Randizz a pároddal: 4 szokatlan ötlet

2019. október 12.
Egy kellemes randevú napokra feltölti az embert. Nem csoda, hogy a szakértők szerint még az évek óta együtt lévő pároknak is szükségük van arra, hogy időről-időre randizzanak, mintha még csak kapcsolatuk hajnalán lennének.

Megosztani egymással új és izgalmas élményeket jelentősen javítja két ember kapcsolatát. “Ennek egyszerű, tudományos oka van: az örömteli élmények hatására örömérzetet adó dopamin hormon szabadul fel bennünk, a stresszhormon szintje pedig ezzel párhuzamosan lecsökken. Így erősödik az egymás iránti kötődés a közös pozitív tapasztalások nyomán” – magyarázta Dr. Konstantin Lukin pszichológus.

Ezért javasolják tehát a terapeuták, hogy a párok mozduljanak ki együtt, vacsorázzanak, csináljanak valami olyat, amitől erősödik a kapcsolatuk és a kettejük közti kötődés. Ahhoz, hogy egy pár tagjai ismét egymásba szeressenek, szüksége van a kapcsolatnak az új, közös élményekre, melyekre mutatunk is néhány példát.

1. Fedezzük fel, mi az, ami mindkettőnknek örömet szerez.
Szeretünk mindketten új ízeket kipróbálni, vagy éppen együtt elmenni futni?  Készítsünk listát, mely öt olyan dolgot tartalmaz, amit nagyon szeretünk, a párunkat is kérjük meg ugyanerre, végül hasonlítsuk össze a felírt dolgokat. Ez alapján jó eséllyel találunk olyan hobbit, amit közösen végezhetünk.

2. Kössük össze az érdeklődési köröket.
Szerepelt valakinek a listáján az új helyek felfedezése? Vagy éppen az, hogy szívesen elmenne egy luxushotelbe, ahol ki sem mozdulunk a szobából? Kapcsoljuk össze ezeket az ötleteket, és készítsünk közösen tervet a megvalósításukra. Emlékeztessük magunkat, hogy a legfontosabb, hogy mindkét fél számára ugyanolyan örömteli és izgalmas legyen a kaland, hiszen az örömhormon felszabadulásához erre van szükség.


3. Csináljunk valami félelmeteset.
Mindegy, hogy egy óriás hullámvasútra ülünk fel vagy megnézünk egy horrorfilmet, a félelmetes élmények is erősítik a kötődést. Semmi sem olyan ijesztő, ha közösen éljük át, nem igaz? Segítsünk egymásnak kilépni a komfortzónánkból, nyújtsunk biztonságot egymásnak, ezáltal is erősödik a bizalom a pár tagjai között.

4. Menjünk közösen az óvodai ünnepségre.
Ha vannak gyermekeink is, érdemes kipróbálni azt is, hogy együtt megyünk el az óvodai vagy iskolai bemutatókra, sporteseményekre. A gyermekek iránti közös büszkeség és izgalom nagyon fontos egy pár életében. Újfajta érzés megosztani a gyerekek iránti örömet, ne maradjon ki ebből egyik szülő sem. Ezáltal nem csak a párkapcsolat, de a család kötődése is rendkívüli módon erősödik.


Mindkét félnek dolgozni kell

A párkapcsolat csodálatos és fontos dolog az ember életében, ám sok munkával jár, hogy megmaradjon évek vagy évtized múltán is a varázslat. De ez sem lehetetlen. Fontos dolog az őszinteség, és hogy megkönnyítsük egymás számára azt, hogy őszinték lehessünk egymással. Nem mindig könnyű megtenni az első lépést, ha azon dolgozunk, hogy egy kapcsolatba újra szikrát leheljünk, ám ha mindkét fél akarja, és hajlandó erőfeszítéseket tenni, az új, közös élmények képesek visszahozni a romantikát a kapcsolatba.

Forrás: Psychology Today
Fotó: Unsplash