A sírás segíthet hozzá a stresszmentes élethez

2018. november 08.
Egy japán kutatás szerint már heti egy sírás is segíthet, hogy kevésbé érezzük magunkat stresszesnek.

Fotó: Unsplash.com

A stressz korunk egyik legsúlyosabb egészségügyi problémájának számít, épp ezért mindenféle módszert és praktikát megpróbálunk bevetni az elűzésére. A legtöbben általában a pozitív érzelmeket kiváltó meditációra, stresszoldó légzéstechnikákra vagy akár a „nevetés-terápiára” esküsznek, de talán meglepő módon a sírás is ugyanolyan hasznos lehet.

Egy friss japán kutatás szerint akár heti egy kiadós sírás is segíthet, hogy kevésbé érezzük magunkat stresszesnek és feszültnek. Ha megható vagy megrendítő filmeket és könyveket fogadunk be, a sírással szinte „átmoshatjuk” szervezetünket és utána sokkal könnyedebbnek, nyugodtabbnak érezhetjük magunkat. Sírás közben ugyanis rengeteg stresszért felelős kémiai anyag ürülhet a szervezetből és a University of Florida felmérése is megerősítette, hogy az emberek közel 90 százaléka sokkal jobban érzi magát sírás után, mint előtte.

De talán ami a legfontosabb, hogy ha nem is akarjuk kimondottan „ingerelni”, semmiképpen ne fojtsuk el a könnyeket, hiszen a belső feszültségeknek nem ritkán épp az elfojtott érzések lehetnek a forrásai. Engedjük meg magunknak, hogy kisírjuk magunkat, hiszen a sírás is egy teljesen természetes érzelmi reakció.