Megjelent Léko Stefánia bemutatkozó nagylemeze, a Vallomás

2024. április 28.
Március 24-én jelent meg Léko Stefánia énekes-dalszerző bemutatkozó nagylemeze, amit április 24-én mutattak be zenekarával a Turbina Kulturális Központ Klubszobájában.
Megjelent Léko Stefánia bemutatkozó nagylemeze, a Vallomás

A 26 éves felvidéki származású énekes-dalszerző 2014-ben költözött Budapestre, azzal a céllal, hogy valóra váltsa legmerészebb álmait. Első zenekarát 2014-ben alapította, most pedig a mögötte álló 10 év apropójából 2024. március 24-én Vallomás címmel jelent meg a bemutatkozó nagylemeze, amit zenészbarátaival április 24-én a Turbina Kulturális Központban mutattak be.

A nagylemez létrehozásának gondolata először 2018-ban fogalmazódott meg az énekesnőben, aki akkor még a Kőbányai Zenei Stúdió hallgatójaként írta meg az első szerzeményét. A 10 dalból álló albumon szereplő műveket szerzőtársaival, Fésűs Ádámmal és Kardos Norberttel szerezte. A dalok mindegyike magyar nyelven íródott és leginkább a pop, az R’n’B, a soul és a disco stílusjegyeit képviselik.

„A nagylemez koncepciója az volt, hogy a dalok mindegyike egy-egy esztendőt öleljen fel a mögöttem álló 10 évből. Emiatt indul a lemez a 2014-es évemről árulkodó Összemaszatol című dallal, amely számomra leginkább a mindenségben való útkeresés mellett az önmagamra találásról szól. Ez a dal nekem a »most akkor mindenáron nekivágok« életérzéssel indítja a lemezt” – meséli Léko Stefánia. Aki egy kicsit jobban odafigyel a dalok szövegére és hangszerelésére, egy jól észrevehető párhuzamot fedezhet fel a dalok és az énekesnő szakmai útja között. Mind jelképezi egy fiatal pályakezdő fő tapasztalásait és érzelmi világát. Azért, hogy a lemez vizuálisan is önazonos legyen, az énekesnő egy élő skorpióval szerepel a lemez borítóján, melyhez a fotót Bikali Sándor készítette.

„Boldog vagyok, amiért a Vallomáson keresztül – ha csak burkoltan is – de elmesélhetem a történetem. Azt, hogy miként jutottam egy felvidéki kisvárosból Budapest színpadaira, ráadásul legendás zenészek mellé. Ahhoz, hogy több emberhez elérjen, okosabb döntés lett volna külön-külön kiadni őket, hiszen ma már nem nagyon működnek a nagylemezek, de úgy éreztem, hogy csak így lesz értelmezhető a teljes történet.”

Ha már legendás zenészek, a lemezen a már említett társszerzők mellett olyan zseniális művészek működtek közre, mint Borlai Gergő, Szabolcsi Bence „Fészek”, Szigyártó Johanna, Takács Donát, Usztics Dániel és Usztics Péter „Pepe”.

„Végtelenül megtisztelő számomra, hogy a szakma legjobbjai álltak mellém a lemez készítése során. Hosszú folyamat volt, hiszen a teljes lemez kisebb-nagyobb kihagyásokkal, de 5 év alatt nyerte el végleges formáját. Szerepel rajta 2018-ban, de 2023-ban írt dal is” – mondja Stefánia. Az április 24-i lemezbemutató koncerten az énekesnőt dobokon Borbély Bence Regő, basszusgitáron Molnár Péter, gitáron Szabolcsi Bence „Fészek”, billentyűs hangszereken pedig Fésűs Ádám kíséri. A koncert vendége pedig nem más, mint a Luscinia zenekar, akivel a Dal műsorában vokalistaként már együttműködött Stefánia.

„Nagyon sokat jelent nekem, hogy ezt a koncertet olyan barátaimmal van lehetőségem megvalósítani, akik nem csak emberileg, de szakmailag is nagyon fontosak számomra. Kivételes este lesz, ahol a lemez dalai mellett elhangzik 1-2 olyan dal is, amellyel a mentoraink előtt tisztelgünk majd” – mondja az énekes-dalszerző. Stefánia a lemez megjelenése és a lemezbemutató szervezése mellett részt vesz a Papírsárkány Gyermekalapítvány tavaszi kampányában. A beérkező adományokból Stefánia az Alapítvány gondoskodásában lévő zenekedvelők számára szeretne lehetőséget biztosítani különböző zenei előadásokon és koncerteken való részvételre, valamint kiemelt figyelmet szeretne fordítani a kimagasló tehetségek zenei fejlesztésére.

„Fontosnak tartom, hogy ne csak azok számára biztosítsunk zenei élményt, akik elhivatottak a szakma iránt, hiszen ezek a fiatalok lesznek a jövő zenefogyasztói. Úgy gondolom, hogy kötelességünk minél több alkalmat adni a zenei művelődésre azoknak, akik nyitottak rá.”