Heti kultkedvenc A mackó The Bear

Heti kultkedvenc: A mackó (The Bear)

2023. augusztus 09.
A mackó (The Bear) megmutatta, hogyan lehet jó második évadot készíteni. Jeremy Allen White-tal megcsinálták 2023 legjobb sorozatát.
  • A mackó (The Bear) volt 2022 egyik, ha nem a legjobb tévésorozata. 
  • A Disney+-on végre kijött a második évad is, ami végre megmutatta, hogy nem kell, hogy a második évad sokkal rosszabb legyen egy sorozatnál, mint az első volt.
  • Kinek kell Timothée Chalamet, ha itt van nekünk Jeremy Allen White?!

Nevezhetjük második évad szindrómának nyugodtan, hiszen nem egyszer előfordult már, hogy egy tévésorozatnál amilyen lelkesen vágtunk bele a második évad megnézésébe az első, lebilincselő szezon után, olyan gyorsan hagytuk félbe néhány rész után csalódottan. Legutóbb A Fehér Lótusznál fordult elő ilyen velem. Ezért is féltem kicsit, amikor A mackó (The Bear) második évadának első részébe végre belekezdhettem. 

A mackó készítői nem hibáztak

Nem csigázunk tovább senkit, annyit elárulhatunk, hogy A mackó nem fog csalódást okozni a második évaddal sem. Ahogy a The Bear első, talán 2022 legjobb sorozatának is nevezhető szezonja arról szólt, hogy a Jeremy Allen White által alakított Michelin-csillagos séf egy fehér pólóban próbálja talpra állítani a csőd szélén tántorgó chicagói szendvicsezőt, amit a bátyja hagyott rá, úgy a másodikban is hasonló a helyzet. 

Bár az első évad úgy ért véget, hogy végül rengeteg pénzük lett, nagyon gyorsan megint a tönk szélén találja magát Carmy és családja a lepukkant étteremmel. A nagybácsitól kvázi uzsorakamatot vesznek fel, ezért roppant gyorsan kell jövedelmezővé tenni a romokban heverő büfét. Nem szépítenek semmiben a sorozat készítői. A Covid utáni lehangoló valóságot mutatja meg A mackó – csődbe ment éttermek, pénzhiány, emberhiány, a bürokrácia packázása. Azért az odakint egyedül sebtében elszívott cigaretta mellett ott vannak azok a bizonyos varázslatos pillanatok, amiket egy tökéletesen sikerült ételkompozíció szerezhet. 

A készítők másik nagyon zseniális húzása kétségtelenül az volt, hogy Chicago nem csak háttér A mackó második évadában, hanem szereplő. És ez az, amitől olyan jól működik és működött már az első évadban is a The Bear: minden egyes karakternek valódi, jó és kidolgozott történetet ad. Richie (Ebon Moss-Bachrach alakítja) 45 éves, elvált, fogalma sincs, hol a helye a világban, de próbálja a tőle telhető legjobbat adni és nem panaszkodni. Marcus (Lionel Boyce) a végstádiumban kórházban fekvő édesanyjának ápolása és a tökéletes desszert megálmodása között egyensúlyoz. Tina és Ebraheim főzőiskolába jár, és teljesen máshogy élik meg azt, hogy hatvan körül járva újra tanulniuk kell. 

Már nem csak Jeremy Allen White A mackó sztárja

Jeremy Allen White mellett A mackó második évadában többet kapunk Ayo Edebiri zseniális színészi játékából is

Jeremy Allen White mellett A mackó második évadában többet kapunk Ayo Edebiri zseniális színészi játékából is

A mackó első évadával Jeremy Allen White abszolút sztár lett. Csak remélni tudom, hogy most, a The Bear második évadával ugyanez történik a Sydney-t alakító Ayo Edebirivel. Nem valószínű, hogy van még egy olyan színész Hollywoodban, aki úgy képes három különböző irányba mozgatni a száját, hogy közben nem mond egy hangot sem, mégis pontosan tudjuk, mit akar mondani. 

Kellett már egy ilyen sorozat és egy ilyen második évad, ami után azt várjuk, mikor jön a harmadik. Mert A mackóból azt is megnéznénk.

Fotó: Disney+