A terhesség alatti stressz kihat a gyerek későbbi viselkedésére

2019. augusztus 08.
A szülők érzelmi küzdelmei a várandósság alatt nagy valószínűséggel viselkedési és érzelmi problémák formájában jelentkeznek majd a gyerekek két éves kora körül, derült ki egy új tanulmányból. A terhesség alatti párkapcsolati problémák pedig már egészen kicsi korban érzelmi viharokat okozhatnak.

A brit és amerikai tudósok közös kutatása először vizsgálta az anyák és az apák szülés előtti és utáni jóllétének, lelki egészségének hatását a kisgyermekek viselkedésére, érzelmi állapotára.  Az eredmény azért fontos a Cambridge, Birminghami Egyetem, New York-i Egyetem és Leideni Egyetem tudósai szerint, mert rávilágít a párok támogatásának szükségességére a várandósság alatt, és a gyermek születése után. “Túl sokáig vizsgáltuk külön az anyákat és apákat. Ezen változtatni kellett, mivel a kapcsolatuk együttesen határozza meg a gyermekek későbbi érzelmi életét” – mondta Claire Hughes professzor, a kutatás vezetője.


A terhesség sokáig kihat
A kutatók 438 észak-angliai, New York-i és holland szülőpárost vizsgáltak a terhesség alatt, majd a gyermek 4, 14 és 24 hónapos korában is újra megnézték a család érzelmi állapotát. A tudósok úgy találták, hogy az anyák terhesség alatti érzelmi állapota közvetlen kapcsolatban van a gyermekek viselkedésével. A várandósság alatt szorongással és stresszel küzdő anyák gyermekeinél dühkitöréseket, nyugtalanságot és nehezebb kezelhetőséget tapasztaltak. A kétévesek, akiknek anyaméhben töltött ideje alatt szüleik párkapcsolati problémákkal küzdöttek, sokkal könnyebben fakadtak sírva, könnyebben megijedtek és az új helyzetekben bizalmatlanabbak voltak.

Egységként kell tekinteni a családra
Már számos tanulmány készült, mely a szülők általános lelki állapota és a gyermekek későbbi érzelmi problémái közötti kapcsolatra világított rá, ám ez az első, amely a párokat egységként vizsgálta, és hosszú időn át követte a családok életét. Egyre több bizonyíték van arra, hogy nagy szüksége van a családoknak a lelki támogatásra a terhesség és a szülés után, ám a friss tanulmány arra is rámutat, hogy nem csak az anyákra kell koncentrálni, az apáknak is nehéz lehet az új élethelyzet, illetve párként is figyelni kell a szülőkre.

Trauma az apának
A kutatás egy nagyobb projekt része, mely a terhesség és szülés hatásait vizsgálja a friss anyukákra és apukákra. A tudósok a vizsgálat során úgy találták, hogy a szülés traumatikus emlékei sokkal erősebben megmaradnak az apákban, mint azt korábban sejtették. “Ha a szülés körül bonyodalmak adódtak, nem a tervek szerint haladt, az nagy eséllyel traumatikus tapasztalatot jelent az apáknak” – mondta Dr. Sarah Foley, a kutatás társszerzője. “Amit mindkét vizsgálat megmutatott,  hogy sokkal erősebb támogatát kell adni mindkét szülőnek, segíteni kell nekik megtalálni a kommunikációs eszközöket, melyekkel közelebb kerülhetnek egymáshoz és jobban felkészülhetnek az életük változásaira” – tette hozzá a kutató.

Forrás: Science Daily
Fotó: Unsplash