Tó ívére épült dizájnerházzal kötötték össze a természeti és épített környezetet

2024. július 07.
Új ékszert építettek a magyar vidék szívébe, ahol a dombok ölelik a tájat. Ez a ház nemcsak egy otthon, hanem egy titkos menedék, elrejtve a kíváncsi szemek elől, beágyazva a domborzatba, mintha a természet maga alkotta volna meg.
Tó ívére épült dizájner házzal kötötték össze a természeti és épített környezetet

Két szoba, ahol minden szeglet a pihenés és a harmónia szigete. Egy fedett nyári konyha köti össze a helyiségeket, melynek kemencéje, mint egy cápauszony, merészen kiemelkedik az épületből, mintha csak a tűz és a víz ősi táncát vezényelné.

Leereszkedve a földbe rejtett dizájner CLT ház bejáratán, egy százharmincöt négyzetméteres terasz tárul elénk, amely a nyári konyha meghosszabbításaként simogatja a tó vizét, és együtt él a természet minden rezdülésével. A környezettel összhangban az épület tetejét zöld gyep borítja, mely minden évszakban más-más színben pompázik.

A nagyobbik élettér egy mini univerzum; fürdőszoba, nappali, konyha és hálószoba alkotja, ahol az élet minden pillanata a kényelem és elegancia jegyében telik. A ház vendégszobája egyszerűbb, mégis tökéletes pihenőhely a barátok számára. Óriási üvegablakok és ajtók nyújtanak kilátást a természetre és a horgásztóra, behozva a fényt és a szépséget közvetlenül az otthon terébe.

A ház karakterét és szilárdságát meghatározó CLT (rétegragasztott fapanel) megnyugtató, meleg és otthonos érzetet ad a belső térnek. A tető és a homlokzat szintén fából készült, melyet a yakisugi módszerrel kezeltek, ezáltal egyedi, időtálló és karizmatikus megjelenést kölcsönözve neki. A betonzsaluzás során pedig maradék fát használtak a kiöntéshez, így még a modern anyagok is visszatükrözik a fa erezetét, a természetesség érzetét. A maradék fa használatával minimalizálni tudta a csapat a hulladék keletkezését.

Ez a projekt nemcsak egy épület, hanem a Hello Wood természetbarát, innovatív szellemiségének is emléket állít. Egy hely, ahol az építészet és a környezet tökéletes harmóniában összefonódik, és ahol minden egyes nap egy új történet kezdődik.

Fotó: Palkó György