Ezt próbáld ki az újévi fogadalmak helyett

2018. december 29.
A kényszerű újévi fogadalmakba szinte előre bele van kódolva a bukás, ezért érdemes lehet más módszerrel tenni a valódi változásért.
Fotó: Unsplash.com

Az újévi fogadalmak az évek alatt szinte teljesen elveszítették súlyukat, szóval általában viszonylag rövid idő alatt buknak meg a fogyásra vagy sportolásra tett kísérletek. Ettől függetlenül az új év fontos szimbolikus fordulópont, ami tényleg jó alkalom lehet a változások elindítására, ezért ha szeretnénk alakítani az életmódunkon, ne hagyjuk ki ezt a lehetőséget.

A fogadalmak helyett viszont próbáljunk inkább egyfajta „tematikát” felállítani a következő évre. Vagyis ne olyan pragmatikus utasításokat adjunk magunknak, mint a „sportolj heti háromszor” vagy a „ne igyál több vodkát”, hanem általános kulcsszavakat, amik meghatározzák majd az új évet. Legyen például a központi gondolat a „több énidő” vagy a „fejlődés”, erre próbáljuk felépíteni az évet. Ha ez az alapvető szervezőgondolat megvan, a cselekedeteinket igazíthatjuk eköré, például, ha szeretnénk jobban odafigyelni mentális egészségünkre, akkor megpróbálunk többet pihenni, kipróbálhatjuk a meditációt, vásárolhatunk nyugtató teákat, kereshetünk új hobbikat vagy igyekezhetünk több időt tölteni barátainkkal.

A lényeg, hogy az „újévi tematikánk” átitassa az egész évet, így átfogó vezérlőelvként tudja majd meghatározni minden cselekedetünket. Garancia persze erre sincsen, de ki tudja, talán jobban működik majd a hagyományos fogadalmaknál!