3 találmány a nyugodt alvásért

2019. március 17.
Vannak olyan éjszakai jelenségek, amik eddig megoldhatatlannak bizonyultak. Ám a technika fejlődik, van remény, hogy egyszer majd eljön a nap, hogy nem kell a szélre szorulni a duplaágyban.

Önmozgató matrac: vége a térfélharcnak az ágyban
Alig várjuk, hogy egy hosszú, nehéz nap után végre ágyba kerüljünk és pihenhessünk. És akkor jön a párunk, gyermekünk, aki folyamatosan mocorog, átmászik a mi oldalunkra, míg azon kapjuk magunkat az éjszaka közepén, hogy a száznyolcvan centiméter széles ágyból egy harminc centis keskeny sávon kell kuporognunk. Itt jön a Ford, és az új ágyprototípus: visszatelepíti a betolakodót a saját térfelére.
A “Lane-Keeping Bed”-nek (Sávtartó ágy) nevezett prototípusnál az autógyár gépkocsikba kifejlesztett technológiáját helyezték át az ágymatracba. Ez a módszer már a gyár legtöbb autójában megtalálható. Aktívan segíti a sofőrt, hogy a sávjában maradjon, korrigálja a kormány mozgását a helyes irányba. Az ágy is hasonlóan működik. A szenzorokat érő nyomásból érzékeli, ha valaki átlépi a sávját, és visszaszállítja a saját térfelére, mintha futószalagon lenne.
Sajnos az ágy még csak prototípus, így sóhajtozva álmodozhatunk csak róla, miközben továbbra is a hagyományos módon vagyunk kénytelenek visszalökdösni alvótársunkat a saját oldalára.

Intelligens lámpa: összhangban a bioritmusunkkal
Az okoslámpa lehet az éjszakai nyugodt alvás egyik új segítője. A Glow névre keresztelt fényforrást egy appliáción keresztül össze lehet hangolni a napi ébredési és lefekvési időpontokkal. Este az egyre halványuló fénnyel segít lenyugodni az elmének, reggel pedig a bioritmusunknak megfelelően ébreszt.
Grátisz, hogy hordozható éjszakai fényként is funkcionál. Ha felemeljük, a mozgásérzékelője bekapcsol, és derengő fény segítségével juthatunk el a fürdőszobáig. A halovány fény nem ébreszt fel az éjszaka közepén, sem minket, sem a partnerünket, így zavartalan lehet a visszaalvás. Ráadásul több lámpát is összehangolhatunk, ha helyezünk minden éjjeli szekrényre a lakásban.

https://www.instagram.com/p/BtUSs27AcVm/

Karkímélő párna: a kiskifliben alvás is lehet kényelmes
Kevés dolog békésebb és intimebb, mint a párunkhoz bújva, az ölelésében elaludni egy hosszú nap végén. Ám minden oldalán vagy rendszeresen összebújva alvó ember tudna mesélni róla, hogy a kiskifliben alvás micsoda karzsibbadáshoz vezet egy idő után. A Coodle párna ettől ment meg.
A párnát alagút alakúra tervezték, így a partner feje a párnán pihenhet, miközben a másik fél keze, mely addig párnaként funkcionált és előbb-utóbb elzsibbadt, a párna használatával mindenféle terhelés nélkül az alagútban nyújtózhat. A magzatpózban az oldalukon alvóknak is hasznos lehet, ha a kezüket a fejük alá szokták húzni. A párna memórihabos anyagból készül, és műanyag merevítők segítenek, hogy ne veszítse el a formáját, ne szakadjon be az alagút.
Ráadásul az ébren töltött órákban sem haszontalan: remek támaszték az ágyban olvasáshoz, tévézéshez vagy számítógépezéshez.

Forrás: Real Simple, Good Housekeeping