4 módszer, amivel leküzdheted a téli depressziót

2017. december 21.
Gyakran nem is igazán értjük, miért leszünk a téli hónapokra fáradtabbak és kedvetlenebbek, pedig a téli depresszió igenis létező probléma. Megmutatjuk, hogyan küzdhetsz ellene!

Napfürdő

Az egyik legnagyobb probléma, hogy télen kevesebb a napfény, de épp ezért fokozottan kell ügyelnünk rá, hogy mindennap élvezzük egy kicsit a természetes napsugarakat. A napfénynek való kitettség egyrészt beindítja a szerotonin termelődését , másrészt segít, hogy a cirkadián ritmusunk helyre álljon.

Mozdulj meg!

Legalább napi 15 percet érdemes mozogni, ha szeretnénk javítani általános kedélyünket. Télen sajnos hajlamosabbak vagyunk elkerülni az edzőtermet, vagy kihagyni a túl sok réteget igénylő futást, pedig akár egy rövid idő is segíthet, hogy oldjuk a stresszt és javítsuk hangulatunkat.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Világos terek

Próbáljuk minél világosabbá tenni a lakást vagy a munkahelyünket a téli sötétségben, akár úgy, hogy közelebb húzzuk az íróasztalt az ablakhoz, akár a természetes fényhez hasonló mesterséges fényforrások segítségével.

Aludd ki magad!

Évszaktól függetlenül a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás az egyik kulcs, hogy megőrizzük belső stabilitásunkat. De azért lássuk be, nyaranta még öt óra alvás után is sokkal jobb érzés kilépni a napfényre és kicsit pihenni a meleg levegő simogatásában, szóval télen erre is muszáj jobban odafigyelni. Tudjuk, hogy lehetetlennek tűnik, de 7-8 óra pihentető alvás lenne az ideális.

 

HuffingtonPost