Heti kultkedvenc: Candy – Halál Texasban

2022. október 21.
Jessica Biel nem csak Justin Timberlake felesége. Bár az utóbbi években leginkább ebben a szerepben tündökölt és nevelte két gyermekét, de a Disney+ új, saját gyártású műsorával, a Candy – Halál Texasban című minisorozattal emlékeztetett rá mindenkit, hogy nem alaptalanul lett A-listás színésznő.

A bizarr gyilkossági történet – amiből még izgalmasabb tárgyalótermi dráma válik a végére – Candy Montgomeryről szól, aki kétgyerekes anya és megölte egyik barátnőjét. Könnyen kanyarodhatott volna a történet abba az irányba, hogy a 41 fejszecsapásra fókuszál, amivel Candy (Jessica Biel) megölte a másik nőt, ám sokkal intelligensebb módon inkább a nők haragjára helyezte a hangsúlyt.

Elárasztanak minket az utóbbi időben a valódi gyilkosságokon alapuló sorozatok, itt van a Jeffrey Dahmer által elkövetett borzalmakat elmesélő Netflix-sikersorozat, vagy Az utolsó lépcsőfok, ami egy feleséggyilkosságot jár körbe. Kicsit kilóg a sorból a Candy – Halál Texasban

heti-kultkedvenc-candy-jessica-biel

Jessica Biel emlékeztet rá alakításával, hogy mennyire jó színésznő

A Candy – Halál Texasban azért más, mint az eddig népszerű true crime sorozatok, mert nem akar sokkolni a gyilkosság szörnyűségével, nem akar letaglózni a brutalitással, éppen csak felvillantja ezeket a képkockákat, hogy érezzük, mennyire elementáris harag kellett ahhoz, hogy valaki 41 fejszecsapással lesújtson.

A trapéznadrágjukban és apródfrizurára vágott hajukkal ezek a nők mind kimerültek a gyerekneveléstől, idegesíti őket a férjük, aki valójában nem törődik velük, frusztráltak a texasi kisváros mindent és mindenkit elítélő és megszóló atmoszférájától. És mindenekelőtt óvatosak és gyanakvók, még egymás között is. A Candy mindezt nem akarja a szájunkba rágni, ezt csupán érezzük, például Jessica Biel gesztusaiból, aki tökéletesen adja át az érzést, nem véletlenül mondtuk már az elején, hogy ez az ő nagy visszatérése érettebb, kiforrottabb színésznőket gyermekei születése után.

A Candy alkotói, Robin Veith és Nick Antosca nem először dolgoztak együtt. A tett című drámai sorozat után második közös munkájuk a Disney+ minisorozata. Az élénk és tettre kész Candy Montgomery (Jessica Biel) végtelenül unja tízéves házasságát a roppant kedves Pattel (Timothy Simons), és úgy dönt, hogy lesz egy szeretője. A városka hobbi röplabdacsapatában együtt játszik Allan Gore-ral (Pablo Schreiber), aki küszködik a nagyjából halott házasságában feleségével, a matróna típusú Bettyvel. Ő lesz a kiszemelt szeretője. Bettyt aztán horrorisztikus módon meggyilkolják, és a kisváros azt akarja hinni, hogy egy csavargó a tettes. Kizártnak tartják, hogy bárki, akit ismernek, képes lenne 41-szer lesújtani erre a nőre, felaprítani az arcát és a síró csecsemőt a másik szobában hátrahagyni. Ugye?

heti-kultkedvenc-candy-jessica-biel

Candy Montgomery (Jessica Biel) 41 fejszecsapással ölte meg Betty Gore-t (Melanie Lynskey)

A Candy egyszerűen elmeséli a történetet, nincs benne csavar, sem balladai homály a tettes kilétét illetően. Itt nem azt a laboratóriumi titokzatosságot kapjuk, amit más valódi bűnügyeket feldolgozó sorozatokban. A Candy mást akar mesélni nekünk, és ha figyelünk Jessica Bielre, halljuk az üzenetet arról, mit jelentett nőnek lenni a 20. század végén, apró utalásokból látjuk, mennyit számított a gyerek, és mennyi elfojtott indulatot kellett hordozniuk és kell ma is a nőknek. Nem akar semmit az orrunk alá dörgölni, finoman nyújtja át a mondanivalót azzal, hogy elénk tárja Betty és Candy hétköznapjait. A női harag még mindig nem túl gyakori téma, akár gyilkosságba torkollik, akár nem. 

Érdekesség, hogy a Candy Montgomery után nyomozó seriffhelyettest, Diffyt, az a Justin Timberlake alakítja, aki a való életben Jessica Biel férje. Ahogy arról a Variety beszámolt, az énekes-színész ötlete volt, hogy szerepeljen a minisorozatban, és nem kért még fizetést sem a munkáért.

heti-kultkedvenc-candy-jessica-biel

Jessica Biel és Justin Timberlake a Candy forgatásán

„Megkérdezte, ki játssza a rendőrt. Valószínűleg egy atlantai helyi ember, válaszoltam. Nincs már nagyon pénz arra, hogy gázsit kapjon. Már megvolt a többi szereplő, csak a seriffhelyettest kellett megtalálni – mesélte Jessica Biel. – Azt mondta, hogy én akarok lenni. És úgy voltam vele, hogy ez vicces lenne. De először nem akartam elhinni, hogy komolyan mondja. De addig győzködött, míg elhittem.” Ezután Biel felhívta a társproducerét, Michelle Purple-t, de arra ő már beszélt Timberlake-kel. Mindenki rábólintott, hogy ő legyen a rendőr. Semmi mást nem akart, csak műhasat és parókát, és ekkor mondta ki azt is, hogy nem kér fizetést a szerepért.”

Fotó: Disney+, Instagram/Justin Timberlake

Olvass tovább!