A Welcome to Chippendales igaz története sokkal meglepőbb, mint ami a nadrágok alatt lapul.

Heti kultkedvenc: Isten hozott a Chippendalesben

2023. január 28.
Az isten hozott a Chippendalesben és a férfisztriptíz születésének igaz története sokkal meglepőbb és durvább, mint ami a nadrágok alatt lapul.
  • A férfi sztripperek, féltékenységi drámák és gyilkosságok meséje furcsább és lebilincselőbb minden korábbi, hasonló sorozatnál.
  • A true crime dokudrámában a főszereplő Kumail Nanjiani mellett Juliette Lewis alakít nagyot és A Fehér Lótuszból ismert Murrey Bartlett. 
  • Csillogás, lazaság és tobzódás lengi be a ‘80-as évek tökéletesen elkapott hangulatával, és muszáj végignézni mind a nyolc részt, mert tudni akarjuk, hogy van tovább.

Nem csoda, hogy Hollywood ontja magából az 1970-es, 1980-as években játszódó fikciós és valós történeten alapuló filmeket, sorozatokat. Dahmer, Physical, Candy – a kor olyan buja és nyers atmoszférát teremt a filmeknek, ami a 21. század steril minimalizmusában elképzelhetetlen lenne. Ebbe a sorba illeszkedik a Disney+-on elérhető Welcome to Chippendales is.

A 8 részes minisorozat a forradalmi férfisztriptíz és kitalálójának, Somen „Steve” Banerjee-nek az 1980-as évek Los Angelesében játszódó történetét meséli el. Ám a férfi sztripperek, féltékenységi drámák és gyilkosságok meséje furcsább és lebilincselőbb minden korábbi, hasonló sorozatnál.

Maga a főszereplő, a Steve Banerjee-t alakító Kumail Nanjiani is úgy nyilatkozott a The New York Timesnak, hogy számára a karakter inkább volt egy főgonosz, mint főhős, és a tökéletes példa arra, milyen, amikor az amerikai álom félresiklik. „Egyetlen módon képes értékesnek érezni magát, ha sikeres. De azt hiszem, ugyanakkor szégyellte is, hogyan szerzi a pénzét.”

A true crime dokudrámában Nanjiani mellett Juliette Lewis alakít nagyot és A Fehér lótuszból ismert Murrey Bartlett. 

De kicsoda Somen „Steve” Banerjee? 

Az alaphelyzet teljesen valós. Banerjee indiai bevándorlóként érkezett az 1960-as években Amerikába. Dolgozott a Mattelnek és Dél-Kaliforniában üzemeltetett egy benzinkutat, mielőtt megvásárolt volna egy csődbe ment klubot Los Angelesben 1975-ben. Itt kapcsolódunk be a történetbe a sorozatban is. 

Ezt nem feltétlenül érzékeljük, de négy év telt el kudarcra ítélt próbálkozásokkal (női sárbirkózást és egzotikus táncokat lehetett nézni, miután nyilvánvalóvá vált, hogy a backgammon nem érdekel senkit). Ezután nevezte át Chippendalesnek a klubot Banerjee a bútorstílus után, és ekkor támadt a korszakalkotó ötlete, hogy sztriptízklubot csinál, de nőknek. 

Kicsoda Nick De Noia?

Abban, hogy a chippendale show sikeressé vált, egyértelműen kulcsszerepet játszott Nick De Noia, a karizmatikus koreográfus (Murrey Bartlett). De Noia két Emmy-díjat nyert korábban az NBC-nek készített gyerekműsoráért, a Unicorn Talesért. 

Steve Banerjee és Nick De Noia az Isten hozott a Chippendales című sorozatban

Steve Banerjee és Nick De Noia az Isten hozott a Chippendales című sorozatban

Banerjee 1981-ben felvette a koreográfust, hogy tanítsa be a Chippendales táncosait. De kapcsolatuk nem volt súrlódásmentes. Az egyik korábbi Chippendales táncos, Read Scot a People magazinnak mondta azt, hogy „ők ketten folyamatosan összevesztek, kiabáltak és szitkozódtak egymással”. 

