3 tudományosan igazolt stresszmentesítő módszer

2018. december 09.
Az év vége általában különösen stresszes időszak, ezért nem árt bevetni minden szorongásoldó, nyugtató trükköt. Itt van néhány tudományosan igazolt tipp!

Fotó: Unsplash.com

A forró fürdő ereje

A forró fürdő régi tanács, de állnak mögötte új tudományos eredmények! A Freiburgi Egyetem kutatása szerint heti két délutáni forró fürdő szignifikáns pozitív hatást gyakorolt a depresszió tüneteire, a kutatók szerint azért, mert a forró víz megemeli a testhőt, így pedig segít helyreállítani a cirkadián ritmust, amivel sok depresszióval élő személy szenved. Fontos viszont, hogy ne este, lefekvés előtt fürdőzzünk, olyankor ugyanis alacsonyabb testhő az ideális!

Nyugtató levendula

Ezt a trükköt is régóta ismerjük már nagyanyáinktól, de sokáig bizonytalan volt, hogy valóban hatásos módszerről vagy csupán népi babonáról van-e szó. A levendulaolaj , egészen pontosan a benne található linalool nevű anyag nyugtató, stresszoldó hatását a tudomány is igazolta, ezért jó ötlet lehet néhány cseppet a párnánkba vagy a fürdővízbe csepegtetni.

Gyógyító zene

A zene is nyugtató, stresszoldó hatású lehet, de kutatók azt is bizonyították, hogy néhány szám hatásosabb lehet a többinél. A Macaroni Union Weightless című számát kimondottan relaxációs célra készítették, kutatók szerint pedig 65 százalékkal képes csökkenteni a stressz-szintet. De ha valamiért mégse jönne be nekünk a zene, választhatunk bármilyen más nyugtató zenét vagy akár vezetett meditációs hanganyagot.