6 tipp a munkahelyi stressztől mentes nyaraláshoz

2019. június 09.
Ha nyaralás alatt is a munkahelyi problémákon stresszelünk, esetleg dolgozunk, nemcsak a családi, baráti kapcsolatainknak ártunk nagyon sokat, hanem a testi-lelki egészségünknek is. Tippjeink segítségével a nyaralás garantáltan a jól megérdemelt kikapcsolódás ideje lesz.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalosan is betegséggé nyilvánította a kiégés szindrómát. Ez a krónikus munkahelyi stressz miatt kialakuló állandó energiahiánnyal, kimerültségérzettel és negatív lelki állapottal járó tünetegyüttes, melyet gyakran csak soká ismernek fel. Ám ha diagnosztizálják, általában egy kiadós nyaralást javasolnak, távol a munkahelyi problémáktól. Viszont ez gyakran korántsem olyan stresszmentes állapot, mint amilyennek hangzik. Az Amerikai Pszichológusok Szövetsége által végzett felmérés szerint az amerikai felnőttek 21 százaléka érezte magát idegesnek a vakáció alatt is, 28 százalékuk pedig többet dolgozott a nyaralás alatt, mint tervezte. Tudatossággal tehetünk azért, hogy a kikapcsolódás ideje tényleg a pihenésről és feltöltődésről szóljon.


1. Osszuk meg a feladatainkat, mielőtt elutazunk.
A nyaralásra készülni munka közben kritikus időszak lehet. “Ezért erősen javasolt, hogy a főnökünkkel és munkatársainkkal beszéljük át, milyen napi teendők akadnak, és osszuk le, ki vállalja át ezeket a távollétünkben” – javasolja David Ballard pszichológus. Ezek a megelőző lépések segítenek nekünk, hogy a nyaralás alatt ne azon aggódjunk, hogyan és ki végzi el a feladatainkat. Tisztázzuk azt is, mennyire leszünk elérhetőek a nyaralásunk alatt, így nem lesz félreértés abban, milyen mértékben és milyen kérdésekben zavarhatnak.

2. Kerüljük a felesleges online jelenlétet.
“Az agyunkat a technológia uralja. Hozzá vagyunk kötve a közösségi oldalakon, e-mailen, munkahelyi platformokon keresztül a munkatársainkhoz és munkahelyünkhöz is” – figyelmeztet a pszichológus. Egy tanulmány szerint egy ember átlagosan 2617-szer érinti meg az okostelefonját. Az, hogy valaki vakáción van, nem jelent kivételt. A legnagyobb stresszfaktort a félelem jelenti, hogy lemaradunk egy munkahelyi üzenetről, nem is maga az üzenet. Az aggodalom pedig folytonos ellenőrzést szül, emiatt képtelenek leszünk lazítani, pihenni, feltöltődni. “Ahhoz, hogy a kiégésből felépüljön valaki, nem elég nem dolgozni, nem szabad gondolkodni sem a munkán” – mondja Becker.

Mindenkinek más az üdvözítő megoldás. Van, akinél az válik be, hogy minden nap egy meghatározott idősávban egy órát dolgozik, majd kikapcsolja és elteszi a telefonját. Másoknak szükség van a külső kényszerítő erőre ahhoz, hogy ne nézegessék folyton az okostelefont. Például nekik segít, ha wi-fi csak a hotelszobában van, vagy ha nincs térerő azon a helyen, ahová utaztak.

3. Legyünk a szabadban amennyit csak lehet.
“A természetnek csodálatos gyógyító és nyugtató ereje van” – mondja a pszichológus. Ha valaki irodában dolgozik, és szinte sosincs a szabad levegőn, hihetetlen hatást tapasztalhat, ha a nyaralása alatt a természetben tölti az idejét. Hogy teljes legyen az élmény, ne csak a zöldbe menjünk, hanem bámuljuk a kék eget is, amennyit csak lehet, és szagoljuk a sós tengeri levegőt, így minden érzékszervünkön keresztül töltődhetünk.

4. Ismerjük meg a saját igényeinket.
A kutatások szerint az a legjobb stresszoldó nyaralás, melyből hazatérve át tudunk menteni bizonyos szokásokat a hétköznapokba is. Ez egyszerűen hangzik, ám mindenkinek mást jelent. Van, akinek a jóga és a hosszú séta a titok nyitja, míg másnak intenzívebb fizikai terhelésre van szüksége ahhoz, hogy ellazuljon, például hegymászásra. Gondoljuk végig, milyen hobbijaink vannak, és tudatosan illesszük be a hétköznapokba azokat a tevékenységeket, melyek a nyaraláson igazán feltöltöttek energiával.

5. Legyünk spontának!
Ha csak pár nap vakáció adatott, ne táblázzuk be minden percét, ne akarjuk megtervezni előre az egészet. A spontaneitás az egyik legfontosabb összetevője a boldog nyaralásnak a szakemberek szerint. Ha beosztjuk az időnket, lehet, hogy a legjobb kalandokról maradunk le.

6. Tervezzük meg a visszatérést.
Míg a sokan aprólékosan megtervezik a munkahely elhagyását elutazás előtt, nem gondolnak a visszatérésre. Belépnek az ajtón, és máris elborítja őket a stressz, melyet akkora erőfeszítéssel próbáltak kipihenni a vakáción. Hogy ezt elkerüljük, jól jöhet például, hogy ha a megérkezés utáni napon otthonról dolgozunk egy napot, ez segít belerázódni újra a hétköznapokba. Szervezzünk egy átmeneti időszakot, hagyjunk pár napot magunknak, hogy újra felvegyük a fonalat, így nem borítanak el nyaralás után rögtön a teendők.


Forrás: Time
Fotó: Unsplashed