Hamarosan három Oscar-jelölt alkotást nézhetünk a magyar mozikban

2024. január 27.
A hét elején jelentették be a 96. Oscar-díj jelöltjeit. A legjobb animációs film kategóriában jelölést kapott Pablo Berger kivételes animációja, a Robotálmok; a cannes-i díjazott Négy nővér a legjobb dokumentumfilm kategóriában jelölt; a velencei díjazott Én vagyok a kapitány pedig a nemzetközi film kategóriában kapott nominációt. A Robotálmok, a Négy nővér és az Én vagyok a kapitány is a magyar mozikba kerül hamarosan a Vertigo Média forgalmazásában.
Hamarosan három Oscar-jelölt alkotást nézhetünk a magyar mozikban

A frissen Oscar-díjra jelölt filmek közül három alkotás is a Vertigo Média forgalmazásában kerül a magyar mozikba a következő hetekben. Mindhárom 2024-ben Oscar-díjra jelölt alkotás (Robotálmok, Négy nővér, Én vagyok a kapitány) korábban rangos fesztiválokon is nyert díjakat.

Robotálmok

Robotálmok

1. Robotálmok – Legjobb animációs film Oscar-jelölés 2024-ben

A Robotálmok Sara Varon kultképregényének animációs feldolgozása, amely a legjobb európai animációs film kategóriában kapott Oscar-jelölést. A film világpremierje a világ legrangosabb animációs filmfesztiváljának versenyprogramjában, Annecyban volt, ahol a Robotálmok a legjobb film díját érdemelte ki; majd elnyerte többek között a legjobb animációs film Európai Filmdíját is. A Robotálmok egy robot és egy kutya különös kalandjait mutatja be a nyolcvanas években, New Yorkban. A többszörösen díjazott és 2024-ben Oscar-jelölt animációs film a magyar mozikban várhatóan április 25-től lesz látható országszerte, de előtte több premier előtti vetítésen is megtekinthető majd.

2. Négy nővér – Legjobb dokumentumfilm Oscar-jelölés 2024-ben

Négy nővér

A Négy nővér a legjobb dokumentumfilm kategóriában esélyes az Oscar-díjra. Tunézia Oscar-nevezettje a nemzetközi film kategóriában, de francia közreműködéssel készült, így előzőleg jelölték Európai Filmdíjra is a dokumentumfilm kategóriában. A Négy nővér világpremierje a világ legrangosabb filmfesztiválján, Cannes-ban volt, ahol az alkotás versenyprogramban kapott helyet. A Négy nővér végül a legjobb dokumentumfilm díját érdemelte ki az ’A’ kategóriás filmfesztiválon. Az alkotás megrázó családi tabló egy anyáról, akinek négy lánya közül kettő eltűnik, és a családi intimitást a rendező két színész felkérésével eleveníti fel, akik kipótolják az eltűnt testvérek által hátrahagyott űrt. A Négy nővér február 8-tól látható országszerte az artmozikban.

3. Én vagyok a kapitány – Legjobb nemzetközi film Oscar-jelölés 2024-ben

A nemzetközi film kategóriában kapott Oscar-jelölést az Én vagyok a kapitány. Az olasz kultrendező, Matteo Garrone legújabb alkotásának világpremierje a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon volt, ahol a film elnyerte a legjobb rendezés díját és teljesen példátlan módon tizenegy további különböző elismerést kapott Velencében. Az Én vagyok a kapitány Olaszország Oscar-nevezettje a nemzetközi film kategóriában, amelyet két Európai Filmdíjra (legjobb film, legjobb rendezés) és Golden Globe-díjra is jelöltek korábban. A homéroszi ihletésű Oscar-jelölt mesében két fiatal kalandos útra indul Dakarból, hogy eljusson Európába. Az Én vagyok a kapitány várhatóan április 18-án kerül a magyar mozikba.

A 96. Oscar-díjkiosztó ünnepséget március 11-én rendezik meg.

Fotó: Vertigo Média