A sosem stresszelők tízparancsolata

2019. április 21.
Mindenki ismer olyan embereket, akik sosem stresszelnek, nyugodtak és kiegyensúlyozottak az esetek túlnyomó részében. Mi a titkuk? Mik azok a szokások, amik segítenek nekik megőrizni a derűjüket a hétköznapokon?

Ismerős a mondás, hogy ha azt akarjuk, hogy valami elintéződjön, bízzuk egy elfoglalt emberre? Miért lehet, hogy akinek már amúgy is rengeteg dolga van, mégsem a nyomást érzi és stresszel, hanem belefér az idejébe, és derűsen elvégzi az újabb feladatot is? Lerántjuk a leplet a sosem stresszelők titkairól.

1. Bátran kérnek segítséget.
Hogy csinálják azok a többgyerekes anyukák, akik a szülői munkaközösségnek is tagjai, hogy ezek mellett az elfoglaltságok mellett még a munkahelyükön is megállják a helyüket? A titok, hogy nem egyedül akarnak mindent megoldani. Nem akarnak mártírok lenni, nem hajtja őket a büszkeség, bátran szólnak a nagyszülőknek, bébiszittereknek, és csatasorba állítják őket egy-egy váratlan betegség, munkahelyi túlóra esetén.  

2. Alvás, egészséges étkezés és testmozgás.
A derűs, nyugodt életet élőknél megfigyelhető a napirend. Nem henyélnek egész délelőtt az ágyban, és reggeli rutinjuk része a testmozgás. Egészségesen és napi ötször esznek, este pedig igyekeznek időben ágyba bújni.

3. Törődnek az érzelmi életükkel.
A segítségkérés a lelki problémákra is kiterjed azoknál, akiket úgy ismerünk, hogy sosem szoronganak semmin. Nem szégyellnek pszichológushoz fordulni, ha életük során olyan problémákkal találják szemben magukkal, melyekkel úgy érzik, nem tudnak egyedül megbirkózni.

4. Kerülik a drámát.
A dombon lefelé száguldva nagyon kell figyelni, hogy elkerüljük a gödröket, és ne bukjunk el. Az életben az ilyen gödrök a drámák. Ami pedig gerjeszti az ilyen szituációkat, a pletyka. Bár bizonyítottan megvannak a maga előnyei is a pletykának, a túl sok megárt belőle. A keveset stresszelő emberek kerülik mások kibeszélését, a sárdobálást. Az érzelmi energiáikat inkább produktív dolgokra fordítják.


5. Megbízható baráti körük van.
Ahogy a testünk egészségéhez szükségünk van olyan fogorvosra, nőgyógyászra, háziorvosra, bőrgyógyászra, akikben megbízunk, a lelki egészséghez megbízható barátok, családtagok kellenek. Ehhez persze arra is szükség van, hogy ránk is ugyanúgy számíthassanak, ha nehéz helyzetbe kerülnek.

6. Nem mástól várják a boldogulást.
Tudják, hogyan alakítsák a munkahelyi életüket, és nem mástól várják azt sem, hogy megmondják, mivel töltsék a szabadidejüket, hogy jól érezzék magukat. Érzik, mikor van szükségük arra, hogy társaságban legyenek, és mikor egy csendes délutánra a virágaik között. Tisztában vannak önmagukkal, az igényeikkel, nem mástól függ a boldogulásuk.


7. Sportolók és művészek egy személyben.

Kitűzik az elérendő célokat maguknak, és tudják, hogyan érjék el ezeket. Ez igaz a hobbijaikra is. Rendszersen sportolnak, kipróbálnak új dolgokat, és vannak kézműves szabadidős elfoglaltságaik. Szeretnek kötni, horgolni, hímezni, esetleg rajzolni, vagy más olyan tevékenységet űzni, melynek kézzel fogható eredménye van.



8. Elmennek betegszabadságra.
Ha betegek, otthon maradnak, nem erőltetik a munkát olyankor is, mikor legszívesebben ágyban maradnának. A keveset stresszelő emberek nem akarnak mártírok lenni. Emellet a szűrővizsgálatokat sem hagyják ki.

9. Nem elemzik feleslegesen az élethelyzeteket.
Gyakran az bénítja meg az embert, hogy minden apró részletet górcső alá vesz és kielemez, miután beszélt egy másik személlyel. Végigveszi magában az össze lehetséges végkimenetelt, túlgondolja az eseményeket. Ez teljesen felesleges stressz, hiszen ez mind csupán feltételezés, és biztosan nem oldja meg a dolgokat.

10. Mosolyognak, élvezik az életet és nyitottak a játékra.
Az élet sokkal könnyebb derűlátó hozzáállással. Ha jól érezzük magunkat, több barátunk lesz és nem aggódnak feleslegesen. Az olyan szituációk, melyeken nem tudnak úgysem változtatni, mint például a forgalmi dugó, hirtelen eső vagy egy törölt repülőjárat nem okoz nekik felesleges stresszt. Könnyebben veszik az élet akadályait.

Fotó: Unsplash