Miep Gies nem is sejtette, hogy hős lesz belőle, amikor a Frank család pektingyárában kezdett titkárnőként dolgozni.

Heti kultkedvenc: Anne Frank története, ahogy még sosem láttuk

2023. május 15.
Anne Frank története a fasizmus pusztításának és gonoszságának szimbólumává vált. Azóta felnőtt már több generáció, akik a fiatal lány naplóján keresztül érezhették és érthették meg, miért volt mindennél embertelenebb a náci rezsim. A Frank családot bújtató Miep Gies azonban eddig még nem került soha úgy a reflektorfénybe, ahogy a Disney+ valós történeten alapuló minisorozata, az Anne Frank bújtatója most feldolgozta a történet másik oldalát.
  • Miep Gies nem is sejtette, hogy hős lesz belőle, amikor a Frank család pektingyárában kezdett titkárnőként dolgozni.
  • A National Geographic készítette azt a történelmi tényeken alapuló minisorozatot, amit a Disney+-on nézhetünk meg.
  • Miep Gies nemcsak bújtatta a Frank családot éveken keresztül, de ő volt az is, aki megmentette Anne Frank naplóját az utókornak.

Anne Frank történetét mindig fekete fehérben láttam magam előtt, amikor a naplóját olvastam. Valószínűleg sosem mertem színesben elképzelni a náci uralom szörnyű tetteit, úgy sokkal valóságosabb lett volna minden. Az Anne Frank bújtatója (A Small Light) viszont vibráló, életteli színekkel meséli el a Frank család bujkálásának történetét, ezúttal a másik oldalról.

Miep Gies (Bel Powley) 24 éves volt és céltalan fiatal, amikor Otto Frank titkárnője lett a család pektingyárában, az Opektában. Gies Ausztriában született, ám anyja olyan szegény volt, hogy kénytelen volt örökbe adni lányát egy holland családba, hogy jobb életet és jövőt biztosíthasson számára. 

A Disney+ történelmi tényeken alapuló minisorozatának első jeleneteiben éppen a szülei sürgetik Miepet, hogy menjen hozzá bátyjához, Cas-hez (aki nem vér szerinti testvére, ráadásul meleg). „A legrosszabb, hogy azt gondolták, képes lennék hozzámenni a bátyámhoz” – mondta a lány. Nem is tévedhettek volna nagyobbat a szülők.

Fiatal nőből hőssé válik Anne Frank bújtatója

Miep Gies munkát keresett. 1933-ban kezdett dolgozni Otto Frank vállalatában. A család akkor költözött át Németországból Amszterdamba a nácik hatalomra kerülése miatt, hogy elmeneküljenek Hitler elől. Nem egészen egy évtizeddel később a nácik azonban bevonultak a holland városba is, ahol elkezdték felkutatni a zsidókat. Miep ekkor segített elbújni a Frank családnak, és közel két évig bújtatta őket a gyár irodájában kialakított titkos rejtekhelyen. Amikor a nácik végül mégis felfedezték a búvóhelyet és a nyolc rejtőzködő embert elhurcolták koncentrációs táborba, Miep már csak Anne Frank, a kisebbik lány naplóját tudta megmenteni. 

Az Anne Frank bújtatója ezt a történetet meséli el letaglózó, érzelmes, ám egyáltalán nem csöpögős módon, rámutatva, hogyan szállt szembe a fasizmussal egy átlagos fiatal nő.

A minisorozatot a Grace klinika készítői jegyzik, Tony Phelan és Joan Rater. A történet nagyjából egy évtizedet ölel fel Miep, a férje, Jan (Joe Cole) és a Frank család életéből. Otto Frankot Liev Schreiber alakítja tökéletesen, feleségét, Edithet Amira Casar, míg Anne szerepére tökéletes választás volt Billie Boullet, A botcsinálta boszi főszereplője. A nagyobbik lányt, Margot Frankot Ashley Brooke játssza. Velük bujkál a nácik elől még a cég egy másik alkalmazottja, Hermann Van Pels (Andy Nyman) és Miep zsidó fogorvosa, Dr. Pfeffer (Noah Taylor). 

Miep az összekötő kapocs számukra a külvilággal. Nemcsak étellel látja el őket akkor, amikor a nácik még a rizst is fejadagra adják mindenkinek, de a háborúval kapcsolatos híreket is szállítja a bujkálók számára. 

Nem szokásos holokauszt sztori

Az alapsztorit valószínűleg mindenki ismeri, ahogy Anne Frank történetének tragikus végét is. Ezúttal azonban a Gies családra fókuszál a történetmesélés, és arra a roppant bátor kiállásra, ahogy a holland emberek a hétköznapokban szembeszegültek a nácikkal. Nemcsak a gyár működését próbálta fenntartani Miep Gies Otto Frank távollétében, de a Frank család bújtatása maga teljes munkaidős állás volt a fiatal nő számára. 

Nem csak a gyár működését próbálta fenntartani Miep Gies Otto Frank távollétében, de a Frank család bújtatása maga teljes munkaidős állás volt a fiatal nő számára.

Nemcsak a gyár működését próbálta fenntartani Miep Gies Otto Frank távollétében, de a Frank család bújtatása maga teljes munkaidős állás volt a fiatal nő számára

Kedveskedett a hentesnek, hogy a fejadagját növelje, a nácik által beszervezett barátaival szembeszállt és játszotta az értetlent, amikor a német katonák arról győzködték, hogy Otto Frank még mindig Amszterdamban van. Mindeközben Jan, Miep párja, csatlakozott a holland ellenállás sejtjéhez, melynek főhadiszállása egy melegbárban volt. A Gies családon keresztül látjuk, hogy zsidó gyerekeket csempésztek szőkére festett hajjal vidékre, Miep és párja egy menekült diákot is elrejtett, aki megtagadta, hogy együttműködjön az új rendszerrel. 

Anne Frank bújtatója és az ellenállás

Miep és Jan kapcsolata fuldoklik a titkok miatti stresszben. Teljesen átszervezik az életüket annak érdekében, hogy minél több embert menthessenek meg a koncentrációs tábortól, folyamatosan konfliktusba kerülnek a barátaikkal, szomszédaikkal, akik nem tudhatnak minderről. A legtöbben azt vallják, hogy ki kell maradni a politikából. Mások passzív – sőt, akad, aki aktív – náci szimpatizánssá válik. 

Miep Gies (Bel Powley) Anne Frank nővérét próbálja átjuttatni az Anne Frank bújtatója című minisorozatban a náci ellenőrző ponton

Miep Gies (Bel Powley) Anne Frank nővérét próbálja átjuttatni az Anne Frank bújtatója című minisorozatban a náci ellenőrző ponton

De maga az ellenállásnak végzett munka sem kéjutazás. Legtöbbször el kell válnia egymástól férjnek és feleségnek, szülőnek és gyereknek abban a reményben, hogy így talán túlélheti a másik a megszállást. 

Nem úszhatjuk meg az erkölcsi mondanivalót szájbarágó nagy monológok nélkül. De ez a végkifejletet tekintve teljesen elnézhető az Anne Frank bújtatójának, ami annak nehézségeit villantja fel, hogyan maradhatunk jó emberek a szörnyű időkben. Miep hős, de mindenekelőtt ember. Pont ezért tökéletes megtestesítője annak, amiért küzdeni kell a fasizmussal szemben.

Fotó: Disney+