönt, és most sem jók a kilátásai.

biro-weinstein-per-eskudt-film

A filmben a kétszeres Oscar-jelölt Carey Mulligan és Zoe Kazan játsszák a két nyomozó újságírót, Megan Twohey-t és Jodi Kantort, akik maguk is részt vettek a forgatókönyv megírásában, sőt az alkotók a magánéletüket is beleszőtték a nyomozás történetébe. Az Azt mondta már a széles körű bemutató előtt rendkívül pozitív kritikai fogadtatásban részesült, a főszereplőket Oscar-várományosként emlegetik, sőt az egyik mellékszereplőt, Samantha Mortont is esélyesnek tartják a díjra.

biro-weinstein-per-eskudt-film

A film hazai bemutatója 2022. november 17-én lesz.

Forrás: UIP Duna

Olvass tovább!