6 viselkedési forma, mellyel könnyen elijesztheted a környezetedből az embereket

2017. december 31.

1. Ha mindent a szívedre veszel

Hajlamosak vagyunk néhány cselekedetnek vagy szónak sokkal nagyobb figyelmet szentelni, mint amennyire arra szükség lenne, – ez pedig időnként a kelleténél nagyobb bosszúságot is okozhat. Például ha a főnököd helyetted egy másik munkatársadnak ad egy fontos megbízást, és ezért automatikusan rossz munkaerőnek bélyegzed meg magadat vagy ha a barátnőd helyetted egy másik embertől kér tanácsot, és te arra következtetsz, hogy nem is bízik meg benned, akkor nem más, mint a saját önbecsülésed elleni harc veszi kezdetét.

Hogyan tegyél ellene?

Az ilyen szituációkban kerüld az elhamarkodott véleményalkotást.  Szuper segítség lehet például, ha a másik ember nézőpontjából is megvizsgálod a történteket.

2. Ha állandóan irigy vagy másokra

Egy kis irigység még akár jót is tehet a motivációnknak, de ha állandóan fennáll, azzal éppen az ellenkezőjét érhetjük el. Az állandó irigység egyenesen az énképünket gyengítheti, és ezáltal akár a teljesítményünket is ronthatja.

Hogyan tegyél ellene?

Légy őszinte önmagaddal, és próbáld megvizsgálni, hogy a konkrét szituációban, miből is fakad pontosan az irigységed. Ebben a folyamatban fontos lehet saját magad megerősítése is: jó szolgálatot nyújthat például, ha összeírod, mi okoz neked örömet, mik az erősségeid. Az irigységet ilyen módon akár még motivációvá, inspirációvá is szelidíthetjük a saját fejlődésünk érdekében.

3. Ha folyamatos megerősítésre van szükséged

Ez a tulajdonság közel áll az 1. ponthoz, hiszen ugyanaz az önbizalomhiány táplálhatja mindkettőt. Ha folytonos külső validációra van szükséged, az azt jelentheti, hogy másokra bízod a saját magad elfogadását. A közösségi média pedig  vitathatatlanul táplálja ezt a folyamatos visszaigazoláskeresést.

Hogyan tegyél ellene?

Tanuld meg megkülönböztetni a számodra fontos feladatokat azoktól, melyek mások számára fontosak. Akár hosszútávon az is jótékony lehet, ha saját hobbit, offline elfoglaltságokat, továbbképzéseket keresel, hiszen ezek olyan tevékenységek, ahol te lehetsz a középpontban, és elsősorban nem a külső világnak való megfelelés.

4. Nem fogadod el az építő kritikát

Természetesen senki sem tökéletes, és ha olykor ezzel mások szembesítenek minket, azt bizony nem könnyű elfogadni. Mivel a társas kapcsolatok sikere a megfelelő kommunikáción is múlik, elengedhetetlen megtanulnunk, hogyan érdemes kezelni a minket érő negatív és pozitív kritikát egyaránt.

Hogyan tegyél ellene?

Realizáld, ha a kritika „jó helyről jön”, azaz olyan embertől kapod, akinek a meglátásai a fejlődésedet segíthetik elő. Természetesen a kritikát is kritikával érdemes kezelni.

5. Mindig az áldozat szerepkörébe helyezed magadat

Sok negatív dolog van az életünkben, amiről nem tehetünk, de az semmiképpen sem növeli a kilátásainkat, ha negatív és kilátástalan attitűdöt veszünk fel. Ráadásul az élet egyéb területeiről is elvonja a figyelmet, ha beragadunk az áldozati szerepbe.

Hogyan tegyél ellene?

Mindenek előtt, hidd el, hogy a szerencsétlen szériának is vége lehet! Ha ezt nem realizálod, akkor sokkal nehezebb kikerülni az áldozat szerepköréből.

6. Pletykálsz másokról

A pozitív emberek egyik titka, hogy nem engednek teret negatív pletykálódásnak. A pletykálás pszichlógiájának az egyik legfontosabb eleme, hogy mások lejáratása által a pletykáló jobb színben tűnhet fel. Ez a tetsző pozíció viszont ideig óráig tarthat. Tehát hosszútávon célravezetőbb, ha távol maradunk a csúnya kibeszélésektől, és helyette a saját életünkre fókuszálunk.

Hogyan tegyél ellene?

Nehéz, de ha pletykálásra kerülne sor, inkább tartozz a tartózkodók közé, esetleg jelezheted is a többieknek, hogy te nem kívánsz mások lejáratásában részt vállalni.