Ezt az 5 dokumentumfilmet nem érdemes kihagyni a hónap végén

2024. január 24.
Január 27. és február 4. között rendezik meg az immáron tízéves Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált. Az eseményen 70 filmet vetítenek, de ezt az ötöt semmiképp se hagyd ki közülük!
Ezt az 5 dokumentumfilmet nem érdemes kihagyni a hónap végén

1. Vika, a DJ nagyi

Vikát, a 84 éves DJ-t imádják a varsói bulizók, hiszen egyrészt különlegességre vall, hogy nyugdíjasként lett belőle lemezlovas, másrészt igazán színes egyéniség, aki kimondottan fontosnak tartja, hogy kiálljon az emberi jogokért. A családja nem tapsol felhőtlen örömmel ennek az életmódnak, a klubban bulizó fiatalok viszont mind őt szeretnék nagymamájuknak. Vika mindannyiuknak azt üzeni, hogy az életkor pusztán egy szám, az életörömöt pedig minden korban meg kell őrizni. A felszín alatt azonban nagyon is aggasztja az idő múlása, főleg akkor, amikor az egészségi állapota romlani kezd. Vikának előbb-utóbb szembe kell néznie az idő múlásával és a vér szerinti családjával, miközben érezni akarja, hogy él. Ennek a művészi elemekkel díszített dokumentumfilmnek a megtekintése a fiataloknak, felnőtteknek és időseknek is egyaránt ajánlott, hiszen Vika, a DJ nagyi mindannyiunk számára igazi inspirációt jelent.

2. Kaszkadőrnők

Petra, Virginie és Estelle mindhárman kaszkadőrök, akik számára mindennapos, hogy a testi épségüket kockáztatják: összeverik vagy elütik őket motorral, lelökik őket a lépcsőn, nekik megy egy autó vagy éppen száguldó kocsiból kell kiugraniuk. Az ő jeleneteik a legveszélyesebbek, akkora rizikót ejtve magukban, hogy csak egyszer merik felvenni őket, nehogy súlyos baleset érje a dublőröket. Nem mindegy, hogy milyen döntéseket hoznak az életben, hiszen gyerekvállalás esetén talán soha nem térhetnek vissza a pályára. Míg a mozi közönsége a színészeket sztárolja, a munka legkockázatosabb, leglátványosabb végét ők végzik, akiknek még az arcukat se mutatják meg a vásznon. De vajon mi zajlik bennük, amikor az áldozat szerepében azt kell eljátszaniuk, hogy fizikai erőszak éri őket, és hogy készülnek fel egy ilyen munkára? Ők a színészekért és a filmért a tesi épségüket kockáztatják, tudva, hogy egyetlen rossz mozdulat hatalmas bajt okozhat.

3. A nevem: Boldogság

A gyönyörű hangú és csodaszép, mindössze tizenkilenc éves török popsztár, Mutlu Kaya (akinek keresztneve anyanyelvén boldogot jelent) éppen egy televíziós szereplésre próbált saját otthonában, amikor a féltékeny volt barátja egyenesen fejbe lőtte őt a kertjükből. A konzervatív Délkelet-Törökországban élő Mutlu több halálos fenyegetést is kapott, amiért elvállalta a műsort. A tehetséges fiatal lány végül túlélte a támadást, ellentétben azzal a sok ezer nővel, aki a világon nap mint nap áldozatául esnek az ellenük irányuló erőszakos cselekedeteknek, miközben a bántalmazók gyakran megússzák tetteik következményeit. Mutlu élete örökre megváltozik, de nem adja fel az álmait és vissza akarja nyerni énekhangját, családjával karöltve pedig azért küzd, hogy ne csak őt, hanem az igazságot is meghallja a világ.

4. Nevezz engem Lawandnak!

Az ötéves Lawandot születése óta csend veszi körül az iraki Kurdisztánban: siket kisfiúként nem tud kommunikálni még a családjával sem, miközben nem érti, hogy ő miért más, és miért bántják őt a többiek. Vágyik arra, hogy megértsék, de még inkább megrettenti, amikor szüleivel és testvérével hazájából az angliai Derbybe menekülnek. A félelmei ellenére teljesen megváltozik az élete, amikor a siketek iskolájába kezd járni, ahol végre sikereket érhet el. Itt pont olyan gyerekek veszik körül, akik ugyanazzal a nehézséggel küzdenek, mint ő, és megtapasztalja, hogy mi az a barátság. A brit hatóságok azonban ki akarják őket utasítani az országból.

5. Tökéletes bizalom

A tudás hatalom, a hatalmat pedig az állam akarja birtokolni; a kínai állam pedig jobban ismeri a polgárait, mint ők saját magukat. Erre a tudásra adatelemzéssel és arcfelismerő rendszerekkel tettek szert, az így kinyert információk és az emberek viselkedése alapján pedig társadalmi kreditekkel pontozzák fel és le a civileket – éppen, mint egy Black Mirror-epizódban. Semmi disztópikus fantáziavilág, ez maga a valóság. A Tökéletes bizalomban két család küzdelmeit láthatjuk, ahogy próbálnak kiutat keresni a mindent látó szem kereszttüzéből. Chen férje emberi jogi aktivista és ügyvéd, aki 2020 óta ül börtönben jogi munkája miatt, feleségének pedig azóta is figyelik minden mozzanatát, miközben egy bátor független újságíró annak ellenére tárja a világ elé a kínai valóságot, hogy pontosan tudja, milyen sokat kockáztat. Vajon mindenkire ilyen jövő vár a világban?

A vetítések időpontjáról a BIDF honlapján tájékozódhatunk.

Fotó: BIDF