A ciki titkok nyomasztanak a leginkább

2019. március 05.
A pszichológusok szerint a cikinek tartott titkaink miatt aggódunk a legjobban, de a titkolózás akár egészségünkre is káros hatással lehet.

Az első dolog, amit meg kell értenünk, hogy mi motiválja az embert bizonyos dolgok titokban tartására. “Szinte mindenkinek vannak titkai, és ezek akár káros hatással is lehetnek az egészségünkre, kapcsolatainkra és közérzetünkre” – mondja Dr. Michael L. Slepian, a Columbia Egyetemen végzett kutatás vezetője. A szégyen és a bűntudat volt a tanulmány középpontjában, mivel úgy találták, ez a két érzés az, amely titkolózásra sarkallja az embert. “Az alapérzelmek, mint a harag és félelem valamilyen külső dologra adnak választ, míg a szégyen és a bűntudat középpontjában az adott személy áll” – magyarázza a kutatásvezető.



Az emberek félnek, hogy ha napfényre kerül titkuk, megszégyenülnek, az emberek negatívan ítélik meg őket. A bűntudat gyakran a morális ítélet elkerülése, a szégyenérzet pedig a tehetetlenség miatt motiválja az embereket a cselekedetük titokban tartására. A kutatók ezer résztvevő közel hatezer titkát megvizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy a szégyenérzet sokkal erősebben késztet valakit a titka megtartására, mint a bűntudat. Akik szégyellték magukat valamiért, sokkal erősebb stresszt éreztek, gyakrabban gondoltak titkukra, mint azok, akiknek bűntudatuk volt.

A traumát átélt személyek és mentális betegséggel küzdők szégyenérzete volt a legerősebb. “Az, hogy valaki titokban tart valamit leginkább attól függ, milyen gyakran beszélget a titok tárgyával kapcsolatos dolgokról azokkal az emberekkel, akik előtt rejtegeti, nem attól, ő maga hogyan érez a titokkal kapcsolatban” – magyarázza Dr. Slepian. “Ha valaki felismeri, hogy a kihat a közérzetére a súlyos teher cipelése, egészségesebb és jobb, ha rászánja magát, és változtat. Meséljen róla valakinek, akiben megbízik” – javasolja a szakember.

Fotó: Unsplash