Heti kultkedvenc: Bödőcs Tibor új könyve, a Prímszámok a hóesésben

2023. október 20.
Hogy jön össze a prímszám és a hóesés egy könyvcímben? Mit jelent mindez? És Bödőcs Tibor most már tényleg végérvényesen író lett?
Heti kultkedvenc: Bödőcs Tibor Prímszámok a hóesésben
  • Bödőcs Tibor új könyve, a Prímszámok a hóesésben egy egészen különleges mozaik.
  • Ha még (vagy már) nem tudunk nevetni jelenkorunk történésein, érdemes elővennünk ezt a kötetet, hogy újra megtanuljunk.
  • De Bödőcs Tibor most már tényleg író lett?

Amikor nagyjából 20 évvel ezelőtt Magyarországon is berobbant a stand up őrület, Bödőcs Tibor egy csapásra lett az ország egyik legismertebb humoristája. Aki ismerte a vidéki életet, az azért tudott azonosulni a Bödőcs által felvillantott búcsúszentlászlói életképekkel, aki sosem élte ezt, annak izgalmas egzotikumnak számítottak a falusi életből vett poénok.

Azóta eltelt közel két évtized, Bödőcs Tibor megírta ötödik könyvét, a Prímszámok a hóesésbent, és számomra most jelenthető ki, hogy végérvényesen író lett.

Korunk mozaikja

Jól elkülönülő részekből áll össze a kötet. Nevezhetjük ezeket miniatűröknek, mozaikoknak is akár. Utóbbi talán azért lenne szerencsésebb, mert ahogy a falon a teljes kép az apró kis négyzetekből, úgy rajzolódik ki Bödőcs Tibor könyvében is az életünk, a mindennapjaink, a legutóbbi idők borzalmas történései és végül a bolygónk sorsa, a nagy egész az egymás után érkező különböző stílusú történetfoszlányokból, tanmesékből és filozófiai eszmefuttatásokból.

Bödőcs Tibor meglepett a Buddha-tanmesékkel

Egy tragikomikus világ képe rajzolódik ki a Prímszámok a hóesésben című kötetből. És mi ebben a világban élünk. Semmi sem változott Örkény óta? Nem meglepő, ha a groteszk nagymestere jut eszünkbe az első oldalak után.  

Számonkérte egyszer Buddhát a tanítvány:

– Mester, te azt mondtad, ha elég hosszan nézek egy tyúkot, még az is lehet, hogy tigrissé változik. Nem változott. Pedig mióta nézem már!

– Mióta nézed már? – kérdezte Buddha.

A tanítvány megvilágosodott.

Bevallottan hatással voltak olyan nagy írók a szerzőre, mint Karinthy, Mrożek, Kafka, Hašek és a már említett Örkény. De szerencsére nem vesztette el a saját hangját sem mindeközben. Folyamatosan találgathatjuk, vajon éppen kit és mit parodizál a csak rá jellemző bödőcsi rafinériával. (Ám hogy kicsoda a Prímszámok a hóesésben egyik történetében szereplő rendszerhű énekesnő? A találgatásoknak Bödőcs Tibor egy interjúban elejét vette: nem az, akire gondolnánk.) És persze megvillan Búcsúszentlászló is egy-egy történetben, ami nálam azonnali nosztalgiát okozott.

Történetek a jelenről

Lehet még nevetni, amikor minden héten kirobban a világ valamelyik pontján egy új háború, a klímaváltozás inkább hamarabb, mint később beláthatatlan következményekhez vezet és az országunk lassan minden demokratikus jellegét elveszíti? A nevetés nem opció, hanem muszáj, ha túl akarjuk élni a mai, holnapi és azutáni napot. Muszáj tudomást vennünk a minket körülvevő világról, de humor nélkül hamarabb belehalunk.

A groteszk ebben segített a kommunizmus alatt, és ebben segíthet ma is. Bödőcs Tibor megmutatta, hogy bármit lehet parodizálni, sőt, még a paródia paródiájának is lehet paródiája. 

Fotó: Helikon Kiadó