8 film, amiért érdemes moziba menni idén nyáron

2023. június 13.
A városban töltött nyári napokon nincs is jobb kikapcsolódás, mint egy jó mozi. Ken bőrébe bújt Ryan Gosling, borzongató horrorok és animált természeti elemek várnak ránk a legfülledtebb napokon.

Ha idén nincs pénzünk nyaralásra, utazzunk a nyári mozipremierek segítségével: ellenséges Pókemberekkel teli párhuzamos univerzumokba, rózsaszínbe mártott Barbie-világba és a vörös ajtón túli Odaát borzongató birodalmába is eljuthatunk. Mutatjuk a nyár legizgalmasabb filmjeit!

Pókember – A pókverzumon át

Aki látta az első Pókverzum-filmet, az már tudja, hogy itt nem klasszikus gyerekeknek készült animációs filmre kell számítani, hanem egy őrjítően látványos, posztmodern agymenésre. A kritikusok egyöntetűen rajonganak a A pókverzumon átért, és a közönség is lelkesen fogadta Miles Morales újabb kalandjait. Annyi kitétellel, hogy a sodró lendületű, vizuális stílusát is sűrűn váltogató mozit nem mindig egyszerű követni. (Pláne ha olyan generációba tartozunk, ami még nem a TikTok tempóján és egységre jutó ingermennyiségén nőtt fel.)

A sztori szerint a brooklyni pókember, Miles Morales újra bekerül a multiverzumba, ahol megismerkedik a különböző párhuzamos valóságok Pókembereivel, hogy közösen győzzék le a világra leselkedő fenyegetést. Csakhogy a különböző Pókemberek korántsem mindenben értenek egyet, így Miles-nak rövidesen nemcsak ellenségeivel, de a különböző világokban létező alteregóival is szembe kell néznie.

Premier: június 1. (InterCom)

Flash – A Villám

Az Ezra Miller körüli botrányok miatt sokáig kérdéses volt, hogy egyáltalán mozikba kerülhet-e az új Flash-film, amiben épp Miller alakítja a címadó főszereplőt. A Warner Bros. látványos szuperhősfilmjében a DC-képregényhős, Barry Allen, vagyis Flash története elevenedik meg, aki a Pókverzum hőséhez hasonlóan szintén megismerkedik a multiverzum fogalmával. A villámcsapás által szupergyorssá váló Barry eredetileg csak édesanyját szeretné megmenteni, de a felelőtlen időutazás súlyos következményeket von maga után. Miller mellett egyébként olyan nevek is feltűnnek a produkcióban, mint Michael Keaton vagy Ben Affleck, aki Batmant formálja meg a filmben.

Premier: június 15.

Elemi

Az emberi alapérzelmeket materializáló Agymanók (Inside Out) után a Pixar új filmjében a természeti elemek kapják a főszerepet. A rajzfilm fiktív világában tűz-, víz-, föld- és levegőlakók élnek együtt, különböző városrészekben, betartva városuk legfontosabb alapszabályát: az elemeknek nem szabad keveredniük egymással. Azonban minden felborul, amikor a tüzes fiatal lány, Parázs megismerkedik a kelekótya, laza Örvénnyel. Ahogyan megismerik egymás világát, arra is rájönnek, hogy sorsuk nincs eleve elrendelve, és hogy azzá válhatnak, akivé csak szeretnétek.

A mese a Pixar-alkotásokhoz hűen tökéletesen elegyíti a kedves, de felnőttek számára is abszolút élvezhető humort, az izgalmas látványvilágot és az érzelmi hatáskeltést. Eközben persze hasznos tanulságot is kínál, hogy ne érezzük rosszul magunkat, amiért szabadtéri program helyett moziba vittük a gyerekeket.

Premier: június 15. (Fórum Hungary)

Rémálom

A legelkötelezettebb horrorfilmrajongók jól tudják, hogy egy jó házas horror még úgy is igazi ajándék, hogy már több tucat film készült a műfajban. A Rémálom norvég horror, ennek megfelelően egy kicsit finomabban építkezik, mint egy klasszikus hollywoodi műfaji film.

