Halloween-filmek: mi már tudjuk, mit nézel a rettegés éjszakáján

2023. október 17.
Nincs halloween vérfagyasztó halloween-filmek nélkül! A következőkben összegyűjtöttünk 10 olyan rémisztő filmet, amelyek garantáltan rád fogják hozni a frászt.
Halloween filmek: mi már tudjuk mit nézel a rettegés éjszakáján
  • Nincs halloween ijesztő filmek nélkül.
  • Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány klasszikus és modern halloween-filmet.
  • Készülj fel a borzongásra!

Mitől félsz a legjobban? A démongyerekektől? Sorozatgyilkosoktól? Otthonodba az éjszaka leple alatt betörő idegenektől? A következőkben olyan klasszikus és modern halloween-filmeket gyűjtöttünk össze, amelyek közül mindenki találni fog az ízlésének megfelelőt.

Halloween (1978)

Mindenszentekről halottak napjára virradó éjszaka a mániákus gyilkos Michael Myers kitör az elmegyógyintézet falai közül, hogy visszatérjen egykori rémtettének színterére. A Halloween az egyik legzseniálisabb halloween-film, amelyet csak még vérfagyasztóbbá tett John Carpenter ikonikus zenéje. Az első részt az évek során több – jobban és rosszabbul sikerült – folytatás is követte, ha tehát kedved – és lélekjelenléted – van hozzá, halloween éjszakáján több epizódot is ledarálhatsz.

Rosemary gyermeke (1968)

A Mia Farrow által alakított Rosemary megtudja, hogy gyermeket vár. Boldogsága eleinte nem ismer határokat, de az öröm nem tart sokáig. Hamarosan szembe kell néznie titokzatos gyermeke ördögi eredetével. Roman Polanski talán legismertebb filmje máig a horror műfajának egyik legjelentősebb képviselője. Készülj fel rá, a borzongás lassan fog kibontakozni.

A texasi láncfűrészes mészárlás (1974)

Öt barát mit sem sejtve elindul a Texas állami Newtba, ám útközben egy stoppossal találkoznak, akit felvesznek autójukba. A szereplőkkel ezután egyre aggasztóbb dolgok történnek, míg végül egy vérfagyasztó horrorsztori középpontjában találják magukat. Az emberi húsra éhes Bőrpofa is ott van a történelem legnagyobb horror ikonjai között!

Gyerekjáték (1988)

Egy Andy nevű kisfiúnak nagyon megtetszik a játékbolt kirakatában látott Chucky baba, amit szülei végül meg is vesznek neki. A kedves arcú születésnapi ajándék azonban nem az aminek látszik: a babában hamarosan feléled a gyilkos ösztön, és jaj annak, aki az útjába kerül. Ez a film is klasszikus lett a horror műfajban.

Ragyogás (1980)

Jack Nicholson élete egyik legjobb alakítását nyújtja ebben a filmben, mint Jack Torrace, aki a családjával a téli holtszezonra egy, a világtól elzárt kísérteties hotelba költözik. A férfi agyát szépen lassan elönti az őrület, és szerető apából valódi szörnyeteggé válik. Stanley Kubrick hátborzongatóan izgalmas remekműve Stephen King azonos című regénye alapján készült.

Tűnj el! (2017)

Chris és a barátnője, Rose elértek a kapcsolatukban ahhoz a ponthoz, hogy megismerjék egymás szüleit, Chris elmegy hát egy hétvégére a lány családjának birtokára. Ahogy telnek a napok, a fiú egyre több nyugtalanító dologra lesz figyelmes. Ez a merész, újszerű szociohorror olyan csavarokat tartogat, amik a film végeztével sem hagynak majd nyugodni.  

Adsz vagy kapsz (2007)

Mi történik, ha nem tartod be a halloweeni hagyományok szabályait? Egy ohiói kisváros lakói a saját bőrükön tapasztalják meg ebben a horrorfilmben, amely négy egymásba fonódó történetet sző egybe. Bár a film kis példányszámban került a mozikba, mégis kultikus rajongótábora lett.

A Babadook (2014)

Amelia egyedül neveli fiát, miután hét éve elvesztette a férjét. A fiú súlyos viselkedési problémákkal küzd, követelőző és erőszakos, miközben egy állítólagos szörnytől retteg. Az édesanyja egy nap talál egy ártatlannak tűnő gyerekkönyvet, ami borzalmas események láncolatát indítja el. 

Sikoly (1996)

Egy brutális sorozatgyilkos kezdi el terrorizálni a csendes kisváros lakóit, aki egy rémisztő álarcban kezd véres leszámolásba. Mindenki gyanús és senki sincs biztonságban, és ha ez nem lenne elég, egy gimnazista lányon múlik, véget tud-e érni a rettegés. Ez a horror mára igazi klasszikussá vált, a Sikoly-maszk pedig máig kötelező kelléke a halloweeni buliknak.

A bűn éjszakája (2013)

Minden évben van egy éjszaka, amikor legálisan lehet bármilyen bűnt elkövetni. Az emberek kiengedhetnek magukból minden haragot, gyűlöletet, bármiféle következmények nélkül. A Megtisztulás Éjszakáján négy ember küzd a túlélésért a bűn fékezhetetlen áradatával szemben.

Fotó: Getty Images