Ha jól töltjük a szabadidőnket, sokkal boldogabbak lehetünk

2018. december 09.
Egy friss kutatás szerint egy nagyon alapvető dolgon is múlhat, hogyan érezzük magunkat a bőrünkben: bizonyos szabadidős tevékenységek boldoggá, míg mások boldogtalanná tesznek bennünket.

Fotó: Unsplash.com

Persze a genetikának is szerepe van abban, mennyire érezzük magunkat boldognak és elégedettnek az életünkben, de szerencsére akad néhány olyan tényező, amit mi is befolyásolhatunk. Ilyen például az is, mivel töltjük a szabadidőnket.

Egy friss amerikai kutatás 1 millió Egyesült Államokban élő kamaszt vizsgált, összevetve szabadidős tevékenységeiket és boldogság-szintjüket. Azt már egy ideje lehetett tudni, hogy a kamaszok boldogság-szintje 2012 óta, míg a felnőttek mérhető boldogságérzete 2000 óta csökken, és úgy fest, Jean Twenge és munkatársai találtak is egy lehetséges választ.

Kiderült ugyanis, hogy azok a kamaszok, akik élőben találkoznak barátaikkal, sportolnak, vallásos közösségekbe járnak, olvasnak vagy a házi feladattal töltik az időt, jóval boldogabbak, mint azok a tinik, akik többet lógtak az interneten, többet játszottak számítógépes játékokkal, többet néztek tévét vagy többet használták a közösségi médiát. Úgy tűnik, mindenféle képernyőidő a boldogtalansággal hozható összefüggésbe – azok a kamaszok, akik napi 5 órát töltöttek online, kétszer olyan boldogtalanok voltak, mint azok a társaik, akik naponta kevesebb, mint 1 órát neteztek.

Rengeteg kutatás bizonyította már, hogy a közösségi média hatása mennyire káros, de egészen megdöbbentő, hogy gyakorlatilag bármilyen más szabadidős tevékenységtől (még a leckeírástól is) boldogabbnak érezzük magunkat, mintha a számítógép előtt ülnénk. És ez természetesen nem csak a kamaszokra vonatkozik.

QZ