A sztori önmagában nem túl eredeti, és sok elődjéhez hasonlóan a gyerekvállalással kapcsolatos félelmekből merít. Egy fiatal pár új lakásba költözik, hogy ott kezdjenek új életet, hamarosan már háromfős családként. A lakásfelújítás azonban izgatott várakozás helyett gyötrő látomásokkal tölti meg a várandós kismamát. A sötét rémképek egyre inkább betüremkednek a valóság szövetén, míg végül – ahogy az lenni szokott – már nem is lehet megkülönböztetni a rémálmokat az ébrenléttől. Tökéletes, borzongató szórakozás egy laza nyári estére!

Premier: június 22. (Vertigo Média Kft.)

Barátnőt felveszünk

Drámai szerepei után most habkönnyű nyári blődliben láthatjuk újra Jennifer Lawrence-t! A színésznő egy Maddie nevű lányt alakít, aki szőke bombázóként falja a pasikat, de – Uber-sofőrként – komoly bajba kerül, mikor az adóhatóság elveszi tőle a megélhetését biztosító autóját. Mikor már a háza forog kockán, Maddie elhatározza, hogy sürgősen pénzt kell szereznie – és szerencsére rá is talál egy meglehetősen bizarr, de kecsegtető apróhirdetésre.
Egy pár arra kéri őt, játssza el, hogy összejön bénácska fiúkkal még az egyetem kezdése előtt. Bár a feladat egyszerűnek tűnik, ezt a 19 éves srácot egyáltalán nem érdekli a csajozás vagy a bulizás, de még egy koktélt sem képes ledönteni öklendezés nélkül. Ha szeretnénk egy igazi limonádéval megalapozni az este hangulatát, ezt a filmet semmiképpen ne hagyjuk ki idén nyáron!

Premier: június 22. (InterCom)

Insidious: A vörös ajtó

A rajongók legnagyobb örömére folytatódik a Lambert család kálváriája, vagyis James Wan népszerű horror-univerzuma újabb darabbal bővül. Az első két részből kiderült, hogy Josh (Patrick Wilson) különleges képességgel született, amit egyik kisfia is örökölt – álmában képes az asztrális kivetülésre, ilyenkor pedig eljut az emberi világon túl létező Odaátba. A sötét helyen azonban borzasztó és éhes lények élnek. Amikor Josh megmentette a fiát, csak úgy tudott visszatérni, hogy valami szörnyűséget is magával hozott, és a rémes világ még hosszú évek múlva is kísérti. A férfi egy ponton úgy dönt, szembenéz félelmeivel, és megnézi, mi van a rettegett vörös ajtó mögött.

Az Insidious a Démonok között mellett az egyik legnépszerűbb horror franchise-nak számít, ennek megfelelően sok újdonságot nem ígér, de jól hozza azt a fajta (gyakran persze csak a jumpscare-ekre építő) borzongatást, amit az első két filmben is megszokhattunk.

Premier: július 6. (InterCom)

Barbie

Hónapok óta mindenki erről a filmről beszél, és bár még be sem mutatták, máris akkora a hatása, hogy a Barbiecore igazi divatteremtő irányzattá vált. Jó darabig nem sokat lehetett tudni a sztoriról. De később kiderült, hogy ebben a szürreális sztoriban Barbie (Margot Robbie) valahogy a való világba keveredik, és rájön, hogy az élet sokkal többről szól, mint rózsaszín tűsarkúkról.

A mozi már csak azért is kecsegtető, mert a Lady Birdöt is jegyző Greta Gerwig rendezte, aki képes okosan és humorral nyúlni a popkultúra egyik legmeghatározóbb figurájához. Az tényleg csak hab a tortán, hogy Ken szerepében Ryan Goslingot láthatjuk – nekünk már garantáltan ott a helyünk a premieren!

Premier: július 20. (InterCom)

Oppenheimer

Christopher Nolan legújabb filmje az atombomba feltalálóját, J. Robert Oppenheimert helyezi középpontba, akinek találmánya teljesen felforgatta a történelem menetét. A híres fizikust a zseniális Cillian Murphy alakítja, míg feleségét Emily Blunt formálja meg, de mellettük feltűnik a filmben Florence Pugh, Benny Safdie, Robert Downey Jr. és Matt Damon is. Igazi A-listás szuperprodukció, Nolanhoz hűen nagyvonalú látvánnyal és szövevényes történetvezetéssel. Ne tévesszen meg a történelmi tematika, az Oppenheimer a nyár egyik régóta várt nagy dobása lesz.

Premier: július 20. (UIP-Duna Film)