Be kellene tiltani a „csinos” szót?

2019. július 02.
Mit is jelent valójában szépnek vagy csinosnak lenni? Ki határozza meg, hogy jól néz-e ki valaki vagy sem? Manapság különösen központi téma az emberek külső megjelenés alapján való megítélése, nők és férfiak körében egyaránt. Sokszor hiába tudjuk, hogy mindez ízlés vagy szubjektív vélemény kérdése, mégis előszeretettel támaszkodunk a körülöttünk lévők véleményére.

Az ausztrál Marie Claire munkatársai a Should We Ban The Word Pretty? (Be kellene tiltani a csinos szót?) című podcastben arról beszélgettek, mennyire komplex egy nő kapcsolata a ‘pretty’ szóval (amelyet talán érdemesebb lenne betiltani), és olykor milyen ambivalens érzéseket vált ki, ha a megjelenésüket dicsérik.

Vajon hosszútávon milyen hatással van egy kislányra, ha gyakran mondják neki, hogy szép és csinos? Egy olyan világban, ahol a nőket gyakrabban határozzák meg a kinézetük, mint gondolataik és tetteik alapján, az eredetileg jószándékú dicséret akár a visszájára is fordíthatja a lányok önbizalmát, esetleg egymás ellen fordíthatja őket. Persze mindenkinek jólesik ha bókolnak neki, de sok nő egy idő után a dicséretek alapján kezdi meghatározni az önmagáról alkotott képét. Sok esetben azért akarnak csinosak lenni, mert már kislány korukban tudatosult bennük, hogy ez úgymond elvárás. A dicséret nagyra becsült dologgá válik számukra, a hiánya miatt pedig gyakran értéktelennek érzik magukat. 

“Milyen csinos vagy ma!” – Ha úgy vesszük, ez a mondat, amelyet alapvetően mindenki jó szándékkal használ, akár veszélyesnek is mondható. Ha éppen mást dicsérnek meg a társaságban az féltékenységet válthat ki, vagy arra késztetheti a nőket, hogy a másikhoz hasonlítsák magukat. Ha pedig folyamatosan mások elismerésére építik az önbizalmukat, azáltal csak sebezhetővé válnak. 

Természetesen nem arról van szó, hogy maga a bókolás ártalmas dolog, hanem arról, hogy a lányok kezdettől fogva megtanulják, hogy nem a bókok határozzák meg őket, hanem az, hogy jól érzik-e magukat a bőrükben. Fontos, hogy a beszédünk is tükrözze a kulturális és társadalmi változásokat, és hogy a külső mellett a kreatív ötletek is kapjanak elég elismerést.

Nem az tehát a megoldás, hogy elhagyjuk a szép/csinos szavak használatát, hanem hogy a lányok és fiúk egyaránt, kiskoruktól kezdve megtanulják, hogy nem a külső az, ami meghatároz, és főleg nem mások véleménye a külsőnkről. 

Szerző: Nikolaidu Phaedra Daphne (gyakornok)
Fotó: Unsplash.com