5 apró változás a szorongásmentes életért

2019. január 02.
Attól, hogy valami apróságnak tűnik, még lehet óriási hatása. Ezek a kis változtatások például hozzásegíthetnek a nyugodtabb, kevesebb szorongással terhelt mindennapokhoz.
Fotó: Unsplash.com

Némítsd le a telefonod

A telefonunk – rajta a közösségi média appjaival – az egyik elsődleges stresszforrás az életünkben, de bármennyire élesen látjuk ezt, nagyon nehéz megszabadulnunk tőle. Első lépésnek már az is jó lehet, ha lenémítjuk a telefont, így nem fogunk azonnal utánakapni, ha jött egy értesítésünk.

Egészséges esték

Sokat segíthet, ha megpróbáljuk valamiféle saját „szertartással” zárni a napot, például veszünk egy forró fürdőt, hallgatunk valami zenét, vagy fogmosás után még összeírjuk, milyen jó dolgok történtek velünk aznap. Ha bemásztunk az ágyba, végezzünk el néhány légzésgyakorlatot, próbáljuk kiüríteni a fejünket, hogy tényleg pihentető legyen az alvás.

Rendszerezett élet

Nagyon sok szorongást tud okozni, amikor elárasztanak minket az előttünk álló feladatok, és mi azt sem tudjuk, mibe fogjunk bele először. A napirend kialakítása, a teendők beosztása, vagyis az életünk strukturálása már önmagában nagyon sokat segíthet ezen. Használhatunk határidőnaplót vagy parafatáblát, a lényeg, hogy azonnal jobban érezzük majd magunkat, ahogy kicsit átláthatóbbá válik az életünk.

A mindfulness ereje

Érdemes lehet kipróbálni valamilyen mindfulness technikát, megpróbálkozni a jógával vagy a meditációval is. Ha nem érezzük igazán közel magunkhoz a spirituális világképet, az sem gond: a jógára tekinthetünk egyszerűen minden izmunkat megnyújtó sportként, a meditáció pedig már több pszichoterápiás módszer eszköztárában is bevett gyakorlatnak számít.

Beszélj róla!

Talán a legfontosabb dolog, hogy képesek legyünk megnyílni mások előtt és beszéljünk a szorongásainkról. Ez önmagában rengeteg stresszt levesz a vállunkról, ráadásul bónuszként segíthet erősíteni az emberi kapcsolatainkat is.