Így lehetsz boldogabb egy idegtudós szerint!

2017. november 16.
Alex Korb idegtudós spiritualitástól mentes könyve pozitív gondolatok és meditálás helyett neurotranszmittereken és hormonokon keresztül mutatja meg a boldogsághoz vezető utat.

Nevezd nevén!

Ha valamilyen negatív érzésed van, például harag vagy csalódottság, nagyon fontos, hogy pontosan megnevezed. Az agyad ugyanis akkor tud igazán reagálni ezekre. Korb leír egy fMRI (funkcionális mágneses rezonanciavizsgálat) segítségével készült kísérletet, melyben az alanyoknak különböző érzelmeket mintázó arcokat mutattak – ezek aktivitást mértek hatására az amigdalában. Ezután arra kérték az alanyokat, hogy nevezzék meg az érzéseket, erre viszont a ventrolaterális prefrontális kéregb mutatott aktivitást, ami a tudatosodást jelenti, és egyúttal az érzelmi reakció csökkenését. Ha tehát nevén nevezzük az érzést, sokkal könnyebben megbirkózunk majd vele.

Adj hálát!

A hála érzése beindítja a dopamin termelődését, ami pedig a jutalmazásért és boldogságérzetért felelős. Még jobb lehet, ha mások felé érzünk hálát, így ugyanis a dopamin elősegíti a kötődést és sokkal élvezetesebbé teszi a társas kapcsolatokat. A legjobb pedig, hogy a jutalmazó rendszer aktiválása „tanulható” vagyis az a legfontosabb, hogy keressük a dolgokat, amikért hálásak lehetünk – így sokkal kifinomultabbá válik a rendszer és könnyebben is találjuk meg a boldogságunkat.

Egy ölelés…

Ne félj megölelni, megérinteni szeretteidet, közben ugyanis egy csomó örömérzetet okozó oxitocint nyerhetsz a testedbe! A szexualitásban és társas viszonyokban betöltött szerepe miatt „szeretethormonnak” is nevezett oxitocin az agyban neurotranszmitterként viselkedik, erősíti a kötődés érzését és valóságos ellenszerként lép fel a negatív érzések vagy akár a depresszió ellen. Mi több, kutatások azt is bebizonyították, hogy ha valaki egy fájdalmas esemény során fogja a kezünk, enyhül a fájdalomérzet a testben. Szóval nyugodtan szeretgessük meg az ismerősöket – ők is jól járnak vele.