A gyenge fizikum hajlamosít a depresszióra

2019. június 23.
A fizikai állóképesség kulcsfontosságú az egészségünkkel kapcsolatban. Befolyásolja a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, a rosszindulatú daganatos betegségekre való hajlamot és az általános közérzetre is hatással van. Egy friss tanulmány szerint ráadásul a kevésbé erős és aktív középkorú nők hajlamosabbak a depresszióra és szorongásra is, mint edzettebb kortársaik.

Bár több tanulmány is összekapcsolta már a középkorú nőknél a depresszióra való hajlamot a fizikai aktivitással, ám a szingapúri tanulmány az első, amelyik objektív számok alapján bizonyította az összefüggést, nem csak a résztvevők bevallását vette alapul.

Negyven felett gyakori depresszió
A depresszió és szorongás rendkívül gyakori kórkép a klimax alatt és a menopauza után. A friss kutatásban több mint ezer 45 és 69 év közötti nőt vizsgáltak, és tizenöt százalékuknál állapítottak meg valamilyen szintű depressziót vagy szorongást, különösen a fiatalabb korcsoportban. Mivel a depresszió jelentősen rontja az életminőséget, növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, a kutatók fontosnak tartják, hogy meghatározzanak olyan tényezőket, melyek mentén hatékonyabban javítható a betegek állapota.


Muszáj edzeni
A kutatók megfigyelték, hogy erős kapcsolat van a fizikai erő és a depresszió között. Azok a résztvevők, akiknél gyenge felsőtestet és gyengébb lábakat tapasztaltak a vizsgálatok során, erősebb depresszióval és szorongással küzdöttek. További vizsgálatok szükségesek tehát, hogy megállapíthassák a tudósok, vajon a karok, törzs és lábak erősítő edzése csökkenti a szorongásos tüneteket, bár azt már korábban megfigyelték, hogy a testmozgás hatására általánosságban jelentősen csökkennek a depressziós panaszok. “Az erősítő edzés és az aerobic is jó hatással van a depresszióban szenvedők vagy szorongással küzdők állapotára, valószínűleg az agy felerősödő vérkeringése, a stresszhormon szintjének csökkenése és az örömhormon termelődése miatt” – mutatott rá Dr. JoAnn Pinkerton, az Amerikai Menopauza Szövetség elnöke.

Forrás: Science Daily
Fotó: Unsplash