Hogyan a legjobb aludni várandósan?

2019. május 20.
Hasunkban a bébivel egy idő után már mindenhogy kényelmetlen, talán csak az oldalunkra kucorodva, párnákkal megtámogatva tudunk pihenni. De mit ajánlanak a szakértők, hogyan a legjobb aludni várandósan?

Várandósan rengeteg egészségügyi szabályt kell betartani a táplálkozásban, szépségápolásban, edzésben, és mindennek tetejébe még az alvásban is. Gyakran hallani, hogy terhesen kerülni kell a háton alvást, helyette az oldalt fekvő testhelyzetet célszerű választani. Azért javasolják ezt, mert a hátonfekvésnél a méh nyomhat egy nagy vénát, mely a vért szállítja az alsótestünkből a szívünk felé. Így elméletben ha elszorítjuk ezt a vénát, a véráramlás csökken a szív felé, és kevesebb vér jut a magzatnak. “Képzeljük azt, mintha egy kő nehezedne egy vizestömlőre” – magyarázza Dr. Allison Boester szülész-nőgyógyász szakorvos.

Tényleg olyan rossz a háton alvás?
“Nem minden tanulmány támasztja alá teljesen a háton fekvés veszélyeit” – mondja Dr. Martha Monson kutató. Ráadásul az alvási testhelyzet felett nincs is teljes kontrollunk. Az valószínű, hogy a várandósság bizonyos szakaszaiban negatív hatása lehet a háton alvásnak a magzat oxigénellátására, ám más egészségügyi problémák, például az alvási apnoé, sokkal veszélyesebb lehet a szakértők véleménye szerint. A háton alvás veszélye csak azután jelentkezik, ha a méh már akkora, hogy valóban elszoríthatja a vénát. És honnan lehet tudni, hogy fennáll ez a hatás? Szédülést és diszkomfort érzetet tapasztalhatunk, ami valószínűleg úgyis arra késztet majd, hogy elforduljunk.

Nagyobb kockázatok is vannak
Nem csak a vérkeringés szempontjából problematikus a háton fekvés a szakértők szerint. Hátfájást okozhat, nehezítheti a légzést, emésztési problémákat okozhat, és az aranyeres panaszokat is súlyosbíthatja. Ám a legfontosabb, hogy megtaláljuk azt a testhelyzetet, ami a legkényelmesebb. Ez pedig a várandós nőknek általában az oldalukon van, főleg a terhesség késői szakaszában. “Valószínűleg külön figyelmeztetés nélkül is az oldalukon pihennek a harmadik trimeszterben már a nők, hiszen egyszerűen túl nagy a has ahhoz, hogy a háton fekvés kényelmes legyen” – mondja Dr. Boester. “Nem tiltanám meg szigorúan azt, hogy a hátukon aludjanak a terhes nők. Sokkal fontosabb szabály az, hogy kerüljék a hőkezelés nélkül készült tejtermékeket, sajtokat és a nem teljesen átsült, vagy nyers hús fogyasztását” – mondja a szülész-nőgyógyász.
Ha valaki mégis aggódik, maradjon a bal oldalon alvásnál. Az alsótestet és a szívet összekötő véna ugyanis a jobb oldalon fut, így a véráramlás akadálytalan ebben az alvási pozícióban. “A halvaszületés tragédiájához az alvási testhelyzetnél sokkal komolyabb rizikófaktorok vezethetnek, például a várandósság alatti dohányzás, magas vérnyomás, nagyfokú túlsúly. De ha kétségeink és aggodalmaink vannak, mindenképp osszuk meg kezelőorvosunkkal” – javasolja Dr. Boester.

Fotó: Unsplash