9 tudományosan bizonyított tény a megcsalásról

2020. november 22.
A megcsalás ingoványos terület. Számít az egyéjszakás kaland is egy legénybúcsún? És mi a helyzet ha egy közeli baráttal bonyolódik csupán érzelmi kapcsolatba párunk, szex nélkül? A tudomány régóta vizsgálja a hűtlenséget, és meglepő tényeket tártak fel róla.

Izgalmas következtetésekre jutottak a megcsalás tanulmányozása közben a pszichológusok és párkapcsolati szakértők. Kirajzolódott előttük, milyen különböző párkapcsolati mintázatoknál gyakoribb a hűtlenség, hogyan reagálnak rá, és hogyan csalnak vissza, ha a másikat rajtakapták.

megcsalas
1. Aki anyagilag is függ a párjától, hajlamosabb a megcsalásra.
Az American Sociological Review-ban megjelent, közel háromezer fiatal felnőttet vizsgáló tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy az olyan személyek, akik anyagilag teljesen függnek párjuktól, sokkal nagyobb eséllyel lépnek félre. Ez különösen a férfiakra igaz. Háromszor annyi anyagilag a párjától függő férfi volt hűtlen, mint fordítva. Ám az igazán érdekes rész még csak most következik: a férfiak minél többet kerestek párjukhoz viszonyítva, annál kisebb eséllyel csalták meg őt, egészen addig a pontig, míg a háztartásuk bevételeinek 70 százalékát hozták haza. Ha ennél nagyobb volt a férfi keresete, ismét nőtt a megcsalási hajlandóság. A nőknél ilyen mintázat nem rajzolódott ki.

2. Számít, hogy milyen nemű személlyel csalt meg a párunk
Egy 2015-ös tanulmányban, mely a Personal Relationship című szaklapban jelent meg, úgy találták, hogy a férfiak és nők máshogy tekintenek a megcsalásra attól függően, milyen nemű személlyel bonyolódott afférba párjuk. A férfiak sokkal mérgesebbek voltak, ha párjuk férfival csalta meg őket, ám ha azonos nemű személlyel lépett félre, inkább izgatta őket a dolog, mintsem dühítette. A nők is hasonlóan reagáltak arra, ha párjuk nővel lépett félre, ám az azonos nemű partnerrel való kaland után ők sokkal nagyobb eséllyel választották a szakítást.

3. Mindenki félrelép, kivéve a mi párunk
A párkapcsolatokban gyakori a félrelépés, kivétel a miénkben természetesen! Egyetemisták párkapcsolatait vizsgálták, és kiderült, hogy a résztvevők közel fele lépett már félre. Ám ha arról kérdezték őket, hogy a partnerük szerintük megcsalta-e már őket, csupán öt százalékuk nyilatkozott úgy, hogy igen.

4. A férfiakat a fizikai, a nőket az érzelmi megcsalás bántja jobban
Az Evolutionary Psychology című szaklapban publikált tanulmány szerzői kutatásukban úgy találták, hogy a férfiakat sokkal jobban kiborítja, ha párjuk szexuális kapcsolatot létesít valaki mással, mintha beleszeretne egy másik férfiba. Nőknél pont fordított a helyzet. Őket sokkal rosszabbul érinti, ha tisztán érzelmi kapcsolatba kerül párjuk egy másik nővel, szexuális kontaktus nélkül, mintha csupán egyéjszakás kalandba bonyolódna.

5. A mérföldkőnek számító születésnapok veszélyesek
A férfiak házasságon kívüli kapcsolatait vizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy sokkal nagyobb eséllyel lépnek félre, ha a születésnapjuk kerek évfordulóhoz közelít. Más szóval, mielőtt betöltenék a 40-et vagy az 50-et, a férfiak nagy valószínűséggel szexuális kalandba bonyolódnak. A Wall Street Journal felmérése szerint a nőknél is megfigyelhető hasonló jelenség, ám sokkal kisebb volumenben.


6. A gének hajlamosítanak a megcsalásra
A Queenslandi Egyetem kutatói úgy találták, hogy a hűtlenség sokkal gyakoribb volt azoknál az embereknél, akiknek egy bizonyos típusú oxitocin és vazopresszin hormon receptor gén megtalálható a szervezetében. Tehát a megcsalásra a gének is hajlamosítanak.

7. Az idősebbek gyakrabban lépnek félre
Az 55 évnél idősebbek sokkal gyakrabban létesítenek párkapcsolaton kívüli kapcsolatokat, mint az ennél fiatalabbak. A trend az elmúlt két évtizedben fordult meg, mivel egy 2000-ben végzett felmérés ennek pont az ellenkezőjét mutatta. Nicholas Wolfinger, a friss kutatás vezetője szerint ennek egyik oka, hogy a szexuális forradalom alatt felnőtt generáció most ért az 50-60 éves, és az idősebb korosztály már nem annyira elítélő a házasságon kívüli kalandokkal.

8. Az érzelmi kalandok egyre gyakoribbak
Az American Association of Marriage felmérése szerint az érzelmi kalandok egyre gyakoribbak a fizikai hűtlenséggel szemben. A férfiak közel fele, a nőknek pedig harmada nyilatkozott úgy, hogy szeretett már bele másba, miközben párkapcsolata volt, ám csak ötödük bocsátkozott szexuális kalandba is.

9. Nagyobb eséllyel lép félre, akit már egyszer megtette
Ha egyszer valaki belekóstolt már a párkapcsolaton kívüli kalandokba, jó eséllyel újból megteszi. A kutatók 500 felnőttet kérdeztek ki korábbi kapcsolataikról, és kiderült, hogy háromszor akkora eséllyel lépnek félre, akik már korábbi kapcsolataikban is hűtlenek voltak, mint azok, akik még sosem csalták meg párjukat. Érdekes módon azokat, akiket első párjuk megcsalt, kétszer akkora eséllyel csalta meg a második szerelmük is.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!