Üzenetküldés és bimbózó románc: mit szabad és mit nem?

2019. október 19.
Mikor megismerünk valakit, akivel úgy tűnik, megvan a vibrálás, legszívesebben minden pillantban küldenénk valami kedves üzenetet. De mi van, ha nem kapunk azonnal választ? Vagy ha a válasz nem éppen olyan, mint amire számítottunk?

Valljuk be, mindenki végigpörgette már magában az üzenetváltást előre, még mielőtt elküldte volna az első mondatot frissen megismert párjának. “Pontosan itt követjük el az első hibát. A saját érzelmi és tapasztalati lencsénken keresztül látjuk csupán az üzenetváltást, így nagy az esély rá, hogy teljesen máshogy alakul, mint amilyen forgatókönyvet elképzeltünk magunkban” – mutatott rá Benn Grodin párkapcsolati tanácsadó. Ám a szakember szerint felállítható néhány olyan tedd – ne tedd szabály, ami alapján inkább öröm lesz az üzenetváltás a friss kapcsolat elején is, mintsem csalódás.


Mit szabad?

1. Szorítkozzunk a lényegre. Ha lelkes üzengetők vagyunk, vagy rengeteg energiát fektetünk a tökéletes első üzenet megfogalmazásába, számoljunk azzal a lehetőséggel, hogy a másik fél nem feltétlenül olyan gyakorlott az érzéseinek szöveges üzenettel való kommunikálásában. Ezért célszerű, különösen az első időszakban, ha az üzenetek a gyakorlati, logisztikai információkra szorítkoznak.
2. Nem a mennyiség számít. Ne éljük meg csalódásként, ha csak pár szót kapunk válaszként. Ez nem feltétlenül a másik fél érzéseit tükrözi, sokkal inkább annak nyugtázása, hogy megkapta az üzenetet.
3. Hívjuk fel! Bár régimódinak hangzik, de a telefonhívás gyakran sokkal jobb, mint egy üzenet. Halljuk a másik ember hangját, ő is a miénket, lehetőséget ad az azonnali válaszra. A Skype vagy Facetime érthető módon szintén segít sokkal jobban megérteni egymást, hiszen a személyes kommunikáció mindig hatékonyabb, mint az írásbeli.

Mit nem szabad?
1. Ne nézzük az órát. Ne görcsöljünk azon, mennyi ideig tart, mire választ kapunk. Más teendői is vannak az embernek, így gyakran és könnyen előfordulhat, hogy késik a válasz. Ne gyártsunk forgatókönyveket arra, hogy miért nem ír a másik, felesleges szorongást és stresszt okozunk csak magunknak.
2. Túl sok információ. Ne írjunk kisregényt magunkról már a kapcsolat elején. Természetes érzés, hogy szeretnénk mindent tudni a másik emberről, emiatt azonban nem célszerű elárasztani a frissen megismert párunkat a legbensőbb titkainkkal, főleg nem szöveges üzenetben. Tartogassuk a személyes találkozókra a személyes dolgokat!
3. Csak semmi provokatív. Ha már azelőtt túl intim vagy provokatív képeket vagy szövegeket küldünk a másik embernek, hogy szorosabbra fűznénk a szálakat, jó eséllyel inkább elriasztjuk őt. Ismerjük meg először a való életben, hogy tudjuk, mi fér bele a partnerünknek, és mi nem.
4. Ne várjuk el a választ. Ha valódi információ nélkül küldünk üzenetet, ne várjunk választ cserébe. Nem vetíthetjük ki a másik emberre az elvárásainkat, hiszen lehet, hogy ő kedves mosollyal és jóleső érzéssel nyugtázza az üzenetünket, melyben annyit írtunk, hogy “sokat gondolok rád”. Ha nem érkezik válasz, nem jelenti azt, hogy örült az üzenetnek.

Forrás: Psychology Today
Fotó: Unsplash