Ne higgyünk az álmukban beszélőknek

2019. július 09.
Bizarr, néha vicces, néha ciki és természetesen izgalmas. Az, hogy valaki beszél álmában, az egyik leggyakoribb alvással összefüggő jelenség, ám a kutatók még mindig nem tudják egész pontosan, miért történik.

Mindenki ismer valakit, aki beszél álmában, vagy éppen ő maga folytat beszélgetéseket az éjszaka közepén, melyre reggel természetesen egyáltalán nem emlékezett.

Normális jelenség
“Az alvás közbeni beszédről nagyon keveset tudunk, mivel ez nem egy betegség, így nem is áll a kutatások középpontjában. Az alvajárók megsérülhetnek kóborlás közben, így ez egy jobban tanulmányozott jelenség” – magyarázta meg Dr. Rafael Pelayo, a Stanford Alváskutató és Orvosi Központjának pszichiáter és viselkedéskutató professzora. Annyi összefüggést azonban már felfedeztek a kutatók, hogy gyakrabban bukkan fel az alvás közbeni beszéd jelensége alkoholfogyasztás után. Ez persze nem meglepő, hiszen az alkohol sokféle módon hat az alvásmintázatunkra.


“Az alvás közbeni beszéd teljesen normális jelenség. Nagyon gyakori, és nincs semmilyen kóros elváltozás a hátterében” – mondta a szakértő. Így aggódni biztosan felesleges amiatt, hogy beszélünk álmunkban, bár attól függően, miről értekeztünk, a másnap reggel lehet kissé kellemetlen.

Miért azt mondom, amit?
Ám még mindig ott a kérdés: miért azt mondjuk álmunkban, amit? Ám sajnos erre senki sem tudja a választ. A szakértők azonban azt javasolják, ne vegyük készpénznek az álmában beszélő ember szavait. “Ne próbáljunk információkat szerezni alvás közben beszélő embertől, mivel nagy valószínűséggel nincs értelme annak, amit mond” – figyelmeztet Dr. Pelayo. Persze tűnhet úgy, hogy értelmes dialógust folytatunk vele, ám ugyanakkora eséllyel lehet fantazmagória, amit mondanak, mint igaz.
Alvás közben nincs valódi kontrollunk az agyunk felett, így azt sem tudjuk irányítani, mit mondunk. “A bíróság teljesen biztosan nem tartja majd hiteles vallomásnak az alvás közben elhangzottakat” – mondta a viselkedésszakértő.

Komoly betegséget jelezhet
Vannak azonban olyan alvás közbeni, beszéddel összefüggő jelenségek, melyek komolyabb orvosi problémákat jelezhetnek. A kiabálás vagy sikoltozás például a Parkinson-kór korai jele lehet. Ez általában azzal társul, hogy az álmában kiáltozó ember nyugtalanul hánykolódik is közben. Ha ezek a tünetek hirtelen bukkannak fel, célszerű felkeresni egy orvost. Egyéb esetekben, nyugodt alvással párosulva, az alvás közbeni beszéd teljesen jóindulatú jelenség. Ha tudjuk magunkról, hogy beszélünk álmunkban, esetleg felkészíthetjük rá a körülöttünk alvókat, szobatársakat, így elkerülhetők a másnap reggeli kínos jelenetek.

Forrás: Popsugar
Fotó: Unsplash