Anyagiassá tesz minket a magány

2018. december 31.
Ha a kötődési mintáink sérültek, és gondjaink vannak a társas kapcsolatok kialakításával, sokkal könnyebben fordulunk a materiális javak felé.

Fotó: Unsplash.com

Már régebbi kutatások is kimutatták, hogy a materialista világnézet szoros összefüggésben van a gyenge szociális kapcsolatokkal, vagyis többnyire a szeretetet próbáljuk pótolni a megvásárolható tárgyakkal. Egy újabb tanulmány szerint a túlzott anyagiasság mögött a kötődési mintáink sérülése állhat.

Az International Journal of Psychologyban megjelent kutatás a szorongó és az elkerülő kötődést vizsgálta – az első olyan magatartás, amiben az egyén állandóan megerősítést keres, de sosem érzi magát igazán biztonságban, míg a másodikban a személy eleve kerüli a társas kapcsolatokat, hogy így hárítsák el az esetleges sérülést. Az embereknek biztonságra van szükségük, ez pedig ugyanúgy igaz a személyes kapcsolatokra is,  és a klasszikus pszichológiai elmélet szerint ha gyerekkorban nem alakulnak ki a megfelelő kötődési minták, akkor felnőttként sem tudunk majd megfelelően kötődni.

A kutatók azt feltételezték, hogy a szorongó kötődési minta esetén kézenfekvő megoldás lehet a vásárlás: a tárgyak örömet okoznak nekünk, de nem tudnak visszautasítani minket. Ezzel szemben úgy gondolták, az elkerülő kötődést követő egyének nem lesznek különösen anyagiasak, hiszen ők eleve elzárkóznak a külső megerősítéstől. A kötődési mintákat majd az anyagi javakhoz való attitűdöket mérő kérdőívek segítségével valóban megállapították az összefüggést, vagyis minél magányosabb és szeretetéhesebb valaki, annál hajlamosabb vásárlásba ölni a bánatát.

Ez persze nem hangzik valami jól, de a probléma felismerése önmagában sokat segíthet, hogy pozitívabb irányt vegyen a társas kapcsolatokhoz való hozzáállásunk.