Súlyos fizikai terhekkel járnak a titkok

2019. július 20.
Kinek mondjuk el a titkainkat, és ki mondja el nekünk az övét? Ha valaki megosztja velünk féltve őrzött titkát, általában úgy érezzük, cserébe mi is elmondhatjuk neki a miénket.

A felnőttek által hordozott titkok általában komoly ügyek, ám a titok értékét már kisgyermekként megtanuljuk. Körülbelül hat éves kor körül értjük meg, hogy a titkokat olyan emberekkel osztjuk meg, akik a barátaink. A kisgyermekek pedig az egymással megosztott titkok alapján azt is képesek kitalálni, milyen kapcsolati rendszer alakult ki a közösségükben.

Súlyos teher
Ha valaki próbál magában tartani egy titkot, a pszichológusok szerint a súlya fizikai hatással lehet rá. Elszívja az energiát és nyomasztó tehernek érződik. Ha félünk bevallani az érzelmeinket például, az olyan súlyos teher lehet, hogy bármilyen tevékenységet sokkal nagyobb fizikai munkának érzünk, mint amilyen valójában, a távolságok sokkal nagyobbnak tűnnek, a hegyeket pedig meredekebbnek találjuk.
Ennek az áll a hátterében, hogy az elménk minél többet rágódik azon a dolgon, amiről nem szeretnénk, hogy kiderüljön, annál rosszabbul érezzük magunkat. Hagyjuk, hogy az aggodalom eluralkodjon rajtunk, és kitöltse a helyét a boldogabb, könnyedebb gondolatoknak is, így egyszerűen a titok meggátolja, hogy átéljük az élet apró és nagyobb örömeit.


Megkönnyebbülés, ha kiderül?
Majdnem mindenkinek vannak titkai, ám az nagy kérdés, hogy a felfedése automatikusan megkönnyebbüléssel is jár-e. A tudósok szerint, ha megosztjuk valakivel a titkunkat, általában jobban érezzük magunkat tőle. Segít megküzdeni a stresszel, amit a titok tárgyának hordozása és elrejtése okozott. Nem csak azért lesz könnyebb a helyzetünk, mert lesz valaki, aki támogat, hanem azt is tapasztalhatjuk, hogy az agyunk már nem is jár annyit az aggasztó probléma körül.
Az agyunk hajlamos furán reagálni a dolgokra. Minél inkább el akarunk nyomni egy gondolatot, annál inkább beférkőzik a tudatunkba. Ha viszont megosztjuk valakivel, már nem az a parancs jár a fejünkben folyton, hogy “tartsd meg a titkot”, így ironikus módon ebben az esetben tudunk majd sikeresebben megfeledkezni a problémáinkról, mivel az agyunknak nem kell folyamatosan készenlétben állnia, és ügyelnie arra, hogy nehogy kifecsegjük.


Mit titkolunk leggyakrabban?

A kutatók nemcsak a titkolózás hátterét tárták fel alaposan, hanem azt is összeszedték, mik azok a leggyakoribb témák, amiket minél jobban el akarnak rejteni mások elől.
A leggyakrabban a párkapcsolaton kívüli kalandozásokat igyekeznek titkolni az emberek. Ezt a szexuális viselkedéssel kapcsolatos rejtegetnivalók követik a listán, majd a különféle hazugságok, a romantikus vágyak, plátói szerelmek követik. Az ígéret megszegése, a lopás és az érzelmi hűtlenség is gyakori a titkok sorában, végül a titokban tartott ambíciók, célok, családi ügyek és pénzügyi okok következnek.

Forrás: Psychology Today
Fotó: Unsplash