Díjnyertes filmeket láthatunk egy hét múlva a Szlovén Filmnapokon

2023. október 23.
2023. október 26. és 28. között a magyar közönség három kortárs szlovén alkotást láthat az immár hetedik Szlovén Filmnapokon. A hagyományoknak megfelelően idén is a budapesti Toldi mozi ad otthont az unikális eseménynek.
Díjnyertes kortárs szlovén filmeket láthatunk egy hét múlva a Szlovén Filmnapokon

A program része a világ legnagyobb fesztiváljain többszörösen díjazott A zenekar, Szlovénia 2024-es Oscar-nevezettje, a szlovén Vesna Filmfesztiválon öt díjat – köztük a közönségdíjat is – elnyert road movie, a MOTOROSOK és az Ébressz fel című film, mely arra a kérdésre keresi a választ, hogy lehetséges-e megszabadulni a gyűlölettel teli múlt súlyos terheitől. A magyar közönség idén három kortárs szlovén alkotást tekinthet majd meg.

A MOTOROSOK a szlovén Vesna Filmfesztiválon öt díjat – köztük a közönségdíjat is – elnyert road movie. Az elsőfilmes Dominik Mencej alkotása 1999 tavaszán játszódik. Két barát egy eldugott faluból útnak indul mopeddel. Útjuk során a nemrég függetlenné vált Szlovénián és Horvátországon keresztül csatlakozik hozzájuk egy titokzatos, szökésben levő fiatal lány és egy idős motoros. A személyes értékek tesztelődnek, és a szabad akarat megkérdőjeleződik… „A film a reményről, a személyes meggyőződésről és a szabadság eszméjéről szól, de a középpontjában a változás áll – egy olyan lehetőség, amely mindannyiunkban megvan” – nyilatkozta a film rendezője.

Díjnyertes kortárs szlovén filmeket láthatunk egy hét múlva a Szlovén Filmnapokon

A Screen Daily szerzője, Neil Young a Szelíd motorosokkal (Easy Rider), Monte Hellman Kétsávos országút (Two-Lane Blacktop) című filmjével és Gus Van Sant Otthonom, Idaho (My Own Private Idaho) című alkotásával rokonítja. Szelíd, érett és csendesen virtuóz filmnek tartja és az elmúlt fél évtized legjobb játékfilmes debütálásának.

Marko Šantić horvát-szlovén rendező Ébressz fel című filmjében Rok a kórházban ébred, ahová egy baleset utáni eszméletvesztés miatt került. Csak a szülővárosára és a régi otthonára emlékszik, ezért hazamegy, ahol viszont nem látják szívesen. Lassan kezd összeállni az emlékek mozaikja, és Rok rájön, milyen problémás volt a múltja…

Díjnyertes kortárs szlovén filmeket láthatunk egy hét múlva a Szlovén Filmnapokon

A Cinedaysen és a Pekingi Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb rendező díját, a Szlovén Filmfesztiválon három díjat – köztük a legjobb filmét – elnyert A zenekar Szlovénia 2024-es Oscar-nevezettje. A film Miloš Forman Tűz van, babám című klasszikusa és Ulrich Seidl fanyar humorának keveréke. Egy szlovén fúvószenekar egy osztrák kisvárosba utazik egy zenei fesztiválra. Párhuzamos egyéni történetek mentén a két nemzet habitusa közti különbség is plasztikusan kirajzolódik. Matevž Luzar így vall filmjéről: „A zenekar az eddigi legszemélyesebb munkám. Az évek során különböző turnékon utaztam a zenekarral, mivel a feleségem is zenész. Mindig is lenyűgözött, ahogy mindenki elfelejti a mindennapi gondjait, és csak szórakozik. Ami ezeken a turnékon történik, az örökre titok marad, és utólag nem foglalkoznak vele.”

Díjnyertes kortárs szlovén filmeket láthatunk egy hét múlva a Szlovén Filmnapokon

A 2023. október 26. és 28. között tartó Szlovén Filmnapokat a Szlovén Filmközpont, a BudapestFilm Zrt. és a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövetségével együttműködve szervezik.