A haj lehet a kulcs a depresszió diagnózisához

2019. július 27.
Lehetséges, hogy nemsokára egy hajtincsből diagnosztizálni lehet majd a depressziót, illetve követni lehet a terápia hatásosságát.

Egy friss kutatásban az Ohio Állami Egyetem kutatói tizenévesek haját vizsgálták, és a depressziótól szenvedő fiatalok hajszálaiban magasabb stresszhormon szintet mértek. A kortizol szintjét már több korábbi tanulmányban is használták a mentális egészség mérésére, ám ez az új tanulmány új utakat nyit a kutatásban, illetve remekül illusztrálja, hogy nem szükségszerűen egyenes a kapcsolat a stresszhormon szintje és a depresszió között” – magyarázta Dr. Jodi Ford, a kutatás vezetője.


Mindkét véglet káros
“Úgy tűnik, hogy az alacsony és magas kortizolszint is rossz a mentális egészség szempontjából. A közepes szint, a normális érték az elfogadható” – mondta a kutatás vezetője. A tudósok arra gyanakodnak, hogy bizonyos embereknél a stressz tompítja a stresszre adott válaszreakciót, így alacsonyabb a stresszhormon szintje, mint normálisan lenne, vagy a szervezet egyszerűen nem használja fel a kortizolt, ahogy kellene.

A vizsgálat
A kutatók egy kilenc részből álló kérdőívet töltettek ki a résztvevőkkel, melyben részletesen kifaggatták őket az életükről, környezetükről, családjukról és a hozzájuk fűződő érzéseikről, illetve a kudarchoz fűződő viszonyukról. A kérdőívek mellé begyűjtöttek egy három centiméter hosszú hajmintát a tizenéves alanyoktól, pont elegendő hosszúságút ahhoz, hogy az előző három hónap kortizolszintjének változásait mérhessék rajta.
A kérdőívekre adott válaszokat és a hajszálakból mért hormonértékeket összehasonlítva kapták azt a meglepő eredményt a kutatók, hogy mind az alacsony, mind a magas stresszhormonszint depressziós tünetekkel kapcsolódik össze.

Veszélyben a fiatalok
Nyolcból egy tizenéves tapasztal depressziós epizódokat időnként, és az elmúlt évtizedben jelentősen emelkedett ez az érték. Ráadásul az öngyilkosság a második vezető halálok a tinédzserek körében az Amerikai Egyesült Államokban. “Nagy probléma, hogy a tinik nehezen írják le tüneteiket, így a szülők és szakemberek félreérthetik a figyelmeztető jeleket, és a tinédzserkori szélsőséges hangulatingadozásoknak tudhatják be a súlyos mentális problémák tüneteit” – mondta Ford. “Ezért volna roppant hasznos egy objektív mérőeszköz, mellyel pontosan diagnosztizálható lenne a depresszió” – tette hozzá.
A tesztelés nagyon egyszerű és viszonylag olcsó, ám szükséges még, hogy a tudósok pontosítsák, mely értékek minősülnek normálisnak, és melyek a stresszhormon azon szintjei, amikor orvosi beavatkozásra van szükség.
Lehetséges, hogy a kortizol-teszt nemcsak a diagnózist szolgálhatja, hanem a terápia és gyógyszeres kezelés hatásosságát is figyelemmel lehet kísérni vele, így időben kiszűrhető lenne, ha súlyosbodna a betegség, és fennállna az öngyilkosság kockázata.

Forrás: Science Daily
Fotó: Unsplash