De Noia végül 1984-ben New Yorkba költözött, hogy saját Chippendales show-t készítsen, közte a The Perfect Man (A tökéletes férfi) című szexi Frankenstein-történetet. Ez volt a franchise első tagja, Banerjee rengeteg pénzt keresett a jogdíjakból és a Chippendale névvel. Ugyanakkor még jobban elmélyítette a törést az alapító és a koreográfus között.

Hol csúsztak félre a dolgok a Chippendalesben?

Nem kellett sok idő, hogy a Chippendales fogalommá váljon. Mindenki megismerte. Naptárak jelentek meg a táncosokkal, tévés show-kban szerepeltek, még a Saturday Night Live is viccelődött velük. 

Ahogy egyre sikeresebbek lett a Chippendales, De Noia lett a franchise arca. Még el is nevezték Mr. Chippendalesnek, amitől Banerjee egyáltalán nem volt boldog. Még jobban elmérgesítette a viszonyukat.

De Banerjeenek a De Noiával kapcsolatos féltékenységén túl más problémái is voltak. 1979-ben felbérelt valakit, hogy gyújtsa fel egyik versenytársukat. Öt évvel később megpróbálkozott ugyanezzel, amit már nem úszott meg. 1987-ben csődvédelmet kért a Chippendales, miután rasszizmus miatt beperelték, mert nem engedtek be egy fekete joghallgatót a klubba. 

Banerjee egyre paranoiásabbá, egyre agresszívabbá vált, a rögeszméjévé vált, hogy De Noia el akarja lopni tőle az egész Chippendalest. Felbérelt egy korábbi rendőrtisztet, hogy tegye el láb alól a koreográfust. De Noiát 1987. április 7-én lelőtték New Yorki-i irodájában, az íróasztalánál ülve.

Mi történt Steve Banerjee-vel?

Négy év után sem sikerült megoldani De Noia meggyilkolásának ügyét. Banerjee visszavásárolta a koreográfus halála után a turnéjogokat. 1990-ben aztán ismét a rendőrtiszt segítségét kérte egy korábbi Chippendales táncos és koreográfus ellen, amikor két másik korábbi táncosával együtt saját társulatot alapítottak Adonis: Men of Hollywood (Adonisz: Hollywood férfijai) névvel.

A férfi sztripperek, féltékenységi drámák és gyilkosság meséje furcsább minden korábbi, hasonló sorozatnál

A férfi sztripperek, féltékenységi drámák és gyilkosság meséje furcsább minden korábbi, hasonló sorozatnál

A bérgyilkos végül nem tette meg, amire Banerjee kérte. Viszont az FBI nyomozóinak elárulta Banerjee-t. Banerjee viszont roppant elővigyázatos volt, nem dőlt be annak, amikor a rendőrtiszt próbálta hangosan kimondatni vele, felbérelte őt a gyilkosságokra. Ám egyszer lankadt az ébersége, és az FBI-nak sikerült felvenni Banerjee vallomását arról, hogy 500 dollárt adott, hogy fegyvert vásároljon a bérgyilkos De Noia meggyilkolásához.

Banerjee-t 26 év börtönre ítélték és elvesztette a részesedését a Chippendalesben. 1994. október 23-án, néhány órával az ítélethirdetés előtt Banerjee öngyilkos lett. 

Mi lett a Chippendales sorsa?

Banerjee halála után volt felesége, Irene Banerjee örökölte meg a Chippendalest. Irene 2001-ban halt meg. A Banerjee családnak már nincs köze a ma is létező Chippendaleshez, ám Steve fia Christian, saját férfisztriptíz-klubot alapított Strippendales néven 2020-ban. „Ez nem úgy történt, hogy láttam a Magic Mike-ot, és újra meg akartam csinálni, amit ott láttam – mondta Christian a New York Postnak. – Ez sokkal mélyebb helyről, a lelkemből jött.”

Sokat sejtet, ám kevés dologban mélyed el igazán. Az Isten hozott a Chippendalesben tényleg olyan, mint a férfisztripperek fényes teste. Csillogás, lazaság és tobzódás lengi be a ‘80-as évek tökéletesen elkapott hangulatával, és muszáj végignézni mind a nyolc részt, mert tudni akarjuk, hogy van tovább. És tud-e még gonoszabb és sötétebb lenni annak a Banerjee-nek a lelke, akiről az elején még azt hittük, igazi jófiú.

Fotó: Disney+