Ha rossz a kedved, takaríts egy nagyot

2019. március 02.
Tiszta lakásban, rendbetett konyhával sokkal boldogabbnak érezzük magunkat. Ráadásul tudományos magyarázat is van rá, miért repes az örömtől testünk-lelkünk, ha minden pedáns és ragyog.

Vannak emberek, akik kifejezetten örülnek, ha a háztartás körüli napi teendőket végezhetik, úgymint mosogatás, ruhahajtogatás vagy a számlák befizetése. És milyen igazuk van! Mint kiderült, ha ezekkel a teendőkkel elkészülnek, az nem csak a tennivalók listáját radírozza ki, de a stressz szintjét is jelentősen csökkenti.


“Amikor tudatosan végzünk bizonyos tevékenységeket, az megkönnyebbüléssel és a belső béke érzésével jár, nem úgy, mint amikor a határidők vagy egyéb külső tényezők nyomasztó hatása miatt teszünk meg valamit” – magyarázza Dr. Ariane Machin pszichológus. “Ez azért van, mert előbbi esetben hatékonyabb az oxigénáramlás a testünkben, így sokkal koncentráltabbnak, hatékonyabbnak érezzük magunkat, tudatosan vagyunk jelen a probléma megoldásánál.”
Ha egyszerre csak egy, kisebb feladatot végzünk el, közelebb jutunk a nagy, stresszesebb probléma megoldásához is. Például ha egy olyan egyszerű tevékenységet végzünk, mint a porszívózás, a tevékenységre való koncentrálás eltereli a figyelmünket az életünk nagyobb, stresszesebb kihívásaitól, ráadásul jutalmazza is az agyunkat  az elvégzett munka felett érzett elégedettséggel. “Az agyunk esélyt kap arra, hogy kikapcsoljon egy adott problémából, majd kevésbé feszülten, kellemesebb érzettel feltöltődve térjen vissza annak megoldására” – mondja Jared Heatherman orvos. “Ha pedig az agyunk kevésbé stresszes, a test követi, csökken a pulzusszám és a vérnyomás is.”

Kijelenthetjük, hogy a napi házimunka elvégzése nem csak szükséges tehát, hanem kifejezetten egészséges a test és lélek számára. Ha legközelebb a kezünkbe kell venni a porolót, kiteregetni a mosott ruhát, jusson eszünkbe, hogy milyen jót teszünk az egészségünkkel is. És nem csak a poratkák eltávolítása miatt.

Forrás: Better Homes & Gardens
Képek: Unsplash