A rémálmok az alvási testhelyzettől függhetnek

2019. június 05.
A rémálmok mindenkinél előfordulnak egy-egy stresszesebb időszakban. Ha viszont gyakran álmodunk rosszat, érdemes megvizsgálni, milyen testhelyzetben alszunk általában, mivel úgy tűnik, van összefüggés a visszatérő lidérces álmok és az alvási pozíciónk között.

A rémálmok felbukkanása a legfrissebb kutatások szerint összefügg az alvási testhelyzettel. Úgy tűnik, gyakrabban jelentkeznek a háton alvóknál. “A rossz álmok funkciója ugyanaz, mint a többi álomé, és csupán akkor emlékszünk rájuk, ha az álomfolyamat közben ébredünk fel. Ha megzavarják az alvásunkat, és pont egy rémálom közepén vagyunk, jó eséllyel nem felejtük el reggelre a lidérces élményt” – magyarázza Dr. Rafale Pelayo, a Stanford Alváskutató Központ pszichiátria professzora. Ha gyakoriak a rémálmok, nem árt fényt deríteni rá, hogy mi okozza az alvás megszakadását, zavarát.


A kutatók szerint a légzéssel van összefüggésben a nem megfelelő minőségű alvás. “Sokkal nehezebb lélegezni, ha a hátunkon fekszünk. A nyelv hátracsúszik kissé, ami akadályozza a be- és kilégzést. Ez apróság csupán, ám a légzésünket pont annyira befolyásolja, hogy felszínesebb lesz az alvásunk miközben álmodunk” – magyarázza Dr. Pelayo. Nemcsak a nyelv hátracsúszása akadályozza a légzést háton fekvés közben, ugyanis ebben a pozícióban a nyak és a bordaközi izmok sem tudják olyan hatékonyan segíteni. Ezek összeadódva azt eredményezik, hogy az alvás felszínes lesz, így jobban emlékszünk az álmainkra, akár rosszak, akár jók.

Természetesen nem mindenkinél jelentkezik ez a probléma. Ha valaki gyakran tapasztal rémálmokat háton fekvő pozícióban, valószínűleg alvási apnoéban szenved. Ebben a betegségben a légutak elzáródnak az éjszaka folyamán, így légszomj jelentkezik. Az alvási apnoé mellett a reflux okozhat még hasonló panaszokat, így ha valaki azt gyanítja, hogy bármelyik probléma fennáll nála, célszerű ellátogatni az orvosához. Emellett próbáljunk meg az oldalunkon aludni és relaxálni elalvás előtt, ezzel jó eséllyel elejét vehetjük az éjszakai rémálmoknak.

Fotó: Unsplash