Mit árul el az e-mail fiókod a személyiségedről?

2019. július 03.
Akik folyamatosan az olvasatlan és megválaszolatlan levelek alatt fuldokolnak, irigykedve figyelik azokat, akiknek csupán három e-mail vár a fiókjában. Mit árul el rólunk az e-mail fiókunk, és hogyan fejleszthetjük a levélrendszerező képességünket?

Ha egy munkatárs nem válaszol a levelekre, a kollégái könnyen lustának és szétszórtnak titulálják. Előfordult már, hogy legalább 57 olvasatlan levél állomásozott az e-mail fiókunkban? Ráadásul azután, hogy egy hétvégét azzal töltöttünk, hogy közel ezer levelet mappákba mentettünk vagy töröltünk. “Az e-mail fiókunk rendezettsége természetesen függ a munkánktól, ám megfigyelhetők bizonyos pszichológiai mintázatok, melyek kirajzoldónak a postafiók tanulmányozása közben” – magyarázza Richard Moran, karrierszakértő.

A rendszerező
A rendszerező típusú emberek a beérkezés pillanatában elolvassa a levelet, felcímkézi vagy törli. A lényeg, hogy azonnal cselekszik, amint észleli, hogy e-malje érkezett. Általában egyetlen levél sem állomásozik a fiókjában. “Viszont ezek az emberek gyakran idegesek lesznek tőle, ha túl hosszú ideig nem tudják ellenőrizni a beérkező leveleiket” – mutat rá a személyiség árnyoldalaira Dr. Larry Rosen pszichológus, a kényszerbetegségek kutatója. A rendszerező típusú emberek agyát rendkívül érzékenyen érinti, ha sok olvasatlan levéllel kell megküzdeniük egyszerre. “Jelentősen megnövekszik a stressz-szintjük, idegessé válnak, míg úrrá nem lesznek a levéláradaton” – magyarázza a pszichológus. Általában a kontrollvesztés érzése áll az idegesség hátterében. Ugyanezek az emberek nem szeretik az ágyat vetetlenül hagyni reggel, mindennek megvan a helye a konyhájukban és a munkahelyi íróasztalukon egyaránt. “Szükségük van arra, hogy érezzék, ők irányítják az életüket és a világot maguk körül” – mondja Dr. Rosen.

A mindent elmentő
A perfekcionista emberek egyik ismérve, hogy ugyan kevés olvasatlan levelük van, ám soha nem törölnek ki semmit azután sem, ha elolvasták. “A tökéletességre törekvő embereknél gyakran megfigyelhető, hogy valamikor még szükség lehet rá jelszóval minden levelüket elmentik. Nekik van olyan hosszú tennivalólistájuk, ami sosem ér véget, és ők raknak el minden kinőtt gyerekruhát is” – mondja a pszichológus. Ám azzal, hogy elmentenek minden e-mailt, tulajdonképpen becsapják magukat. Hamis biztonságérzetet jelent számukra, hogy bármikor kéznél lehet a cím vagy az információ. “Néhányunk nehezebben viseli a bizonytalanságot, mint mások” – összegzi a jelenséget Dr. Rosen.

Az ignoráló

A harmadik csoportba tartoznak azok, akik semmit sem csinálnak a levelekkel, egyszerűen figyelmen kívül hagyják őket. Nem olvassák el, de nem is törlik azokat. Az ő e-mail fiókjukban olvasatlan levelek százai, ezrei gyűlhetnek fel, ám ez nem jelent feltétlenül valamilyen viselkedési problémát. “Egyszerűen lehet, hogy a feladóra és tárgyra tekintve felmérik, hogy szükségük van-e az adott levélre a munkavégzéshez, és ha haszontalannak ítélik, figyelmen kívül hagyják. Ilyen olvasatban a sok olvasatlan levél az intelligencia jele” – mondja a pszichológus. Ráadásul lehet, hogy sokkal összeszedettebbek és produktívabbak a levélhalmozók azoknál, akiknek teljesen tiszta az e-mail fiókja, hiszen számukra fontosabb dolgokra fordítják a figyelmüket.

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash